Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Ξεκινούν τα ταξίδια προς Κρήτη

Κρουαζιέρα, κρουαζιερόπλοιο, πλοίοΛήξη απαγόρευσης των μετακινήσεων στο νησί από σήμερα
Σαράντα σωματεία και κινήσεις, που εκπροσωπούν περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και απασχολούν περισσότερους από 250.000 εργαζομένους πανελλαδικά, χαιρετίζουν την ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης την 25η Μαΐου.

Σημαντικό ορόσημο στην πορεία της άρσης των μέτρων κατά της πανδημίας και η σημερινή ημέρα, κυρίως λόγω της απελευθέρωσης των μεταφορών (και από/προς την Κρήτη). Επί του παρόντος «η δεύτερη φάση άρσης των μέτρων εξελίσσεται σε γενικές γραμμές ομαλά», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η εικόνα των εκκλησιών χθες ήταν «καλή» λόγω των μέτρων που είχαν ληφθεί, όσο και των οργανωμένων πλαζ, που ανταποκρίθηκαν «σε γενικές γραμμές καλά».
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε σχετικά με την απελευθέρωση σήμερα των μετακινήσεων από νομό σε νομό, αλλά και προς την Κρήτη και την Εύβοια ότι, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείο Υποδομών:
* Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
* Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους. Το ίδιο ισχύει και στις αερομεταφορές. Ενθαρρύνεται η χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών, όπου αυτές είναι διαθέσιμες, για υπηρεσίες όπως η έκδοση και η επικύρωση εισιτηρίων. Οι επιβάτες τηρούν αποστάσεις 1-1,5 μέτρο στους χώρους αναμονής και κατά την επιβίβασή τους στα μέσα.
* Οι πάροχοι υπηρεσιών σε όλους τους τομείς οφείλουν:
- Να ενημερώνουν τους επιβάτες για τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προσωπικής προστασίας.
- Να εφοδιάζουν το προσωπικό με απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκα, γάντια, αλκοολούχο αντισηπτικό).
- Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι περιοχές και τα σημεία επαφής επιβατών και τα μηχανήματα με ειδικά υλικά.
* Ειδικότερα για τις αερομεταφορές:
- Η επιβίβαση γίνεται τμηματικά ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
- Όπου υπάρχουν γέφυρες επιβίβασης, η επιβίβαση γίνεται μόνο από την εμπρόσθια θύρα.
- Όπου είναι εφικτό, οι επιβάτες μετακινούνται από την αίθουσα αναμονής στο αεροσκάφος πεζοί.
- Όπου χρησιμοποιείται λεωφορείο πίστας τηρείται το όριο του 50% της χωρητικότητάς του.
- Συσκευασίες με νερό, αντισηπτικό και σνακ βρίσκονται τοποθετημένες στην είσοδο του αεροσκάφους ή στην πύλη επιβίβασης ώστε οι επιβάτες να τις παραλαμβάνουν χωρίς παρέμβαση τρίτου.
- Αμέσως μετά την άφιξη στο αεροδρόμιο, το αεροσκάφος να υποβάλλεται σε καθαρισμό καμπίνας με ενισχυμένο πρόγραμμα αντισηψίας, πριν παραδοθεί για τη συνέχιση των πτήσεών του.
Τα σχολεία
Επιπρόσθετα, «χωρίς προβλήματα» κύλησε η εκπαιδευτική διαδικασία την προηγούμενη εβδομάδα, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, με αφορμή τη σημερινή επιστροφή στις τάξεις των μαθητών του Γυμνασίου, αλλά και της Α' και της Β' Λυκείου.
«Τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν τα παιδιά μας», σημείωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας ακόμη ότι μέχρι τη λήξη των μέτρων θα υπάρχει παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στις σχολικές μονάδες που τελούν υπό καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης.
Ειδικότερα:
- Έχει απενεργοποιηθεί η δυνατότητα καταγραφής της εικόνας και του ήχου.
- Ο ηλεκτρονικός σύνδεσμος θα αποστέλλεται απευθείας στους μαθητές και τις μαθήτριες.
- Οι ψηφιακές αίθουσες είναι κλειδωμένες από την/τον εκπαιδευτικό.
- Στην εικόνα «θα φαίνεται ο εκπαιδευτικός μόνο ή και ο πίνακας», εξήγησε ο υφυπουργός.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι «στις 24 του μηνός είναι μεγάλη γιορτή, η λύση της νηστείας του Ραμαζανιού», ο υφυπουργός ανακοίνωσε ότι «φέτος δεν μπορεί να γιορταστεί, όπως γιορτάστηκε πέρυσι. Πρέπει να αποφεύγονται οι μαζικές συναθροίσεις».
Για τον λόγο αυτό, φέτος δε θα παραχωρηθούν χώροι από την κυβέρνηση ή τους Δήμους για την τελετή λύσης του Ραμαζανιού, ενώ οι πιστοί μπορούν να παρευρίσκονται στους προαύλιους χώρους του τζαμιού με αυστηρή προϋπόθεση την 1,5 μέτρο απόσταση και σύσταση για τη χρήση της μάσκας.
Η εικόνα της πανδημίας
Ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου παρουσίασε, αντί του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, τα νέα στοιχεία σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ακόμη 15 κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στη χώρα τις τελευταίες 24 ώρες.
Όπως ανακοίνωσε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 2.834. Εξ αυτών, το 55,2% αφορά άνδρες.
Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 22 ασθενείς, με διάμεση ηλικία 72 ετών.
Από αυτούς, εννέα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 95,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος, με τους νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχονται σε 163 στη χώρα. Οι 46 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 75 έτη και το 93,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Χαιρετίζουν τα σωματεία το άνοιγμα στην εστίαση
Σαράντα σωματεία και κινήσεις, που εκπροσωπούν περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και απασχολούν περισσότερους από 250.000 εργαζομένους πανελλαδικά, χαιρετίζουν την ξαφνική απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης την 25η Μαΐου.
Όπως μάλιστα προσθέτουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, «ωστόσο αναμένουμε την ανακοίνωση του τρόπου λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ευελπιστούμε να τηρηθεί η δέσμευση του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα λειτουργούν, από την 25η Μαΐου, με το 80% της συνολικής (εντός και εκτός) δυναμικότητας εξυπηρετούμενων ατόμων προ του COVID-19.
Μετά την επιστολή που αποστείλαμε στον πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς, στην οποία αναλύσαμε τα πρακτικά προβλήματά μας και τις προτεινόμενες λύσεις (τα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά ΕΔΩ), θεωρούμε πως έχει γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμη μια επιχείρηση αν δε λειτουργεί τουλάχιστον με το 80% της δυναμικότητάς της.
Ζητούμε να έχουμε το δικαίωμα της επιλογής.
Σε όποια επιχείρηση δεν μπορεί να εξασφαλιστεί το 80% της δυναμικότητάς της, λόγω των έκτακτων υγειονομικών μέτρων που μας επιβάλλει η Πολιτεία, να δοθεί η δυνατότητα να παραμείνει στο καθεστώς της αναστολής λειτουργίας, όπως έχουμε περιγράψει στην επιστολή μας.
Με αυτό τον τρόπο τα έξοδα και οι υποχρεώσεις τουλάχιστον δε θα αυξάνονται, προστατεύονται οι εργαζόμενοί μας και μας δίδεται μια ευκαιρία να ανακάμψουμε όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν».

Πηγή : Νέα Κρήτη
 

Συνολικες προβολες σελιδας