Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Χρειάζεται γενική αναθεώρηση του κυκλοφοριακού

Υπό την προεδρία του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Γιάννη Παπαδάκη συνεδρίασε η Επιτροπή Κυκλοφοριακού του Δήμου Σητείας. Συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις για τα περισσότερα από τα αιτήματα πολιτών, αλλά και Τοπικών Κοινοτήτων.
Κάποια ανεβλήθησαν, για να εξεταστούν περαιτέρω και να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία.
«Υπάρχουν», σημείωσε κ. Παπαδάκης, «διάφορα ζητήματα στην αντιμετώπιση των οποίων προσπαθούμε ως Επιτροπή να αντεπεξέλθουμε. Αιτήματα αναφορικά με θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ, με απαγόρευση στάθμευσης σε εισόδους που υπάρχουν νόμιμες θέσεις πάρκινγκ κι άλλα.
Επίσης γενικά ζητήματα κυκλοφορίας που συχνά θέτουν πολίτες, όπως για παράδειγμα στο κέντρο της πόλης, στην οδό Μύσωνος, όπου υπάρχουν τα κολονάκια (από μπετόν, από παλιά μελέτη) στο πεζοδρόμιο.
Υπάρχουν προβλήματα κυκλοφοριακά διότι από τη μία παρκάρουν τα οχήματα στην αριστερή πλευρά ανόδου κι από την άλλη η λωρίδα κυκλοφορίας που μένει, δεν επαρκεί για την διέλευση μεγάλων οχημάτων, όπως ένα πυροσβεστικό.
Συζητήσαμε κι αποφασίσαμε να αντιμετωπιστεί το θέμα στην πορεία, συμπεριλαμβανόμενο σε σχετική ανάπλαση με λύσεις όπως διαπλάτυνση του πεζοδρομίου, μία λωρίδα κυκλοφορίας και εσοχές παρκαρίσματος μόνο σε οχήματα τροφοδοσίας κλπ.».

Πληθώρα αιτημάτων
«Γενικότερα», συνέχισε ο κ. Παπαδάκης, «η Επιτροπή εστιάζει στα καθημερινά προβλήματα. Προσπαθούμε να δίνουμε λύσεις. Βέβαια υπάρχει και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και χρειάζονται και άλλα απαιτούμενα στοιχεία, όπως είναι η τροποποίηση των κυκλοφοριακών μελετών, κάτι που απαιτεί ριζική αντιμετώπιση από πλευράς Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Αυτή την στιγμή δεν είναι εφικτό με μόλις τρία άτομα, να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε όλα τα αιτήματα, τα έργα, τις μελέτες κι όλο το πλήθος των αντικειμένων της Υπηρεσίας. Αισιοδοξούμε ότι στο μέλλον θα μπορούμε με μία γενική αναθεώρηση του κυκλοφοριακού και της παλιάς και της νέας πόλης και στις Ξεροκαμάρες που αναμένεται, να επιλύσουμε γενικά θέματα αλλά και να προλαμβάνουμε ατομικά αιτήματα.
Θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος ότι ακόμα και για ζητήματα που θεωρούνται απλά, απαιτείται συγκεκριμένη διαδικασία βάσει του νόμου, εμπλέκονται κι άλλες υπηρεσίες, άρα απαιτείται χρόνος για τα ζητήματα που τίθενται στην Επιτροπή Κυκλοφοριακού.
Όπως ανέφεραν και στη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη της, υπάρχει η καλή διάθεση από την πλευρά της Επιτροπής Κυκλοφοριακού να ανταποκριθεί, η οποία όμως “κολλάει” στο γράμμα του νόμου, που λέει ότι βάσει Αποκεντρωμένης απαιτούνται τροποποιήσεις κυκλοφοριακής μελέτης κι ακολούθως έγκριση από την Επιτροπή Κυκλοφοριακού ή την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Θα πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε πιο ουσιαστικά τα κυκλοφοριακά θέματα ώστε να προλαμβάνουμε καταστάσεις κι όχι να τρέχουμε πίσω από αυτές».
Η συμβολή και η αναγκαία συμμετοχή της Τεχνικής Υπηρεσίας συζητήθηκε πολλάκις στην διάρκεια της συνεδρίασης. Ο κ. Παπαδάκης -και ως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών- τόνισε ότι απαιτείται πράγματι η παρέμβαση της Υπηρεσίας από τα πιο απλά προβλήματα μέχρι τα πιο ουσιαστικά. «Με τρία άτομα και τον Προϊστάμενο δεν είναι εφικτό να προλαμβάνουμε τα πάντα. Στοχεύουμε στον προγραμματισμό για να μπορούμε τελικά να κάνουμε κάποια ουσιαστικά πράγματα», εξήγησε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 Πηγή : Ανατολή



Συνολικες προβολες σελιδας