Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Η «μάχη» της Κρήτης με τον κορωνοϊό

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2020-03-13/w1240-p16x9-2020-03-11_coronavirus_school_spain_copy.jpg
Μεγάλη μάχη δίνει με τον κορωνοϊό η Κρήτη, με συνέπεια τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να παραμένουν σταθερά στα τρία, γεγονός που δείχνει ότι οι φορείς του νησιού κάνουν καλή δουλειά. Την ίδια στιγμή, αρνητικά έως χθες ήταν όλα τα ύποπτα κρούσματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, αλλά ούτε και πανικός.

Σημαντική όμως είναι και η συμμόρφωση των Κρητικών στα μέτρα κατά του κορωνοϊού, με τους πολίτες να μένουν στο σπίτι τους και τους δρόμους να είναι άδειοι. Την ίδια ώρα, πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού ανακοινώνουν καθημερινά οι Δήμοι, οι φορείς και οι υπηρεσίες της Κρήτης.
Από υπηρεσία σε υπηρεσία, ανάλογα με τις ανάγκες, θα μεταφέρονται οι εργαζόμενοι του ΔΟΠΑΦΜΑΗ (Δημοτικού Οργανισμού Προσχολική Αγωγής) στο Ηράκλειο λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΔΟΠΑΦΜΑΗ, «ήδη, σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε, ξεκίνησε η διάθεση του προσωπικού μας σε άλλες υπηρεσίες. Μας ζητήθηκε καθαρίστρια από το Κοινωνικό Ιατρείο και έτσι δόθηκε η οδηγία να μεταφερθεί εργαζόμενός μας στην υπηρεσία αυτή. Επίσης, οι μάγειρες χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία μερίδων φαγητού στο πλαίσιο του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”».
Σε ό,τι αφορά τους παιδαγωγούς, σύμφωνα με τον ΔΟΠΑΦΜΑΗ, θα συνεχίσουν να εργάζονται μερικές ώρες την ημέρα, καθώς θα πρέπει να διεκπεραιώσουν διοικητική εργασία, μαθητολόγιο, εκκρεμότητες για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ κ.λπ.
Παράλληλα, καλούνται οι πολίτες του Ηρακλείου να πηγαίνουν στα ΚΕΠ μόνο εφόσον είναι αναγκαίο και μόνο κατόπιν ραντεβού, τις πρωινές ώρες από 7:30 π.μ. έως 3 μ.μ.
Επίσης, ο Δήμος Αγίου Νικολάου αναστέλλει την εξυπηρέτηση του κοινού σε όλες τις υπηρεσίες του, συμπεριλαμβανομένων και των ΚΕΠ. Η εξυπηρέτηση του κοινού από τις υπηρεσίες του Δήμου (Δημοτολόγιο, Ληξιαρχείο, έκδοση πιστοποιητικών, ΚΕΠ) θα γίνεται τηλεφωνικά ή, όπου είναι δυνατόν, με τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την υποβολή αιτήσεων και την παραλαβή εγγράφων ή πιστοποιητικών. Τηλέφωνα επικοινωνίας: Δημοτολόγιο: 28413/40.170, 28413/40.177, 28413/40.110 και 28413/40.165.
Από χθες Τρίτη, όσοι νιώθουν ότι χρειάζονται ψυχολογική στήριξη ή συμβουλές μπορούν να καλούν στο 2813/409.990, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, προκειμένου να επικοινωνούν με τις ψυχολόγους του Δήμου Ηρακλείου.
Η Περιφέρεια Κρήτης, από την πλευρά της, παρακαλεί τους πολίτες να προσέρχονται στις υπηρεσίες της για τις απολύτως αναγκαίες και επείγουσες υποθέσεις κατά τη διάρκεια των ωρών: 10 το πρωί έως 2 μ.μ. και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού.
Εναλλακτικά, η διεκπεραίωση των υποθέσεων γίνεται με τους κάτωθι τρόπους: τηλεφωνικά στο 2813/400.300 και ηλεκτρονικά στο e-mail: info@crete.gov.gr. Στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του πολίτη, αιτήματα μπορούν να υποβληθούν ηλεκτρονικά (πρόσβαση με Taxis) ΕΔΩ.
Δύο χιλιάδες ιατρικές μάσκες στους γιατρούς “πρώτης γραμμής”
Η Περιφέρεια Κρήτης-Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, παρέδωσε χθες 2.000 μάσκες με σκοπό να τις διαθέσει στους γιατρούς “πρώτης γραμμής” στο πλαίσιο του “Ιατρεία Ανοιχτά με Πόρτα Κλειστή”, για την αντιμετώπιση και προστασία όλων από την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η απόφαση ελήφθη από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, σε συνεργασία με τον αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρο Βαμβακά, και η παράδοση έγινε στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρη Βαβουρανάκη, με τη συμμετοχή του μέλους του Ιατρικού Συλλόγου Νίκου Λαθουράκη και την παρουσία του αν. προϊσταμένου του Τμήματος Δημόσιας Υγιεινής Αντώνη Παπαδάκη.
Έκκληση για τα σκουπίδια
Η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, για την καλύτερη δυνατή οργάνωση της αποκομιδής, παρακαλεί τους δημότες να αποθέτουν τα απορρίμματά τους στους κάδους μετά τις 7 το απόγευμα, σε κλειστές σακούλες και να αποφύγουν την απόρριψη ογκωδών αντικειμένων (στρωμάτων κ.λπ.) για το επόμενο διάστημα.
Από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. ανακοινώνεται ότι: «Οι συναλλαγές με τρίτους, πλην αυτών της καταβολής οφειλών σε ταμεία, θα γίνονται μόνο μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Εφόσον πρόκειται για συναλλαγές οι οποίες απαιτούν υποχρεωτικά φυσική παρουσία, αυτές δύνανται να πραγματοποιούνται μόνο κατόπιν συνεννόησης (με τα προαναφερόμενα μέσα) με τον διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας. Η εξυπηρέτηση προμηθευτών και ταχυμεταφορέων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω θυρίδων, χωρίς φυσική αλληλεπίδραση με το προσωπικό του Οργανισμού.
Επιστροφή στοιχείων κυκλοφορίας
Με απόφαση του δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού, η Δημοτική Αστυνομία επιστρέφει τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών που είχαν αφαιρεθεί έως και την Παρασκευή 13 Μαρτίου. Οι κάτοχοι θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν τις ώρες 7:30 π.μ. με 2:30 μ.μ., με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών (ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αστυνομική ταυτότητα ή θεωρημένη εξουσιοδότηση στην περίπτωση που τα παραλάβει τρίτος). Πριν την προσέλευσή τους, θα πρέπει να έχουν κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού στον αριθμό 2813/409.500.
Επίσης, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης αποφασίζει τον περιορισμό λειτουργίας όλων των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε όλη την Κρήτη. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται από την ιστοσελίδα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης https://www.apdkritis.gov.gr/el.
Αλλάζουν τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ
Στα εντελώς απαραίτητα θα περιοριστούν τα δρομολόγια του Αστικού ΚΤΕΛ λόγω της ραγδαίας υποχώρησης της κίνησης των επιβατών. Όπως τονίζεται, την τελευταία βδομάδα παρατηρείται μείωση κατά 70% της επιβατικής κίνησης. Ο κόσμος έχει περιορίσει τις μετακινήσεις τους και η εικόνα θα συνεχιστεί. Συνεπώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Αστικού ΚΤΕΛ Ηρακλείου, το επιβατικό κοινό θα μπορεί να ενημερώνετε από το site http://astiko-irakleiou.gr του ΚΤΕΛ και από τα τηλέφωνα των Σταθμαρχείων Αεροδρομίου 2810/220.795 και Λιμανιού 2810/226.065. Τα εκτελούμενα από σήμερα Τρίτη είναι:
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ: ΤΕΙ: 6:05, 7:00 και κάθε 1 ώρα, το τελευταίο 21:55. ΘΕΡΙΣΟ: 6:15, 7:00 και κάθε 1 ώρα, το τελευταίο 22:00. ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ: 6:30 και κάθε 1 ώρα, το τελευταίο 21:30. ΑΜΝΙΣΟ: 14:00 και 20:00. ΠΡΑΣΣΑ-ΑΜΝΙΣΟ: 7:00. ΓΑΖΙ-ΚΑΒΡΟΧΩΡΙ: 7:35, 14:00 και 20:00. ΚΑΛΛΙΘΕΑ: 7:00 και 16:00, εκτός Κυριακής. ΦΟΙΝΙΚΙΑ: 6:55 και 14:15, εκτός Σαββάτου και Κυριακής. ΠΑΓΝΗ ΑΠΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: 6:25 και 22:05. ΚΝΩΣΟΣ-ΠΑΓΝΗ: 7:00, 9:00, 11:00, 13:00, 15:10, 17:10, 19:10 και 21:10.
