Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Τονώθηκε η τοπική αγορά της Σητείας, χάρη στην παρουσία και των απόδημων

Τονώθηκε η τοπική αγορά της Σητείας τις προηγούμενες ημέρες χάρις και την παρουσία αρκετών απόδημων, που επέλεξαν την περιοχή για τις διακοπές τους, αλλά και τα τοπικά καταστήματα για την κάλυψη των όποιων αναγκών τους.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σητείας κ. Μάρω Νικητάκη, «είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι κάθε χρόνο, οι ετεροδημότες δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στηρίζοντας την τοπική αγορά. Χαιρόμαστε που βλέπουμε “δικούς μας πια ανθρώπους”, που κάθε Αύγουστο έρχονται στον τόπο και υποστηρίζουν τα τοπικά καταστήματα. Δίνεται έτσι μία ώθηση στην επισκεψιμότητα των καταστημάτων. Βέβαια η αγοραστική δύναμη δεν είναι πλέον τόσο μεγάλη, είναι κάτι λογικό. Ιδιαίτερα φέτος που αρκετοί τακτοποιούν και το κτηματολόγιο, μία διαδικασία χρονοβόρα, αλλά και με κόστος που περιορίζει ακόμη περισσότερο την όποια δυνατότητα έχουν οι πολίτες. Όμως παρά ταύτα δημιουργήθηκε μεγαλύτερη “κινητικότητα” στην τοπική αγορά.
Εμείς ήμασταν -και εξακολουθούμε φυσικά- καθ’ όλα έτοιμοι, οργανωμένοι, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις τόσο των ετεροδημοτών, όσο και των κατοίκων της περιοχής. Η εξυπηρέτηση είναι πολύ καλή, το κλίμα γενικότερα στα καταστήματά μας είναι φιλικό κι αυτό το εισπράττει το καταναλωτικό κοινό.
Το ίδιο ισχύει και για τους ξένους επισκέπτες, των οποίων η προσέλευση μπορεί συνολικά να μην είναι πολύ μεγάλη, ωστόσο υπάρχουν επισκέπτες που έρχονται ξανά και ξανά και προτιμούν την τοπική αγορά».

Ανασταλτικοί παράγοντες
«Η τρέχουσα χρονιά είναι», συνέχισε, «διαφορετική σε σχέση με πέρυσι, αλλά και πρόπερσι σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση συνολικά για την Ελλάδα και για την Σητεία, κάτι που επηρεάζει και την γενικότερη κίνηση. Ιδιαίτερα για την περιοχή της Σητείας, συνδυαστικά με την αρνητική χρονιά που διανύουμε αναφορικά με την πολύ μειωμένη παραγωγή και διάθεση ελαιολάδου, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη.
Αν σε αυτό προστεθούν οι αυξημένες υποχρεώσεις της καθημερινότητας, οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, που προκάλεσαν αναταραχή γενικότερα, και η διαδικασία του κτηματολογίου, που επέφερε μεγαλύτερη οικονομική πίεση στους πολίτες, ο βαθμός δυσκολίας εντείνεται για την περιοχή της Σητείας.
Αν η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα, την παραγωγή ελαιολάδου ήταν καλύτερη, θα ήταν και καλύτερες οι συνθήκες έστω και λίγο για την περιοχή μας. Εμείς ακόμα δεν στηριζόμαστε τόσο πολύ στον τουρισμό. Μακάρι κι αυτό να αλλάξει. Μακάρι και η φετινή ελαιοκομική χρονιά να είναι καλύτερη για τον τόπο μας».
Μικρές ανάσες πήρε λοιπόν η τοπική αγορά τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Σίγουρα δεν είναι αρκετές για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων του εμπορικού κόσμου, ωστόσο είναι μια διαπίστωση θετική. «Πρέπει να συνεχίσουμε όλοι την προσπάθεια και να προχωράμε», κατέληξε η κ. Νικητάκη.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας