Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019

Άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα χελωνάκια

Άρχισαν να βγαίνουν τα χελωνάκια από την φωλιά τους στην περιοχή της Σητείας. Οι πρώτες έξοδοι κατεγράφησαν στον Μόχλος το βράδυ της Κυριακής,
νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Ενώ δηλαδή τα χελωνάκια βγαίνουν από τις φωλιές τους σε περίπου 60 ημέρες, στο Μόχλος αυτό έγινε στις 45 περίπου, κάτι όμως που έχει ξανασυμβεί και στο παρελθόν σε άλλη φωλιά.
Σε περίπου μία εβδομάδα εξάλλου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία της εξόδου και στις υπόλοιπες περιοχές της Σητείας. Ως γνωστόν, θαλάσσιες περιοχές του Δήμου Σητείας, αποτελούν προορισμό και σημεία που εδώ και πάρα πολλά χρόνια γεννάει το θαυμάσιο, αλλά και απειλούμενο είδος. Βέβαια αυτό έχει γίνει αντιληπτό κυρίως την τελευταία δεκαετία χάρις τη δράση της Ομάδας Εθελοντών Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Σητείας, που όχι μόνο έχει αναδείξει το γεγονός, αλλά έχει προσπαθήσει κι έχει επιτύχει σε ένα μεγάλο βαθμό την ευαισθητοποίηση του κόσμου, προστατεύοντας τελικά την χελώνα.
Ευτυχώς στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες της περιοχής, ντόπιοι και επισκέπτες, τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, όχι μόνο έχουν δεχτεί με ιδιαίτερη χαρά την παρουσία της χελώνας στην περιοχή, αλλά συμβάλουν στην προστασία της.

Τα τροχοφόρα δημιουργούν προβλήματα
Δυστυχώς υπάρχουν και λιγοστές εξαιρέσεις, που δημιουργούν μεμονωμένα αρνητικά περιστατικά, όπως αυτό που έγινε πριν από λίγες ημέρες στην παραλία της Καραβόπετρας όπου υπάρχει φωλιά της χελώνας. Κάποιος ή κάποιοι, για ακατανόητους λόγους εισήλθε στην παραλία με τροχοφόρο όχημα, μπερδεύοντας την παραλία με την εθνική ίσως ή θεωρώντας ότι μπορεί να «σεργιανίζει» όπου θέλει…
Πρόσφατα λοιπόν, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθείται εδώ και μία δεκαετία, στην διάρκεια «περιπολίας» εθελοντών της Ομάδας στην παραλία της Σητείας προκειμένου να ελέγξουν αν έχουν βγει χελώνες ή τα χελωνάκια, διαπιστώθηκε ότι ένα όχημα είχε εισέλθει στην περιοχή, από το ίδιο ακριβώς σημείο, που κάποιος άλλος είχε μπει πέρυσι με αγροτικό αυτοκίνητο «οργώνοντας» την παραλία και πάλι την περίοδο του Αυγούστου, οπότε και αναμένεται να βγουν τα χελωνάκια (η εκκόλαψη των μικρών).
Η κίνηση αυτή, πέραν του ότι είναι προφανώς παράνομη -οχήματα να «κυκλοφορούν» στις παραλίες, επηρεάζει και την πορεία της εξόδου. Το «όργωμα» που προκαλούν τα τροχοφόρα οχήματα δημιουργεί «αυλάκια», τα οποία αποτελούν εμπόδια προς τη θάλασσα για τα μικρά χελωνάκια. Όπως προσθέτει το μέλος της Ομάδας Εθελοντών Σητείας για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας κ. Νίκος Μαράκης, οι δονήσεις που δημιουργούνται στην άμμο, προκαλούν τα χελωνάκια να «ανέβουν» να βγουν από τις φωλιές τους. Αν η πληροφορία όμως είναι ψευδής, θα «σκάσουν», αφού δημιουργείται η αίσθηση της εξόδου από την φωλιά, το ένα μεταφέρει την πληροφορία στο άλλο, σπρώχνουν όλα μαζί, όμως τα χελωνάκια στην πραγματικότητα δεν είναι έτοιμα όλα για κάτι τέτοιο με αποτέλεσμα να πεθαίνουν μέσα στην φωλιά τους.
Αυτό είναι λυπηρό, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται και για ένα είδος που απειλείται. Η Careta Careta, ένα από τα επτά είδη θαλάσσιας χελώνας του πλανήτη, γεννάει μέσο όρο 100 αυγά. Εκτιμάται ότι ένα στα χίλια χελωνάκια θα καταφέρει να επιβιώσει, να φθάσει στην ηλικία των 25 ετών και να επιστρέψει και πάλι στον τόπο που γεννήθηκε, στην προκειμένη περίπτωση στη Σητεία, για να γεννήσει! «Οπότε ότι πρόβλημα δημιουργεί ο άνθρωπος επιταχύνει τους κινδύνους που έχει αυτό το είδος», τόνισε ο κ. Μαράκης.
Όπως σημείωσε, «το προαναφερθέν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο της κοινωνίας της Σητείας. Η τοπική κοινωνία είναι πολύ ευαισθητοποιημένη τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια. Συμβάλει στην προστασία της χελώνας. Από τα παιδιά μέχρι τους ενήλικες, τους επαγγελματίες, τις υπηρεσίες υπάρχει καλή διάθεση και συνεργασία με την Ομάδα των εθελοντών, όπως έχει διαφανεί και από την επαφή που υπάρχει με κατοίκους στην Σητεία, αλλά και συνολικά σε όλη την έκταση του Δήμου.
Στο πλαίσιο προγράμματος, όπως ανέφερε ο κ. Μαράκης, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Ομάδα των εθελοντών της Σητείας έχει αναλάβει στην περιοχή Χιόνα, Ξερόκαμπο, Κουρεμένο, Βάι και πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα «περιπολίες». «Στην διάρκεια αυτών συναντάμε πολλούς ανθρώπους που ρωτάνε, είναι ευγενικοί, ενδιαφέρονται, έχουν μπει στο ρυθμό της χελώνας. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτό το είδος κινδυνεύει και βοηθούν στην προστασία του», συμπλήρωσε.

