Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Από τις Βρυξέλλες στην Κρήτη για τη νέα ΚΑΠ!

Ως μία από τις τελευταίες ευκαιρίες για την... αφύπνιση του “κοιμώμενου γίγαντα”, όπως αποκαλείται από πολλούς ο πρωτογενής τομέας της Κρήτης, χαρακτηρίζεται η ημερίδα που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Ηράκλειο!

Εξειδικευμένα στελέχη από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να βρεθούν στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου, στην 62 Μαρτύρων, προκειμένου να ενημερώσουν τον τοπικό αγροτικό κόσμο για το τι μέλλει γενέσθαι εν όψει της νέας ΚΑΠ (2021-2027).
Το 2020 θεωρείται “χρονιά – γέφυρα”.
Οι οικοδεσπότες – διοργανωτές προσδοκούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, ούτως ώστε οι ντόπιοι παραγωγοί, επαρκώς πληροφορημένοι και με ενάργεια, να (συν)αποφασίσουν τι βήματα πρέπει να ακολουθήσουν, χαράσσοντας τον δρόμο και θέτοντας τις (στέρεες, θέλουν να ελπίζουν) βάσεις για την νέα προγραμματική περίοδο.
Αναλυτική παρουσίαση θα γίνει από τον κ. Δημήτρη Καπνιά, διευθυντής Έργου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ο οποίος παρακολουθεί στενά τα θέματα αυτά στην COPA-COGECA, την ενωμένη φωνή των Ευρωπαίων αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών.

Προσκλήσεις θα σταλούν και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

“Θέλουμε να δούμε τι “ψήνεται” στην Ευρώπη, και πώς θα καταφέρουμε να διασφαλίσουμε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο εισόδημα από τις επιδοτήσεις, στοχευμένα στην παραγωγή, στους ανθρώπους που παράγουν προϊόντα” δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Σταύρος Γαβαλάς.

“Ο κοιμώμενος γίγαντας πρέπει να ξυπνήσει!”

Απόλυτα πεπεισμένος ότι “η ημερίδα αυτή” θα είναι ιδιαίτερα κατατοπιστική “για το αύριο της νέας προγραμματικής περιόδου”, είναι ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου κ. Μύρων Χιλετζάκης:
“Οφείλουμε να κάνουμε αυτή τη δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε οι παραγωγοί, τα μέλη μας, τα μέλη των Συνεταιρισμών να ενημερωθούν, να δώσουν τη νότα τους και με αυτόν τον τρόπο να κατευθύνουμε όλο τον αγροτικό κόσμο να κάνει μία σωστή ενεργοποίηση κι έναν σωστό προγραμματισμό για την επόμενη δεκαετία, που θα είναι πάρα πολύ σημαντική για την ελληνική γεωργία. Θεωρώ ότι κάθε Περιφερειακή Ενότητα πρέπει να φτιάξει μία εμπεριστατωμένη πρόταση, η οποία και θα πρέπει να κατατεθεί άμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο χρόνος που διανύουμε είναι λίγος. Ο φάκελος πρέπει να έχει κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρουμε κι εμείς σειρά ως κράτος – μέλος. Μέχρι και σήμερα λόγω του Brexit, δεν ξέρουμε τον προϋπολογισμό, τι χρήματα θα διεκδικήσουμε, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διαδικασία. Νομίζω ότι είναι η τελευταία μας ευκαιρία ως παραγωγοί, όσο αφορά την προγραμματική περίοδο 2021-2027 και πρέπει να γίνει ένας σωστός σχεδιασμός. Τα χρήματα αυτά να πιάσουν τόπο. Ο πρωτογενής τομέας που είναι ο κοιμώμενος γίγαντας, πρέπει να ξυπνήσει!”

Πηγή :  Creta live





Συνολικες προβολες σελιδας