Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

«Αφήσαμε το λάδι στο έλεος του δάκου»

Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρέθυμνο. Από το Νομό Λασιθίου στη Γ.Σ. του ΣΕΔΗΚ παρέστησαν από το Δήμο Αγίου Νικολάου ο αντιδήμαρχος Κων. Καστελλιανάκης και ο δημοτικός σύμβουλος Νικ. Αφορδακός και από το Δήμο Σητείας ο αντιδήμαρχος Νικ. Μακρυνάκης.  

Στη χθεσινή Γ.Σ. έγινε απολογισμός της απελθούσης διοίκησης, πρόεδρος της οποίας ήταν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης, ο οποίος επανεξελέγη.
Στο νέο Δ.Σ. ως τακτικά μέλη εξελέγησαν ο αντιδήμαρχος Σητείας Ν. Μακρυνάκης και ο δημοτικός σύμβουλος Αγ. Νικολάου Ν. Αφορδακός και ως αναπληρωματικό μέλος ο αντιδήμαρχος Αγ. Νικολάου Κ. Καστελλιανάκης.
Τα προβλήματα από τον δάκο
Από τα βασικότερα θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνέλευση, ήταν τα προβλήματα και οι επιπτώσεις στην παραγωγή του κρητικού ελαιολάδου από τη μη έγκαιρη εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας. Επίσης συζητήθηκε η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική κ.α.  
Ο κ. Μαρινάκης μίλησε «έξω από τα δόντια» για την κατάσταση που επικρατεί και τα ζητήματα που τίθενται μετ’ επιτάσεως και αφορούν τη σημερινή θέση και την προοπτική του κρητικού ελαιολάδου.  
«Πρέπει, όλοι στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ένας θεσμός που υπάρχει και δρά για να προασπίσει τα συμφέροντα των παραγωγών και του ίδιου του προϊόντος του ελαιολάδου.  Και αυτό δεν αντιπροσωπεύει απλώς οικονομική αξία, αλλά συνδέεται απόλυτα με την ιστορία και την οικονομία, βεβαίως, του νησιού», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ.
«Πολιτική ενδυνάμωση»
Ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος είναι και ο μοναδικός δήμαρχος στο νέο Δ.Σ., προέβη σε μια ρηξικέλευθη πρόταση, που κινείται προς την κατεύθυνση της επιδιωκόμενης «πολιτικής ενδυνάμωσης». Είπε συγκεκριμένα:
«Αποφασίσαμε να έχουμε ένα Δ.Σ. το οποίο, όμως, είναι διατεθειμένο, προκειμένου σε αυτό να ενταχθούν και άλλοι δήμαρχοι και να πετύχει έτσι μια μεγαλύτερη πολιτική νομιμοποίηση, να παραιτηθούμε! Το ότι εξελέγην πρόεδρος για τέταρτη συνεχή φορά, δεν ήταν προσωπική επιδίωξή μου. Αν δεν ήμουν και εγώ μέσα, τότε δεν θα υπήρχε κανείς δήμαρχος στο διοικητικό συμβούλιο, εξέλιξη που θεωρώ ότι θα ήταν έλλειμμα…». «Εάν άλλοι δήμαρχοι βρεθούν και δηλώσουν στην πορεία ότι επιθυμούν να συμμετάσχουν ενεργά στις εργασίες του ΣΕΔΗΚ, για μας δεν είναι αυτοσκοπός να καταλαμβάνουμε αξιώματα… Μπορούμε να το συζητήσουμε και να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ενδυνάμωση του Δ.Σ.», είπε ο κ. Μαρινάκης.
«Ο ΣΕΔΗΚ κάνει μια χαρά τη δουλειά το, αλλά για να μπορέσει να συνεχίσει, πρέπει να μπουν πρόσωπα που να μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος και την αξία του ΣΕΔΗΚ. Τα απολογιστικά στοιχεία του Συνδέσμου είναι εντυπωσιακά. Στον ΣΕΔΗΚ γίνεται πολλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα και θα ’πρεπε να τον αγκαλιάσουν όλοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Η δακοκτονία
