Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Έφυγε από τη ζωή ο Ι. Τσιφετάκης, ένας από τους πρωτοπόρους εξερευνητές της σπηλαιολογικής έρευνας της Κρήτης

Απεβίωσε σήμερα στη Σητεία σε ηλικία 85 ετών, ο Ιωάννης Τσιφετάκης. Γεννήθηκε στην Αγία Τριάδα Σητείας το 1934 και τέλειωσε το Γυμνάσιο Σητείας.

Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία της Ρόδου και διορίστηκε δάσκαλος στο νομό Χανίων όπου και υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία. Στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Αθηνών και φοίτησε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ακολούθως υπηρέτησε σε σχολείο της Θεσσαλονίκης και σε Γραφείο Α/θμιας εκπαίδευσης της Αθήνας απ΄ όπου και συνταξιοδοτήθηκε.
Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στα Χανιά είχε εκλεγεί έκτακτος επιμελητής αρχαιοτήτων της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Κρήτης, της οποίας ήταν και ιδρυτικό μέλος. Από το 1968 ήταν μέλος του Σπηλαιολογικού κλιμακίου Κρήτης.
Ασχολήθηκε με την αρχαιολογική, ιστορική, λαογραφική και ιδιαίτερα τη σπηλαιολογική έρευνα της Κρήτης εξερευνώντας και χαρτογραφώντας αρκετά σπήλαια.
Πολλές από τις έρευνες αυτές έγιναν σε στενή συνεργασία με τον Ελευθέριο Πλατάκη, το Χανιώτη γιατρό και αρχαιοδίφη Εμμ. Βαρδινογιάννη, τον Paul Faure, την Άννα Πετρόχειλου κλπ.
Εργασίες, μελέτες και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πολλές Κρητικές εφημερίδες και περιοδικά καθώς και στην εγκυκλοπαίδεια Δομή.
Το 2014 το τμήμα Σπηλαιολογίας του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλόγου Σητείας  και η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία τμήμα Κρήτης, διοργάνωσε τελετή βράβευσης για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της σπηλαιολογικής έρευνας της Κρήτης.
Στην εκδήλωση είχαν παραστεί η τότε Αντιπεριφερειάρχης κυρία Πελαγία Πετράκη, ο τότε Δήμαρχος Σητείας κύριος Θοδωρής Πατεράκης, ο Βιοσπηλαιολόγος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών ερευνών Ελλάδας, κύριος Καλούστ Παραγκαμιάν , ο τότε πρόεδρος της ΕΣΕ κύριος Κωστής Φωτεινάκης, εκπρόσωποι συλλόγων, σπηλαιολόγοι, εκπαιδευτικοί, και πολύς κόσμος.
Ο Πρόεδρος και το διοικητικό συμβούλιο του Φυσιολατρικού Ορειβατικού Συλλόγου Σητείας, εκφράζουν τα πιο θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος..
 
Ο Πρόεδρος ΦΟΡΣΣ
Γιάννης Δασκαλάκης

Πηγή : Ανατολή



Συνολικες προβολες σελιδας