
στην εφαρμογή του μέτρου διάθεσης αποκλειστικά και μόνο εμφιαλωμένου ελαιολάδου στα εστιατόρια της χώρας, ζητάει από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, ο πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και διευθυντής του Τμήματος Διατροφολογίας στο New York College, Νίκος Κατσαρός.
Σύμφωνα με τον γνωστό επιστήμονα, το μέτρο βρίσκεται σε διαρκή αδράνεια εδώ και δύο χρόνια, ενώ θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τα συμφέροντα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και για την προστασία της δημόσιας υγείας!
«Παρατηρώ αυτόν τον καιρό την τεράστια επιτυχημένη εκστρατεία για την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους μαζικής εστίασης, που συνοδεύεται από συνεχείς ελέγχους και πρόστιμα, αλλά κυρίως την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα μέτρο που είχε αγνοηθεί για περισσότερο από τέσσερα χρόνια.
Κύριε υπουργέ ΥΠΑΑΤ, κ. Βορίδη, εάν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να εφαρμόσει το μέτρο κάντε ό,τι έγινε με την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος, κάντε ό,τι έγινε στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Μάλτα, όπου το μέτρο εφαρμόζεται στο 90%, με αυστηρούς ελέγχους και συνοδευόμενο από μια απλή ενημερωτική διαφήμιση στα ΜΜΕ, ότι είναι υποχρεωτικό στα εστιατόρια (και σε αυτά των ξενοδοχείων, κατόπιν ρύθμισης) να σερβίρεται ελαιόλαδο σε φιάλες μη επαναγεμιζόμενες, μίας χρήσης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Νίκος Κατσαρός.
«Είναι μια σημαντική κατάκτηση»
Υπολογίζεται ότι ετησίως περίπου 10.000 τόνοι ελαιόλαδο θα πρέπει να συσκευάζονται και να διατίθενται στα εστιατόρια για κατανάλωση στο τραπέζι. Αποδεκτό θα είναι πλέον μόνο το ελαιόλαδο με ετικέτα και προδιαγραφές».
Σημαντικά τα πλεονεκτήματα
Όπως αναφέρει, εξάλλου, ο Νίκος Κατσαρός, τα πλεονεκτήματα από το μέτρο αυτό είναι πολλά και σημαντικά:
- Θα συντελέσει στην αποφυγή της νοθείας του ελαιολάδου και θα ευνοήσει την εμπορία τυποποιημένου ελαιολάδου και όχι το ελαιόλαδο χύμα.
- Θα ευνοήσει τους παραγωγούς ελαιολάδου και ιδιαίτερα τους μικρούς παραγωγούς, αφού το προϊόν τους θα προβάλλεται επώνυμα από τα εστιατόρια όλης της χώρας.
- Θα ευνοήσει τους τυποποιητές ελαιολάδου και ιδιαίτερα τους μικρούς, αφού υποχρεωτικά θα αυξηθεί η συνολική ποσότητα του τυποποιημένου ελαιολάδου.
- Θα αναβαθμίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσφερόμενων εδεσμάτων στα εστιατόρια, αφού πολλά ήδη ενημερώνουν τους πελάτες «Μαγειρεύουμε μόνο με ελαιόλαδο», αλλά θα βελτιώσει και τη συνολική τους εικόνα.
- Θα ευνοήσει την οικονομία της χώρας, αφού θα περιοριστούν οι εξαγωγές ελαιολάδου χύμα κυρίως προς Ιταλία και Ισπανία, και θα αυξηθεί η παραγωγή τυποποιημένου ελαιολάδου που τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει μειωθεί από 34% σε 22%.
«Δύο χρόνια αδράνειας»
Όμως, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ, «το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι, δύο χρόνια μετά τη σχετική ρύθμιση, στην ουσία το μέτρο δεν εφαρμόστηκε.
Καμία σοβαρή προσπάθεια δεν έγινε κύρια από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της χώρας, για να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό και, από την άλλη πλευρά, οι εστιάτορες φοβούμενοι τα πρόστιμα προμηθεύτηκαν μεν τα μίας χρήσεως εμφιαλωμένα ελαιόλαδα, αλλά δεν τα προσφέρουν στους πελάτες, παρόλο που το μέτρο είναι υποχρεωτικό.
Μάλιστα, η προηγούμενη κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο της θητείας της αναγνώρισε την ολιγωρία στην εφαρμογή του μέτρου και ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στον ΕΦΕΤ τον συντονισμό των ελέγχων, πάλι όμως χωρίς κανένα αποτέλεσμα».
Πηγή : Νέα Κρήτη