Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Αίτημα για ένταξη της περιοχής Λιθινών – Ορεινού στη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης

http://www.ucook.gr/cook/images/stories/frontpage/2011/03/pop.jpgΩς γνωστόν, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας κατέθεσε το Δεκέμβριο του 2018 το αίτημα για ένταξη της περιοχής Λιθινών και Ορεινού στη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα και χρόνιο αίτημα των εν λόγω περιοχών.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Σητείας κ. Μανόλης Μαυροματάκης, «έγιναν όλες οι τροποποιήσεις στο αίτημα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπουργείου και αφού ολοκληρώθηκαν όλες οι εσωτερικές διαδικασίες και αξιολογήθηκε θετικά από τις υπηρεσίες του, ακολούθησε η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και δημοσιοποιήθηκε για τυχόν ενστάσεις.  Επειδή η τροποποίηση αφορά μόνο ένταξη περιοχής, συνήθως δεν υπάρχουν ενστάσεις και θεωρώ ότι από τις 7 Οκτωβρίου, που λήγει η προθεσμία των ενστάσεων, θα ακολουθηθεί άμεσα η προβλεπόμενη διαδικασία για την τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αν δεν έχουμε ενστάσεις, θα ετοιμαστεί άμεσα ένα σχέδιο υπουργικής απόφασης για να υπογραφεί από τον Υπουργό και θα σταλεί όλος ο φάκελος στην Κομισιόν. Αφού εξεταστεί το αίτημα και γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις εάν χρειαστεί, το τελικό κείμενο μεταφράζεται σε όλες της γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Κομισιόν για τυχόν ενστάσεις. Αυτή είναι η διαδρομή του αιτήματος και η ενέργεια για την τελική έγκριση.
Η διαδικασία για τροποποίηση προδιαγραφών προϊόντων ΠΟΠ και κυρίως αυτής της εμφιάλωσης εντός ζώνης, είναι χρονοβόρα, γι’ αυτό προτείναμε να γίνει χωριστό αίτημα για την περιοχή Λιθινών και Ορεινού έτσι ώστε να έχουμε σύντομο αποτέλεσμα και να ικανοποιηθεί ένα χρόνιο δίκαιο αίτημα των παραγωγών των παραπάνω περιοχών».

Ενημέρωσε τον Δήμαρχο
Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Μαυροματάκης ενημέρωσε τον Δήμαρχο Σητείας κ. Γιώργο Ζερβάκη, τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του.
«Η συνάντηση ήταν ουσιαστική και εγκάρδια. Συνεχάρην το νέο Δήμαρχο και αυτοπροσώπως για την εκλογή του και του ευχήθηκα καλή επιτυχία. Τον ενημέρωσα σε θέματα που αφορούν κατά κύριο λόγο τον αγροτικό τομέα δεδομένου ότι η περιοχή μας στηρίζεται κυρίως στην αγροτική οικονομία. Αναφέρθηκα στο στάδιο που βρίσκεται η Ένωση και στις ενέργειες που γίνονται για την επαναδραστηριοποίηση της.
Επεσήμανα την ανάγκη συνεργασίας τόσο με το Δήμο όσο και με τον ΟΑΣ σε όλα τα θέματα, τις ενέργειες και τις εκδηλώσεις που αφορούν την αναβάθμιση και ανάπτυξη, ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα», εξήγησε.

Εμφιάλωση και έλεγχος
«Επίσης ενημέρωσα τον κ. Δήμαρχο για την πορεία του αιτήματος που αφορά την ένταξη της περιοχής των Λιθινών και του Ορεινού στη ζώνη ΠΟΠ. Καθώς επίσης και τις ενέργειες που πρέπει να μεθοδεύσουμε σε συνεργασία με τον ΟΑΣ προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε ένα νέο αίτημα για εμφιάλωση μόνο στην περιοχή μας. Αλλά και την αυστηροποίηση των προδιαγραφών του ελαιολάδου έτσι ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο νοθείας και να διασφαλίσουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα από την σύσταση και λειτουργία ενός ελεγκτικού μηχανισμού, που προβλέπεται και στο νόμο περί συνεταιρισμών κι αναγνωρίζεται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα, με διάθεση συνεργασίας και με την υπόσχεση ότι και από τις δύο πλευρές να συναντηθούμε σύντομα, προκειμένου να συζητήσουμε αναλυτικά και λεπτομερώς όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να προγραμματίσουμε τις ανάλογες ενέργειες, αφού πρώτα ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι στον αγροτικό τομέα φορείς και φυσικά πρόσωπα», κατέληξε ο κ.  Μαυροματάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας