Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Αντικειμενικές αξίες: Αυξήσεις φόρου στα αγροτεμάχια – Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω

Περίπου τις μισές Ζώνες, που βρίσκονται σήμερα εκτός αντικειμενικών αξιών, θα βάλει «εντός» το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να πληρώσουν… κάτι παραπάνω όσοι σήμερα καταβάλλουν ένα μάλλον συμβολικό φόρο.

Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο Χ. Σταϊκούρας έκανε ειδική αναφορά στο σχέδιο διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και μέσω των αλλαγών που έρχονται στις αντικειμενικές αξίες. Σε αυτό το σημείο αποκάλυψε μέρος αυτού του σχεδιασμού.
Το πρώτο στοιχείο είναι ότι περίπου 3.000 Ζώνες, που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού, θα υπαχθούν στο σύστημα. Με δεδομένο ότι οι περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος υπολογίζονται σε περίπου 7.000, αυτή η πρώτη επέκταση, η οποία θα ολοκληρωθεί ως το Μάιο, θα καλύψει περίπου το 50%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η πρώτη επέκταση αφορά κατά κύριο λόγο σε περιοχές- φιλέτα, δηλαδή Ζώνες σε νησιά και άλλους τουριστικούς προορισμούς. Σήμερα η φορολογητέα αξία τους υπολογίζεται από την εφορία με συγκριτικά στοιχεία και κατά τεκμήριο ο τελικός φόρος είναι  μικρός ακόμα και σε σύγκριση με διαμερίσματα περιοχών με πολύ χαμηλές αντικειμενικές και εμπορικές αξίες.
Ποιες περιοχές μένουν εκτός
Οι περιοχές, που θα παραμείνουν σε αυτήν τη φάση εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, είναι κατά βάση ορεινές ή απομακρυσμένες, με χαμηλή εμπορική αξία κι ως εκ τούτου η κάλυψη τους από το αντικειμενικό σύστημα, δεν αναμένεται να φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία.
Το δεύτερο στοιχείο του σχεδιασμού για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αφορά στα εκτός σχεδίου ακίνητα. Το γεγονός ότι κάτι… έρχεται, «φωτογραφήθηκε» στην Έκθεση της Κομισιόν, όπου καταγράφεται η πρόθεση- δέσμευση της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει τους συντελεστές χρήσης των αγροτεμαχίων. Μιλώντας στην Επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι έρχεται αναπροσαρμογή αξιών και στα αγροτεμάχια.
Αναπροσαρμογή αξιών και στα αγροτεμάχια
Σήμερα, ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια είναι 1 ευρώ ανά στρέμμα και αυξομειώνεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τη θέση του αγροτεμαχίου με βάση τους παρακάτω συντελεστές:
α) Συντελεστής Θέσης, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη θέση που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (η «τιμή ζώνης» για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις) της Δημοτικής Ενότητας στην οποία ανήκει το αγροτεμάχιο:

β) Συντελεστής Χρήσης, ο οποίος ορίζεται ανάλογα με τη χρήση του γηπέδου:

γ) Συντελεστής Άρδευσης , ο οποίος ορίζεται σε 1,1.
δ) Συντελεστής Απαλλοτρίωσης ο οποίος ορίζεται σε 0,75.
ε) Συντελεστής Κατοικίας, ο οποίος ορίζεται ίσος με 5, αν υπάρχει κατοικία εντός του γηπέδου. Δεν εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας εφόσον η επιφάνεια της κατοικίας ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά και ο φορολογούμενος δεν έχει άλλη κατοικία.
Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν πορτοκαλεώνα 10 στρεμμάτων στο Άργος. Ο βασικός φόρος είναι 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, δηλαδή 10 ευρώ. Η Αρχική Βασική Αξία στην περιοχή είναι 2 ευρώ. Σε αυτήν την ΑΒΑ αντιστοιχεί συντελεστής θέσης 1,3. Επίσης το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο έχει συντελεστή χρήσης 2 (δενδροκαλλιέργεια). Αν πολλαπλασιαστούν τα 10 ευρώ βασικός φόρος με τους παραπάνω συντελεστές προκύπτει ότι ο ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο είναι μόλις 26 ευρώ. Αν στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο υπάρχει και κατοικία- όχι πρώτη- τότε ο φόρος πενταπλασιάζεται και ανέρχεται στα 130 ευρώ.
Αυτό που αναμένεται είναι ότι θα αναπροσαρμοστούν οι παραπάνω συντελεστές χρήσης και είναι πολύ πιθανόν να προστεθούν νέοι π.χ. για τουριστική χρήση. Στην περίπτωση, δε, που τροποποιηθούν και οι συντελεστές θέσης, τότε οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων θα χρειαστεί να πληρώσουν… κάτι παραπάνω.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι


Συνολικες προβολες σελιδας