Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

«Μάζεψαν» τις εισφορές αλλά δεν… αποζημίωσαν

Ελιές
Καταγγελίες και παράπονα σε ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ από παραγωγούς της χώρας
Από τα χρήματα των επιδοτήσεων ο ΕΛΓΑ εισέπραξε καθυστερούμενες εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου που πιστώθηκε η δεύτερη δόση της Ενιαίας Ενίσχυσης,
αλλά όταν στη συνέχεια, τη Δευτέρα 23 του μήνα, κατέβαλλε αποζημιώσεις, εκείνους δεν τους πλήρωσε γιατί... “χρωστούσαν”... Και πως να τους πληρώσει άραγε αφού, για λόγους που καλείται ο ΕΛΓΑ να απαντήσει, ενώ οι απλήρωτες εισφορές εισπράχτηκαν από τον μηχανισμό του φορέα, το σύστημα του δεν ενημερώθηκε κάτι που έγινε, βέβαια... κατόπιν εορτής και συγκεκριμένα... Χριστουγέννων!
Την υπόθεση αποκαλύπτει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Ομάδας Ελαιοκαλλιεργητών και Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, που έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων πολλών παραγωγών σε ολόκληρη τη χώρα. Έχει μάλιστα ο ίδιος κοινοποιήσει τα παράπονα αυτά σε πρόεδρο και Δ.Σ. του ΕΛΓΑ και τους έχει καταστήσει σαφές ότι η υπόθεση αυτή έχει προκαλέσει στους ίδιους τους διοικούντες του Οργανισμού πλήγματα αξιοπιστίας, καθώς εξαιτίας κάποιων εργαζομένων του ΕΛΓΑ, που δε δούλεψαν ακόμα και παραπάνω αν χρειαζόταν, πολλοί παραγωγοί στην Κρήτη και σε ολόκληρη τη χώρα έμειναν τα Χριστούγεννα χωρίς χρήματα.
«Υπάρχουν εργαζόμενοι που, όταν χρειαστεί, θα πάρουν δουλειά στο σπίτι τους. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δε θα δουλέψουν παραπάνω τέτοιες μέρες για να πληρωθούν οι πληγέντες παραγωγοί», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Στο μεταξύ, «οι δικαιούχοι παραγωγοί αυτής της κατηγορίας θα πληρωθούν σε ένα μήνα. Δε θα χάσουν τα χρήματά τους. Πλην όμως δεν παύει αυτές τις μέρες των Χριστουγέννων, με τόσο αυξημένες ανάγκες λόγω τελών κυκλοφορίας και άλλων φορολογικών βαρών, να έμειναν χωρίς τα χρήματα της αποζημίωσης, που όσο και αν ήταν λίγα, ήταν γι’ αυτούς απαραίτητα»...
Οι αποζημιώσεις που πληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα από τον ΕΛΓΑ ήταν ύψους 5.518.821,23 ευρώ σε 6.187 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους σε ολόκληρη τη χώρα.
Η πληρωμή αυτή αφορούσε σε αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2019. Διευκρινίζεται ότι για το έτος ζημιάς 2019 καταβάλλεται το 65% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου.
Επίσης, την ίδια ημερομηνία καταβλήθηκαν 726.668,86 ευρώ σε 221 δικαιούχους παραγωγούς των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων “Ετήσιο 2013”, “Ετήσιο 2014”, “Πλημμύρες 2014-2015”, “Ετήσιο 2015”, “Πυρκαγιές 2015”, “Ετήσιο 2016”, “Πυρκαγιές 2016”, “Πυρκαγιές 2017” και “Ετήσιο 2017”, που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.
Στον νομό Ηρακλείου από το εν λόγω πακέτο αποζημιώσεων δόθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, αλλά ελάχιστα ποσά της τάξεων των 13-14 χιλιάδων ευρώ, έφτασαν στους άλλους νομούς της Κρήτης.
«Δε φτάνει που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ οι ζημιές της ανθοφορίας της ελιάς. Δε φτάνει που οι παραγωγοί λαμβάνουν ψίχουλα ενώ είναι οι ίδιοι οι αποκλειστικοί χρηματοδότες του ΕΛΓΑ, έχουμε και αυτά τα προβλήματα», λέει χαρακτηριστικά ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης.
Γεωργική ασφάλιση και ιδιωτικές εταιρείες
Την ίδια ώρα, μάλιστα, γίνεται συζήτηση για την έναρξη του διαλόγου με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή τους στον χώρο της γεωργικής ασφάλισης. Σε αυτό το ζήτημα, εξάλλου, αναφέρθηκε ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτού Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη.
Ο κ. Βορίδης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσφατα είχε συνάντηση με ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες, είπε ότι, στο πλαίσιο της υλοποίησης σχετικής προεκλογικής δέσμευσής της, η κυβέρνηση έχει ανοίξει διάλογο με την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από γαλλικές και γερμανικές εταιρείες του χώρου.
