Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019

Χαριστική βολή στους ελαιοπαραγωγούς από τη “Ζηνοβία”,επιτακτική η ανάγκη στηριξής τους (Video)

DSC08642
Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας («Ζηνοβία») στις ελαιοκαλλιέργειες, δίνοντας την χαριστική βολή στους παραγωγούς που βλέπουν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, χωρίς τίποτα να διασφαλίζει μια καλύτερη συνέχεια την επόμενη χρονιά.

Όλα είναι υπό διερεύνηση και μελέτη, ο χρόνος όμως τρέχει και μαζί αυξάνονται τα προβλήματα, χωρίς να έχει δοθεί λύση, ούτε σε ένα από τα πολλά προβλήματα που βρέθηκαν φέτος μπροστά στους καλλιεργητές.
Η δυνατή βροχή και η χαλαζόπτωση σε όλη την περιοχή Λασιθίου, είναι το τελευταίο (μέχρι στιγμής ) επεισόδιο σε μια σειρά από κακά γεγονότα, με τις καταστροφές από το δάκο, το γλοιοσπόριο κι άλλες μυκητολογικές ασθένειες, τα ασυνήθιστα υψηλά οξέα, την χαμηλή έως εξευτελιστική τιμή πώλησης , να έχουν φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς, που δεν βλέπουν στήριξη, στην πράξη, από πουθενά. Βρεθήκαμε σήμερα σε χωριά , όπως τα Κρυά, Λιθίνες, και πιο εδώ, στην Συκιά. Χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού,οι ελιές χτυπημένες και πάλι.
Οσο διερευνούνται ακόμα στα εργαστήρια οι αιτίες για την αναποτελεσματική δακοκτονία ή οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, ολόκληρος ο πληθυσμός τη περιοχής που ζει αποκλειστικά  από αυτήν την καλλιέργεια, δεν βλέπει να υπάρχει, στην πράξη, στήριξη από πουθενά, αλλά οι «κλειστές πόρτες» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι τώρα καιρός να ανοίξουν.
Κάθε ζημιά, να καταγραφεί, να μετρηθεί και να αποζημιωθεί, για να μπορέσουν  να  σταθούν  ξανά, ολόκληρες  κοινωνίες, όχι μόνο στο Λασίθι, ούτε μόνο στην Κρήτη, αλλά σε όλη την Ελλάδα.
Οι παραγωγοί δεν είναι επαίτες, δεν επαιτούν. Ήρθε η ώρα όμως  που απαιτούν.
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ




Πηγή : Style 100Fm


DSC08630 

DSC08635 

DSC08638 

  DSC08641 

DSC08642 

  DSC08646 

DSC08648 

DSC08651 

DSC08654



Συνολικες προβολες σελιδας