Στην Καραβόπετρα
Με αφορμή το προαναφερθέν περιστατικό στην περιοχή της Καραβόπετρας, προκειμένου να μην επαναληφθεί, και δεδομένου ότι είναι περιοχή που ανήκει στο Γεωπάρκο Σητείας, θα μπορούσε όπως αναφέρεται να προστεθούν κάποια κολωνάκια σε κατάλληλο επιτρεπόμενο σημείο ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Εξάλλου στην παραλία της Καραβόπετρας είναι σημείο που η χελώνα χρόνια τώρα επιλέγει για να γεννήσει, αλλά φιλοξενεί και τα μοναδικά και πανέμορφα «κρινάκια της θάλασσας», είδος επίσης που απειλείται. Ακόμη το κρίταμο, σκαθάρια της άμμου, είδη πεταλούδας ιδιαίτερα, τα οποία επίσης απειλούνται με την επέλαση τροχοφόρων στην παραλία.

Εντός μιας εβδομάδας
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος η χρονιά δεν είναι ιδιαίτερα παραγωγική, αναμένεται να είναι η επόμενη, υπάρχουν φωλιές της χελώνας στην παραλία της Σητείας, κάτω από το ξενοδοχείο Sitia Beach, στην Καραβόπετρα, στο Μακρύ Γιαλό, στον Κουρεμένο, στο Μόχλος. Οι φωλιές είναι περισσότερες από δέκα.
Οι πρώτες φωλιές αναμένεται να «σκάσουν» εντός μίας εβδομάδας και, όπως τόνισε ο κ. Μαράκης, είναι απαραίτητο να συμβάλουμε όλοι ώστε η διαδικασία να κυλήσει ομαλά. Θύμισε ότι όταν κάποιος αντιληφθεί την έξοδο από μία φωλιά θα πρέπει να ενημερώσει τους Εθελοντές, οι οποίοι είναι σε διαρκή ετοιμότητα και εγρήγορση- τηλέφωνα 6983514966 και 6972915517- και τη Λιμενική Αρχή Σητείας. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι είναι τυχεροί να παραστούν σε μία τέτοια διαδικασία, λειτουργώντας βοηθητικά κι όχι δημιουργώντας προβλήματα στα χελωνάκια. Δηλαδή θα πρέπει να μην κάνουν θόρυβο και να μην τα αγγίζουν. Η πορεία των μικρών φωλιά- θάλασσα είναι πολύ σημαντική για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η γυμναστική των πτερυγίων και του σώματος και ο δεύτερος η χαρτογράφηση της παραλίας, όπου γεννήθηκαν με το κάτω μέρος από το καβούκι τους, ώστε τα θηλυκά χελωνάκια να επιστρέψουν όταν ενηλικιωθούν μετά από 25 χρόνια στην ίδια παραλία για να γεννήσουν.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας