Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Αθερινόλακκος στο επίκεντρο του ενεργειακού σχεδιασμού

Ο Αθερινόλακκος και το Λασίθι είναι στο επίκεντρο των ζυμώσεων του ενεργειακού σχεδιασμού για τα επόμενα χρόνια. Πολλά, διαφορετικά και αντικρουόμενα σχέδια βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ενώ το πρόβλημα πλησιάζει, οι θεωρίες και οι σχεδιασμοί πληθαίνουν, αλλά οι ενέργειες μοιάζουν να αργούν ακόμα σημαντικά.

Υπενθυμίζεται πως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει ζητήσει από τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος (ΔΕΣΦΑ) να μελετήσει το θέμα για την λύση που θα έχουμε στην Κρήτη ώστε να μπορεί να έχει ρεύμα το νησί χωρίς πρόβλημα.
Ο ΔΕΣΦΑ έχει ήδη προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη ριζικότερη αντιμετώπιση, μέσω της εγκατάστασης μεγάλου χερσαίου σταθμού LNG στην Κρήτη, ο οποίος θα αποθηκεύει και θα αεριοποιεί υγροποιημένο φυσικό αέριο που μπορεί να έρχεται από τη Ρεβυθούσα ή από άλλες «πύλες εισόδου» όπως για παράδειγμα από την Αίγυπτο.
Ωστόσο, η εγκατάσταση πλωτού τερματικού (FSRU) στην Κρήτη, ώστε να έρθει υγροποιημένο αέριο (LNG) στο νησί και να δώσει έτσι λύση στο θέμα της ηλεκτρικής επάρκειας από το 2020 έως το 2023, φαίνεται ότι συναντά προβλήματα από την κατάσταση που υπάρχει στην αγορά αφού δεν υπάρχουν την περίοδο αυτή διαθέσιμα πλωτά FSU ή FSRU στην απαιτούμενη δυναμικότητα, ενώ ο χρόνος κυλά.
Για να υπάρξει όμως μεγάλος χερσαίος σταθμός LNG στην Κρήτη (Κορακιά) θα πρέπει να είναι βιώσιμη μια τέτοια υποδομή. Για αυτό εκτιμάται ότι θα πρέπει να υπάρχουν στο νησί μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο της τάξης των 400 MW. Σήμερα, δεν μπορεί να δει κανένας ως ορατό σενάριο μια τέτοια εκδοχή αφού δεν υπάρχει πουθενά τέτοια δυνατότητα με βάση τις εγκεκριμένες αποφάσεις.
Για να υιοθετηθεί μια τέτοια πρακτική θα πρέπει να αλλάξει ο σχεδιασμός που πρότεινε η μελέτη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου για λύση τεσσάρων δράσεων που προβλέπει καταρχάς, την μετατροπή των αεριοστροβιλικών μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα στον Αθερινόλακκο με πετρέλαιο, συνολικής ισχύος 100 MW, σε μονάδες που θα καίνε φυσικό αέριο, την εγκατάσταση νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας περί τα 100 MW με καύσιμο φυσικό αέριο, την εγκατάσταση νέων ΑΠΕ περί τα 100 με 150 MW και την εγκατάσταση για πρώτη φορά συστοιχιών μπαταριών αποθήκευσης 30 με 40 MW.
Το τελευταίο στοιχείο για τις μπαταρίες συνδέεται με το μέλλον της ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές το οποίο σχετίζεται άμεσα με τις δυνατότητες αποθήκευσης της ενέργειας και όπως λέει ο πρόεδρος της ΡΑΕ «χωρίς αποθήκευση και ισχυρές διασυνδέσεις δε νοείται ανάπτυξη ΑΠΕ, για την επίτευξη της απανθρακοποίησης».
«Η ανάπτυξη αποθηκευτικών μονάδων αποσυνδεδεμένη από την ανάπτυξη ΑΠΕ υπό το ίδιο σχήμα, είναι επίσης», τονίζει ο κ. Μπουλαξής, μια διάσταση την οποία προωθεί η ΡΑΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, «με εξέταση πιλοτικής εφαρμογής στην Κρήτη για το μεταβατικό διάστημα 2020-2023 και με επέκταση στα λοιπά νησιά. Σύντομα θα συζητηθούν ειδικότερα και με την αγορά σχετικές προτάσεις».

Ο ηλιοθερμικός
Παράλληλα υπάρχει πλέον και η ανακοίνωση του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη για τον ηλιοθερμικό σταθμό της Σητείας που αλλάζει τελείως τα δεδομένα χωρίς να μπορεί κανείς να υπολογίσει πόσο γρήγορα μπορούν να εξελιχθούν οι διαδικασίες σε μια τόσο μεγάλη και δύσκολη επένδυση.
Την ίδια στιγμή η σημασία που δίνει η νέα Επιτροπή στο λεγόμενο Ευρωπαϊκό Green Deal φάνηκε από το χθεσινό ορισμό των νέων επιτρόπων: εκτός από την αρμόδια νέα Επίτροπο Ενέργειας Kadri Simson, ορίστηκε ως συντονιστής του European Green Deal ένας εκ των αντιπροέδρων της Επιτροπής, ο Ολλανδός Frans Timmermans, ο οποίος θα επιβλέπει επίσης τις πολιτικές για το κλίμα.
Να σημειωθεί τέλος πως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της νέας Επιτροπής, όπως τονίζει η νέα πρόεδρος Ursula von der Leyen.
Φιλοδοξία της νέας Προέδρου της Επιτροπής είναι η νέα Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία  να αποτελέσει ένα φιλόδοξο μεν, ρεαλιστικό δε, δεσμευτικό σχέδιο μετάβασης για μια Ευρώπη με πιο υψηλούς στόχους για την μείωση του άνθρακα και τη μείωση των  εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με ταυτόχρονο συνολικό μετασχηματισμό της οικονομίας και των κρατών μελών της Ε.Ε.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή



Συνολικες προβολες σελιδας