Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Δύσκολη η κατάσταση για τους παραγωγούς του Λασιθίου, αδιάθετα μένουν τα κηπευτικά και το λάδι

Έκδηλη είναι η αγωνία για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου στο πλαίσιο των δυσμενών συνθηκών λόγω και κορονοϊού. «Η κατάσταση, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης, «είναι δυσκολότερη από ποτέ, κυρίως για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης και κατ’ επέκταση του Λασιθίου και της Σητείας.


Ζητούμενο σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο ασφαλώς είναι πρωτίστως η ζωή και η υγεία όλων των πολιτών και η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
Από την πρώτη στιγμή της κρίσης υπήρξε παρότρυνση από την πλευρά των αγροτικών συλλόγων και φορέων του Νομού προς τους αγρότες να συνεχίσουν -τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα φυσικά- την παραγωγική δραστηριότητα, ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις και προβλήματα στον τομέα της διατροφής, αλλά κάλυψη των αναγκών των πολιτών, αυτήν την δύσκολη περίοδο.
Από ‘κει κι έπειτα όμως οι εξελίξεις είναι τέτοιες, που επιφέρουν μεγάλη ανησυχία και αγανάκτηση στον αγροτικό κόσμο και ενώ η κατάσταση είναι δύσκολη και για τον αγροτικό κόσμο, δεν υπάρχει πρόβλεψη στήριξης από την πολιτεία. Έχουν ανακοινωθεί και ληφθεί μέτρα, κανένα όμως ουσιαστικά για τους αγρότες που πλήττονται ποικιλοτρόπως. Τα κηπευτικά όλων των θερμοκηπιακών καλλιεργειών παραμένουν αδιάθετα και καταλήγουν στις χωματερές. Ακόμη και η μικρή κατανάλωση γίνεται σε εξευτελιστικές για τον παραγωγό τιμές».

Το ελαιόλαδο

Ένα άλλο μείζον πρόβλημα που αναδεικνύει την δυσχερέστατη θέση στην οποία βρίσκεται πλέον ο αγροτικός κόσμος κυρίως της Κρήτης, του Νομού Λασιθίου και ασφαλώς του Δήμου Σητείας είναι το ελαιόλαδο.
«Υπήρχε η εκτίμηση»,ανέφερε ο κ. Τσιφετάκης, «ότι το μέγεθος της ζημιάς θα ήταν περίπου 100.000.000 € βάσει του προβλήματος του δάκου. Τώρα το ύψος της ζημιάς θα εκτοξευθεί πολύ περισσότερο διότι έχουν μείνει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδων αδιάθετες στους Συνεταιρισμούς. Σε επικοινωνία που είχαμε με πολλούς σε επίπεδο Νομού και Δήμου Σητείας, τα καλά λάδια είναι απούλητα και υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% της συνολικής παραγωγής δεν έχει πωληθεί.
Δεν υπάρχει ζήτηση, αλλά και μία μικρή που καταγράφεται δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω αδυναμίας μεταφοράς του ελαιολάδου στο εξωτερικό. Δεν υπάρχουν άνθρωποι και οχήματα για την μεταφορά των όποιων ποσοτήτων προς πώληση.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι σε τί κατάσταση είναι οι παραγωγοί. Μετά από τρεις κακές χρονιές φέτος η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική! Η ελαιοκομική σαιζόν ήταν κακή και πλέον έχει γίνει τραγική. Οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση. Αυτό ήταν και είναι γνωστό στο Υπουργείο. Όμως αντί να υπάρξει μέριμνα και στήριξη βλέπουμε ότι ακόμη και αυτήν την ώρα, που η διαμορφούμενη κατάσταση είναι κάκιστη, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αντιμετώπιση αντίθετα φαίνεται να υπάρχει μία διαφορετική μεταχείριση προς τους Κρητικούς παραγωγούς».

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας