Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Ενάντια στην τοποθέτηση αιολικών πάρκων οι τοπικές κοινότητες και οι πολιτιστικοί σύλλογοι Σητείας

https://www.lykavitos.gr/wp-content/uploads/2019/10/aioliko-parko-1.jpg
Μετά την πρόσφατη απόφαση έγκρισης της απαράδεκτης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του Υβριδικού Έργου Αμαρίου, της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή,
από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας  κο. Κωστή Χατζηδάκη, που έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με την εκφρασμένη θέση των κατοίκων και των φορέων της περιοχής Σητείας, του Δημοτικού Συμβούλιου Σητείας και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, έγινε συνάντηση εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων και Πολιτιστικών Συλλόγων της Σητείας με τον νέο δήμαρχο Σητείας κο. Γιώργο Ζερβάκη. Στην συνάντηση παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΤΚ Κατσιδωνίου που εκπροσώπησε και τον πρόεδρο της ΤΚ Ζάκρου, ο πρόεδρος της ΤΚ Σταυρωμένου και εκπρόσωποι των πολιτιστικών συλλόγων Κατσιδωνίου, Σιτάνου και Καρυδίου.

Στην συζήτηση εκφράσθηκε για άλλη μία φορά η έντονη αντίθεση των εκπροσώπων των φορέων για το τμήμα του έργου που αφορά το Δήμο Σητείας και εκτιμήθηκε ότι η εγκατάσταση των τεράστιων αιολικών πάρκων του έργου στην περιοχή των τοπικών κοινοτήτων Ζάκρου, Καρυδίου, Κατσιδωνίου και Χανδρά, θα έχει τεράστιο περιβαλλοντικό κόστος στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της  περιοχής.

Η εγκατάσταση του έργου στην παραπάνω περιοχή ακυρώνει την όποια προσπάθεια γίνεται για την ανάπτυξη των ορεινών οικισμών στην βάση της ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης με βάση τον αγροδιατροφικό τομέα και τον εναλλακτικό τουρισμό.
Ακυρώνει στην ουσία κάθε προσπάθεια ανάδειξης και αξιοποίησης του Γεωπάρκου Σητείας αφού τα τεράστια αιολικά πάρκα χωροθετούνται στην καρδιά του Γεωπάρκου με  καταστροφικές επιπτώσεις στις προστατευόμενες πολύ σημαντικές γεωμορφές της περιοχής (σπήλαια, βραχώδεις σχηματισμοί, υπόγεια νερά κλπ).

Ακυρώνει γενικότερα τον αναπτυξιακό σχεδιασμό ολόκληρης της περιοχής του Δήμου  Σητείας.

Ο Δήμαρχος κος Γιώργος Ζερβάκης δήλωσε ότι υποστηρίζει τον αγώνα των κατοίκων για την ακύρωση της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων του έργου στην περιοχή και ότι ότι θα ηγηθεί του αγώνα για την ακύρωση της απόφασης του Υπουργού ΥΠΕΝ. Αποδέχτηκε επίσης, σχετικό αίτημα των φορέων,  για άμεση ειδική μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα αυτό. Δεσμεύτηκε επίσης να θέσει το θέμα και υπόψη του Περιφερειάρχη Κρήτης σε συνάντηση που θα έχει σύντομα μαζί του.
Οι φορείς

Τ.Κ.  Ζάκρου
Τ.Κ.  Κατσιδωνίου
Τ.Κ.  Σταυρωμένου
Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυδίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσιδωνίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Σιτάνου



Συνολικες προβολες σελιδας