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΛΙΜΑΝΙΟΥ: ΚΝΩΣΟ: 6:00 και κάθε 1 ώρα έως 21:00, 22:15 και 23:00. ΦΟΡΤΕΤΣΑ: 6:30 και κάθε 1 ώρα έως 21:30. ΜΑΣΤΑΜΠΑ: 6:00 και κάθε μισή ώρα έως 21:30. ΠΑΓΝΗ: 7:00 και κάθε μισή ώρα έως 20:30 και 21:15, 22:45. ΜΕΣΑΜΠΕΛΙΕΣ: 8:15 και κάθε 2 ώρες έως τις 14:15. ΑΓ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ: 8:05, 11:00, 14:00. ΣΚΑΛΑΝΙ: 7:00, 15:00, 21:00. ΑΓ. ΣΙΛΑΣ: 7:00 και 14:00.
Τέλος, δωρεάν δρομολόγια του Δήμου Ηρακλείου θα συνεχίσουν να εκτελούνται κανονικά.
Σε καραντίνα και η αγορά
Σε νέα μέτρα για την περαιτέρω μείωση των μετακινήσεων των πολιτών επικεντρώνεται η κυβέρνηση, τη στιγμή που o κορωνοϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται στη χώρα. Πρόκειται για την επέκταση των προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, τόσο λόγω των επιπλέον κρουσμάτων, όσο και τη μη τήρηση των ήδη υπαρχόντων μέτρων.
Έτσι, με την απόφαση της κυβέρνησης, κλειστά από σήμερα και για τις επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι τα καταστήματα του εμπορίου που δε σχετίζονται με πρώτες ύλες. Δηλαδή καταστήματα ρούχων, ηλεκτρικών ειδών και όλων των προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης. Ανοιχτά θα συνεχίσουν να είναι τα σούπερ-μάρκετ, ό,τι έχει να κάνει με τρόφιμα (όπως είναι τα περίπτερα, οι φούρνοι και τα καταστήματα take away) και τα φαρμακεία.
Αξίζει να σημειωθεί πως την απόφαση να κατεβάσουν ρολά, λόγω κορωνοϊού, πήραν από τις πρώτες μέρες αρκετοί καταστηματάρχες του Ηρακλείου. Έτσι κάποιοι έκλεισαν αυτοβούλως τα καταστήματά τους, εν μέσω και των απαγορεύσεων της κυβέρνησης για την αποφυγή της εξάπλωσης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ήδη από το περασμένο Σάββατο το κέντρο του Ηρακλείου έχει “ερημώσει”, με αποτέλεσμα, έτσι κι αλλιώς, η αγοραστική κίνηση να είναι μειωμένη.
Συλλήψεις παραβατών
Έξι είναι συνολικά οι συλλήψεις στην Κρήτη επιχειρηματιών που δε συμμορφώνονται με τα μέτρα. Εκτός από τις τέσσερις συλλήψεις που είχαν γίνει τις προηγούμενες μέρες, προχθές Κυριακή οι αστυνομικές Αρχές προχώρησαν σε δύο ακόμη συλλήψεις λόγω της μη συμμόρφωσης των επιχειρηματιών με τα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ωστόσο, οι υποθέσεις που ήταν να εκδικαστούν χθες στο Αυτόφωρο αναβλήθηκαν.