«Η βασική ιδέα είναι να υπάρξει ένα μοντέλο συνεργασίας (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), το οποίο έχω ζητήσει χρόνο για να σας το παρουσιάσω, έως τον Ιούνιο του 2020, αφού έχουν καταλήξει οι συζητήσεις με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες», είπε ο κ. Βορίδης.
Αναφερόμενος, μάλιστα, στην κατάσταση του δημόσιου φορέα γεωργικής ασφάλισης (ΕΛΓΑ), είπε ότι είναι ελλειμματικός και με τους ρυθμούς κάλυψης ζημιών, σε 1,5 με 2 χρόνια, δε θα είχε να δώσει αποζημιώσεις.
«Αντί να κάνετε ανακοινώσεις ότι βρίσκεστε σε επαφές με ιδιωτικούς ασφαλιστικούς οργανισμούς, να δείτε πρώτα τις λειτουργίες του δημόσιου ασφαλιστικού φορέα, του ΕΛΓΑ, και να επιλύσετε τα όποια προβλήματα υπάρχουν», είπε η κ. Τζάκρη.
«Δεν είναι τυχαίο ότι στο επίπεδο των ασφαλίστρων, μόνο το 1% της παραγωγής καλύπτουν οι ιδιώτες. Τώρα τι άλλαξε και θα καλύψουν το 100%; Ποιους κινδύνους θα καλύψουν και με ποια ασφάλιστρα; Θα βάλετε στους αγρότες πρόσθετα ασφάλιστρα;» ρώτησε η κ. Τζάκρη απευθυνόμενη στον κ. Βορίδη.
Απαντώντας στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι η λύση στην προοπτική του ΕΛΓΑ δεν είναι να αυξήσει τα ασφάλιστρα στους αγρότες ή να αφαιρέσει ζημιές που καλύπτει.
«Θέλω να φτιάξω ένα μείγμα, με το οποίο η σχέση ιδιωτικής και δημόσιας ασφάλισης θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που κληροδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο κ. Βορίδης.
Πάντως, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας Ελαιοπαραγωγών και Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης δέχεται τη συμμετοχή ιδιωτών στις γεωργικές ασφαλίσεις, αλλά, όπως λέει, μόνο για καλύψεις ζημιογόνων αιτιών που δεν καλύπτει μέχρι σήμερα ή αδυνατεί να καλύπτει στο μέλλον ο ΕΛΓΑ. Και ο ίδιος δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος σε μεγαλύτερη συμμετοχή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, είτε της χώρας μας είτε του εξωτερικού, στο έργο του ΕΛΓΑ για την ασφάλιση της γεωργικής παραγωγής της χώρας.
Για τις απλήρωτες επιδοτήσεις
Να υπενθυμίσουμε, εξάλλου, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έδωσε τις ακόλουθες εξηγήσεις για όσους δεν είδαν το χρώμα του χρήματος στην πληρωμή της Τετάρτης 18 Δεκεμβρίου:
- 32 αιτούντες που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού, σύμφωνα με το άρθρο 9 του Καν. (Ε.Ε.) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των εν λόγω γεωργών, χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2018, όσο και τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2018. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
- 284 αιτούντες που δεν πληρώθηκαν επειδή για τους ίδιους εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται δε ότι το αντίστοιχο πλήθος αιτούντων που εκκρεμούσαν κατά τη χορήγηση της προκαταβολής ήταν 780.
- 5.640 αιτούντες δεν πληρώθηκαν διότι το δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσής τους ήταν μικρότερο των 250 ευρώ, σε σχέση με το πλήθος των 841 που εκκρεμούσαν κατά τη χορήγηση της προκαταβολής. Εφόσον, μετά τον συνυπολογισμό των ποσών που αφορούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, το συνολικό δικαιούμενο ποσό των γεωργών αυτών είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα συμπεριληφθούν σε επόμενες πληρωμές.
- 507 αιτούντες, των οποίων τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2019 δεν ταυτοποιήθηκαν με τα αντίστοιχα του τραπεζικού ιδρύματος, δεν πληρώθηκαν.
- 2.498 αιτούντες δεν πληρώθηκαν λόγω απουσίας τεκμηρίωσης για την ιδιοκτησία του συνόλου ή μέρους των δηλωθέντων στην Ενιαία Αίτηση αγροτεμαχίων, σε σύγκριση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ. Τα εν λόγω αγροτεμάχια εξαιρέθηκαν από τον υπολογισμό της δικαιούμενης ενίσχυσης, μέχρι την ταυτοποίησή τους. Το αντίστοιχο πλήθος αιτούντων που εκκρεμούσαν κατά τη χορήγηση της προκαταβολής ήταν 2.780.

Πηγή : Νέα Κρήτη



Συνολικες προβολες σελιδας