Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Εκδήλωση για τις επιπτώσεις του ενεργειακού σχεδιασμού του κεφαλαίου στην περιοχή μας-η πρόταση του ΚΚΕ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου η προγραμματισμένη εκδήλωση της ΚΟ Σητείας με θέμα “Οι εξελίξεις και επιπτώσεις του ενεργειακού σχεδιασμού του κεφαλαίου στην περιοχή μας – Η πρόταση του ΚΚΕ” .

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Ναθαναηλίδης Τάσος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσια συζήτηση και παρεμβάσεις των παρευρισκομένων οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις και την πρόταση του ΚΚΕ με την πλούσια πείρα που έχει συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή αλλά και με τις πρόσφατες εξελίξεις όπου η Σητεία και η Κρήτη βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα του ενεργειακού σχεδιασμού του κεφαλαίου.
Ο Τ. Ναθαναηλιδης αναφέρθηκε αρχικά στην ομιλία του στις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις και στην όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ ιμπεριαλιστικών κέντρων που εκφράζονται έντονα και στην περιοχή μας, υποστηρίζοντας πως αυτές είναι άμεσα συνδεδεμένες με τους σχεδιασμούς στον στρατηγικό κλάδο της Ενέργειας.
Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ανέφερε πως μέσα σε αυτό το κλίμα «εντείνεται η διαπάλη για τον έλεγχο των πηγών Ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς τους. Με λίγα λόγια, ο κλάδος βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και το νήμα που δένει τις διεθνείς εξελίξεις με επίκεντρο τα Ενεργειακά, με τις επιμέρους εξελίξεις, όπως τις βιώνουμε σήμερα, είναι πλέον πιο ορατό»
Ανέδειξε: «Το παράδοξο το οποίο καλούμαστε να απαντήσουμε και να λύσουμε είναι γιατί σε μια χώρα τόσο πλούσια σε ενεργειακούς πόρους, υπάρχει τόσο μεγάλη ενεργειακή φτώχια. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ζεσταίνονται με μαγκάλια, οικογένειες που τους κόβουν το ρεύμα, γιατί το κόστος για το ρεύμα είναι δυσβάσταχτο για τη μεγάλη πλειοψηφία. Η απάντηση κρύβεται στο ότι στις σημερινές συνθήκες οι ενεργειακοί πόροι και γενικότερα οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι χρησιμοποιούνται με κριτήριο τη κερδοφορία των επενδυτών. Και η κερδοφορία αυτή τελικά απαιτεί συνεχείς θυσίες απ’ τους εργαζόμενους.
Έτσι το ζήτημα δεν είναι ποιες είναι οι διαφορετικές τεχνικές πλευρές του ενεργειακού σχεδιασμού. Το ζήτημα είναι ποιος είναι οι προϋποθέσεις ώστε ο ενεργειακός σχεδιασμός και γενικότερα ο σχεδιασμός της οικονομίας να υπηρετεί τις ανάγκες των εργαζόμενων.
Η απάντηση κρύβεται στην αιτία της σημερινής κατάστασης. Το πρόβλημα βρίσκεται στην αντιμετώπιση της ενέργειας ως εμπορεύματος και στο κέρδος ως κριτηρίου της παραγωγής. Και η απάντηση βρίσκεται στην άρνηση τους. Στην άρνηση της εμπορευματοποίησης της ενέργειας και του κέρδους ως κριτηρίου. Και προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι ο ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης της εργατικής εξουσίας, ο οποίος στη βάση της μετατροπής του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής σε κοινωνική ιδιοκτησία, μέσα σ’ αυτά και της ενέργειας, και της ανάπτυξης τους με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, θα μπορέσει να καλύψει τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες επιτυγχάνοντας στόχους που σήμερα είναι αντιφατικοί μεταξύ τους.
  • φθηνό και επαρκές ρεύμα για όλους
  • αξιοποίηση εγχώριων πηγών ενέργειας και συνδυασμό με την βιομηχανία και την επιστημονική έρευνα
  • κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των εργαζόμενων στον κλάδο»
Κλείνοντας τόνισε: «πως δίκαιη λύση για τους λαούς υπό τις σημερινές συνθήκες κυριαρχίας του κεφαλαίου δεν μπορεί να υπάρξει υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο που γεννά τους επικίνδυνους ανταγωνισμούς που είναι το καπιταλιστικό κέρδος εις βάρος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Το ΚΚΕ εκφράζει αυτόν τον δρόμο, συμμετέχει στην οργάνωση της πάλης προς αυτή την κατεύθυνση και είναι το μοναδικό κόμμα που εκφράζει και τάσσεται με τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του λαού»
KO Λασιθίου ΚΚΕ

Πηγή : Aνατολή


 

Συνολικες προβολες σελιδας