Ρωτήσαμε τον κ. Μαρινάκη, τι σκοπεύει να πράξει στο ζήτημα του επαναπροσδιορισμού του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη. Απάντησε: «Μετά από τα καταστροφικά αποτελέσματα που έχουμε τώρα, πρέπει να αντιληφθούν οι αρμόδιοι ότι ο τρόπος που γίνεται τώρα, είναι προβληματικός. Είναι δυνατόν, τα φάρμακα για τον ψεκασμό του Σεπτεμβρίου να έρχονται τον… Οκτώβριο; Kαι να αφήνουμε το δάκο να “θερίζει” τον ελαιόκαρπο; Πότε θα καταλάβει το Υπουργείο Γεωργίας ότι δεν μπορεί να διαχειρίζεται κεντρικά το συγκεκριμένο θέμα. Εχομε ζητήσει το πρόγραμμα δακοκτονίας να αποκεντρωθεί προς τις Περιφέρειες. Οι Δήμοι δεν έχουν ακόμη τη στελέχωση και τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό. Η αποκέντρωση του προγράμματος όμως πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ώστε να σταματήσει αυτή η παρωδία, να λέμε ότι κάνομε δακοκτονία χωρίς να έχει κανένα αποτέλεσμα η δακοκτονία. Και αργά ξεκινά και τα φάρμακα δεν έρχονται εγκαίρως και ό,τι και να κάνομε ή λέμε, παραμένομε πίσω και δε λύνομε το πρόβλημα… Είναι επίσης δεδομένο ότι έχουμε 50% περικοπή πόρων του προγράμματος σε σύγκριση με την προμνημονιακή περίοδο. Την τελευταία δεκαετία η περικοπή του κυμαίνεται από 45% – 53% ανάλογα την περιοχή», τόνισε.
Η στήριξη του ελαιολάδου
Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ αν ο Σύνδεσμος σκοπεύει να λάβει κάποια πρωτοβουλία αναφορικά με την ενίσχυση και στήριξη του ίδιου του κρητικού ελαιολάδου σε σχέση και με την τιμή που δυστυχώς παραμένει «κολλημένη στα τάρταρα». Ο κ. Μαρινάκης, απάντησε: «Με συγχωρείτε, αλλά… δεν έχουμε προϊόν πλέον! Αν το αφήνουμε να το θερίζει ο δάκος, δεν έχουμε προϊόν! Τι άλλο να κάνομε; Και το αναδεικνύομε, έχομε κάνει ενημερωτικές δράσεις και βραβεία έχουμε καθιερώσει και τα μνημειακά ελαιόδεντρα προσπαθούμε να σώσουμε  και δράσεις με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση κάνουμε, αναδεικνύονται και τη διατροφική αξία του ελαιολάδου…».      
«Το ότι δεν “ξεκολλάει” από τα πολύ χαμηλά επίπεδα η τιμή του ελαιολάδου, είναι θέμα Χρηματιστηρίου… Όσο το προϊόν πωλείται χύμα, υπεραξία δεν πρόκειται να πάρει. Και για να μην πωλείται χύμα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα. Εκεί στο Λασίθι είχατε και μια “εγωιστική” διάθεση περί των τοπικών “Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης – ΠΟΠ”. Με πανσπερμία ελαιοτριβείων, πληθώρα ετικετών, τι θέλετε; Πώς να μπει σε αλυσίδα καταστημάτων; Η παραγωγή που κάνει αυτή τη στιγμή ο πιο σοβαρός μεμονωμένος παραγωγός, ούτε δοκιμαστικά δεν μπορεί να στείλει μπουκαλάκια  σε μια μεγάλη αλυσίδα».
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία για θέσπιση κοινής ετικέτας για το κρητικό ελαιόλαδο, που δεν υιοθετήθηκε τελικά, είπε: «Αυτή η προσπάθεια δε ναυάγησε, τη ναυαγήσαμε… Υπάρχουν πολλά συμφέροντα από πίσω… Εταιρίες που φτιάχνουν “φακέλους”, μεμονωμένοι εγωισμοί και τοπικισμοί και μια διάθεση ο καθένας να κοιτάζει το χωριό του… Οφείλω να πω ότι γίνεται μια πολύ σοβαρή δουλειά από τον Συνεταιρισμό Κριτσάς, όπου ο Ν. Αφορδακός κάνει εξαιρετική δουλειά και προστατεύει τα μέλη – παραγωγούς, διασκεδάζοντας και την κακή εντύπωση που δημιουργούν κάποιοι κύκλοι για τους συνεταιρισμούς. Δε φταίνε οι συνεταιρισμοί ως σχήματα, αλλά ο τρόπος που τους διαχειριστήκαμε και αυτά που ζητήσαμε από τους συνεταιρισμούς να γίνουν…».
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας