Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Κορωνοϊός: Σε… «καραντίνα» και η ενεργοποίηση

ΑγρότηςΑναστέλλονται οι ενεργοποιήσεις των δικαιωμάτων των αγροτών

Έκλεισε το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων και αναστέλλονται οι ενεργοποιήσεις των δικαιωμάτων για 14 ημέρες, από τη χθεσινή μέρα, λόγω της μεγάλης μάχης που δίνει η χώρα μας κατά του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα και στον αγροτοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας έχουν έρθει τα πάνω-κάτω, με τη διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου να προσφέρει στο κράτος για οινικό οινόπνευμα τους πάνω από 3.500 τόνους αποθεμάτων στο κρασί, σε τιμή κόστους, για να συνεισφέρει και η ίδια στον πόλεμο της απολύμανσης!
Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες, ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης για το θέμα της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων δήλωσε κατηγορηματικά: «Με εντολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κλείνει για 14 μέρες το σύστημα ΟΣΔΕ. Η Ένωση Ηρακλείου ενημερώνει τα μέλη της ότι το σύστημα θα είναι κλειστό για τις επόμενες 14 μέρες. Και περιμένουμε νέα εντολή του υπουργείου αν θα ανοίξει. Έτσι “παγώνουν” για 14 μέρες οι ενεργοποιήσεις. Η ΕΑΣΗ, με επιστολές που είχε στείλει από την Παρασκευή στο υπουργείο, ανέφερε ότι είμαστε η μεγαλύτερη Ένωση στην Ελλάδα. Και το 25% των ενεργοποιήσεων στις δηλώσεις όλης της χώρας το είχε κάνει η ΕΑΣΗ. Πάνω από 4.500 αγρότες επισκέφτηκαν τα γραφεία μας τις τελευταίες μέρες για να ενεργοποιήσουν»...
Προφύλαξη
Στο σημείο αυτό, ο συνεταιριστής ανέφερε ότι «ήταν αναγκαίο κακό να γίνει αυτό για την προφύλαξη της υγείας των 80 εργαζομένων μας και των παραγωγών. Και εμείς ζητήσαμε να “παγώσει” την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων και θα πάρουμε όλη την ευθύνη ως οργάνωση για μια σωστή ενεργοποίηση, ενώ το οικονομικό κόστος που προκύπτει θα το επιβαρυνθούμε μόνο εμείς και δε θα το φορτώσουμε στους παραγωγούς”...
Όπως συνέχισε ο συνεταιριστής, η απόφαση της ΕΑΣΗ είναι να γίνονται διπλές βάρδιες και ο μηχανισμός να δουλεύει και τα σαββατοκύριακα, για να καλυφθεί όλος αυτός ο χρόνος αναστολής των ενεργοποιήσεων.
«Ο παραγωγός δε θα επιβαρυνθεί ούτε ένα ευρώ. Αν χρειαστεί θα δουλεύουμε και τρεις βάρδιες για να μην έχουμε πρόβλημα με τους χρόνους μας»...
Βέβαια, όπως διευκρινίζει, για όλες τις οργανώσεις το κλείσιμο του ΟΣΔΕ δεν ήταν και η καλύτερη απόφαση, αφού σημαίνει απώλειες κονδυλίων που τα είχανε μεγάλη ανάγκη για τη βιωσιμότητά τους. Όμως, ξεκαθαρίστηκε ότι δε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, μέσα σε όλον αυτό τον χαμό που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρος ο κόσμος.
Αναστολή ΟΣΔΕ για 14 ημέρες λόγω κορωνοϊού ανακοίνωσε και επίσημα χθες το βράδυ η κυβέρνηση. Το μέτρο ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Τα αποθέματα κρασιού
Χθες, εξάλλου, με πρόταση του αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ, Μύρωνα Χιλετζάκη, η διοίκηση της οργάνωσης αποφάσισε να προτείνει επίσημα στο κράτος να παραδώσει όλες τις ποσότητες των αποθεμάτων του κρασιού, που ξεπερνούν τους 3.500 τόνους.
«Εμείς προτείνουμε στο ελληνικό κράτος να του παραδώσουμε όλη την παραγωγή που υπάρχει στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Ηρακλείου, που είναι πάνω από 3.500 τόνοι, για να αποσταχθεί και να γίνει οινικό οινόπνευμα για να καλυφθούν ανάγκες των Ελλήνων πολιτών»...
Η ΕΑΣΗ διατίθεται να παραδώσει όλη την ποσότητα αυτή σε μια τιμή κόστους, ως μια ένδειξη προσφοράς στον αγώνα κατά του κορωνοϊού.
Έκλεισε το... υπουργείο
Ενδεικτικό της όλης κατάστασης, μάλιστα, είναι ότι χθες ανακοινώθηκε ότι, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, το κεντρικό κτήριο του υπουργείου επί της οδού Αχαρνών 2 στην πλατεία Βάθη επρόκειτο να παραμείνει κλειστό για λόγους προληπτικής απολύμανσης στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη έπειτα από την παρουσία του βουλευτή της Ν.Δ., Χρήστου Κέλλα, στο κτήριο του υπουργείου την προηγούμενη Πέμπτη.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κέλλας, έπειτα από εξέταση στην οποία υπεβλήθη, εντοπίστηκε θετικός στη νόσο του κορωνοϊού.

Πηγή : Νέα Κρήτη



Συνολικες προβολες σελιδας