Αναλυτικότερα πρόκειται για έναν 24χρονο ιδιοκτήτη στούντιο τατουάζ, ο οποίος άνοιξε το κατάστημά του στο Ηράκλειο, με αποτέλεσμα να συλληφθεί. Με χειροπέδες κατέληξε και ένας 51χρονος ιδιοκτήτης καφενείου, και εκείνος στο Ηράκλειο, ο οποίος επίσης αποφάσισε να λειτουργήσει την επιχείρησή του.
Συλλήψεις σε όλη την Ελλάδα
Πανελλαδικά, τους 127 φτάνουν οι παραβάτες των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Ακόμη εντυπωσιάζει ότι σε σχετικές παραβάσεις προχώρησαν και καταστήματα που οργάνωναν δεξιώσεις, και οι οποίες επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθούν σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Αναλυτικά η λίστα με τους παρανομούντες έχει ως εξής: ΚΑΠΗ 1, κομμωτήρια-κουρεία 24, καφενεία- ουζερί- μεζεδοπωλεία 22, καφετέριες-αναψυκτήρια 31, κέντρα αισθητικής 5, γήπεδα άθλησης 3, πολυκαταστήματα 3, κέντρα δεξιώσεων 2, ψητοπωλεία-ταβέρνες 7, κέντρα διασκέδασης 2, κέντρα δερματοστιξίας 2 και αρτοπωλεία-ζαχαροπλαστεία 3.
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, από την αρχή και μετά την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού γίνεται καθημερινά αποδέκτης της απόγνωσης και της αγωνίας του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου της Κρήτης, της δραματικής κατάστασης που καθημερινά βιώνουν, με τις προοπτικές να είναι δυσοίωνες τόσο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας του προσωπικού που απασχολούν, όσο και την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Την ίδια ώρα, με έντονο προβληματισμό αλλά και αίσθημα ευθύνης για την προστασία της δημόσιας υγείας πάνω απ’ όλα, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ζητά άμεσα από την κυβέρνηση, όπως τόνισε ο πρόεδρος Μανόλης Κουμαντάκης και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου: Αναστολή πληρωμής των πάσης φύσεως ρυθμίσεων προς το Δημόσιο, τους ασφαλιστικούς φορείς, τα τραπεζικά ιδρύματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους οργανισμούς ΔΕΚΟ, έως στις 30/06/2020. Ένταξη όλων των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων στο καθεστώς των 48 δόσεων, στο σύνολο όλων των υποχρεώσεων μέχρι τις 30/06/2020. Κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού από το κράτος, αξιοποιώντας όλα τα πιθανά διαθέσιμα κονδύλια για τη μείωση της ανεργίας, με την υποστήριξη και της Ε.Ε. και για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με μειωμένο ωράριο, αλλά και για τις επιχειρήσεις που θα κλείσουν».
Την ίδια ώρα όμως ο κ. Κουμαντάκης δεν παρέλειψε να σημειώσει πως όλη αυτή η κατάσταση έχει επιφέρει ανεπανόρθωτη ζημιά στις ήδη ταλαιπωρημένες επιχειρήσεις, η οποία κανείς δεν μπορεί να απαντήσει αν θα μπορέσει να διορθωθεί εάν η κυβέρνηση δε λάβει δραστικά μέτρα στήριξης της αγοράς.
Νέα μέτρα στήριξης
Σημαντικά μέτρα, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, προβλέπει η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία εξέδωσε χθες η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Πρόκειται για δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων που θα “τρέξει” μετά από εκείνη που αφορούσε το ειδικό “καθεστώς” αδειών για τους εργαζόμενους γονείς, τα οποία βέβαια είναι ένα χέρι βοηθείας, όμως αν το όλο πρόβλημα με τον κορωνοϊό συνεχιστεί, το μέλλον των νοικοκυριών θα είναι αβέβαιο.
Ενδεικτικά, μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνονται τα εξής: Μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων. Θεσπίζεται ειδικός μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις-εργοδότες των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευτεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού Covid-19, συμπεριλαμβανομένων μέτρων οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων και επιταγών κατάρτισης. Ειδική διαδικασία για τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού στον τομέα της ενέργειας, ύδρευσης και προμήθειας καυσίμων, φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού. Εξαίρεση κάλυψης από τον τακτικό προϋπολογισμό άδειας ειδικού σκοπού. Έκτακτη διαδικασία για επιχειρήσεις/εργοδότες που έχουν εξαντλήσει τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων. Δυνατότητα έκτακτης και προσωρινής παρέκκλισης από την απαγόρευση λειτουργίας κατά τις Κυριακές και αργίες για συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Παράταση της θητείας των διοικητικών οργάνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών. Κάλυψη αναγκών καθαριότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου προσωπικού, που απασχολείται την 1η/3/2020, για τις ανάγκες καθαριότητας των κτηρίων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των εποπτευόμενων από αυτό φορέων του, παρατείνονται για λόγους δημόσιας υγείας μέχρι τις 31/5/2020. Η παράταση των συμβάσεων, σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο, δε μεταβάλλει τον χαρακτήρα της σχέσης εργασίας, βάσει της οποίας προσλήφθηκαν οι απασχολούμενοι στις θέσεις αυτές. Έκτακτη εφαρμογή μεθόδου τηλεκατάρτισης στα προγράμματα ανέργων ή εργαζομένων.
Προγράμματα ανέργων ή εργαζομένων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που είτε βρίσκονται σε στάδιο προετοιμασίας για ένταξη σε χρηματοδότηση από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, είτε έχουν ήδη ενταχθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη και περιλαμβάνουν την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων, μπορούν να υλοποιούνται εξ ολοκλήρου εξ αποστάσεως (τηλεκατάρτιση), κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε γενικής ή ειδικής διάταξης, με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19. Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσων μελών και παράταση προθεσμιών διοικητικών προσφυγών. Στα έμμεσα μέλη, που είχαν ασφαλιστική ικανότητα μέχρι τις 29/2/2020, αλλά την απώλεσαν στη συνέχεια, και των οποίων οι άμεσα ασφαλισμένοι από τους οποίους τα πρώτα εξαρτώνται παραμένουν ασφαλιστικά ικανοί, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα μέχρι την ολοκλήρωση της διασταύρωσης των στοιχείων τους με την ΑΑΔΕ, και πάντως όχι πέραν της 30ής/4/2020. Προσλήψεις προσωπικού σε προνοιακούς φορείς και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στο προσωπικό τους. Για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από την εμφάνιση και διασπορά του κορωνοϊού Covid-19 δύναται να προσλαμβάνεται επικουρικό ιατρικό, νοσηλευτικό, λοιπό βοηθητικό και πάσης φύσεως προσωπικό, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, για τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων “Παπάφειο” Θεσσαλονίκης και το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Ευρυτανίας, χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής έγκρισης της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, και η εκ των προτέρων ανάληψη δέσμευσης πίστωσης των φορέων.
Βοήθημα 400 ευρώ για εργαζόμενους
Χωρίς μισθό κινδυνεύουν να βρεθούν 350.000 εργαζόμενοι, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε βοήθημα 400 ευρώ για όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω κορωνοϊού. Μια απόφαση που πάρθηκε ως προς την επίλυση του προβλήματος αυτού είναι ότι σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν προσωρινά με εντολή του, προκειμένου να λάβουν την “αποζημίωση ειδικού σκοπού”. Στην ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα, που θα τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες, οι εργαζόμενοι θα δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να λάβουν την ειδική αυτή αποζημίωση, το ακριβές ύψος της οποίας θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες με ΚΥΑ.
Πρόκειται, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, για εργαζόμενους: στην εστίαση - ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες, καφέ-μπαρ κ.ά. - σε γυμναστήρια, σε κομμωτήρια, σε θέατρα-κινηματογράφους, σε εμπορικά κέντρα-πολυκαταστήματα, σε κέντρα διασκέδασης, σε καζίνο-πρακτορεία τυχερών παιγνίων, σε αθλητικές εγκαταστάσεις και ομίλους, σε θεματικά πάρκα-λούνα παρκ κ.λπ., σε κέντρα αισθητικής-μασάζ κ.ά.

Πηγή : Νέα Κρήτη



Συνολικες προβολες σελιδας