Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Κορυφώθηκε η τουριστική κίνηση στη Σητεία τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου

Κορυφώθηκε η τουριστική κίνηση τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου στο Δήμο Σητείας. Σε όλες τις περιοχές ο επισκέπτες αυξήθηκαν κατακόρυφα κυρίως λόγω της επανόδου των ετεροδημοτών, αλλά και Ελλήνων τουριστών που επέλεξαν τον Δήμο Σητείας για να απολαύσουν ολιγοήμερες διακοπές.

Οι δρόμοι και οι παραλίες πλημμύρισαν με κόσμο δημιουργώντας μία σαφώς διαφορετική από την συνηθισμένη εικόνα για την περιοχή. Οι πληρότητες σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα έφθασαν το 100%, ωστόσο για λίγες ημέρες, μιας και οι περισσότεροι επισκέπτες περιορίστηκαν σε τετραήμερες διακοπές, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας Γιάννης Κακουράκης, σημείωσε: «Η κίνηση αυξήθηκε αισθητά λόγω της παρουσίας Ελλήνων επισκεπτών, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ντόπιων που κατοικούν σε άλλες περιοχές και αφίχθησαν στα πάτρια εδάφη διαμένοντας είτε σε συγγενικά τους σπίτια, είτε σε ξενοδοχεία και καταλύματα της Σητείας. Ωστόσο η επισκεψιμότητα ήταν μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.
Για τους ξένους επισκέπτες δεν υπήρξε κατά τις προηγούμενες ημέρες ιδιαίτερη διαφοροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεδομένης της “σταθερής” κίνησης λόγω των πτήσεων τσάρτερ από Σκανδιναβία. Η πληρότητα έφθασε -κάποιες ημέρες του Δεκαπενταύγουστου- στο 100%, γεγονός θετικό ωστόσο όχι ικανοποιητικό για όλα τα καταλύματα.

Τα τσάρτερ
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι στις 15 Αυγούστου ολοκληρώθηκε και το φετινό πρόγραμμα των δύο πτήσεων από Νορβηγία. Είχαν ξεκινήσει στις 20 Ιουνίου και ήταν δύο εβδομαδιαίως.
Συνεχίζεται το πρόγραμμα των πτήσεων -τριών συνολικά εβδομαδιαίως- από Σουηδία έως τις 6 Οκτωβρίου και έως 20 Οκτωβρίου από Δανία.

Στη Δ.Ε. Ιτάνου
Και στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου η εικόνα είναι παραπλήσια. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου κ. Κων. Κοξαράκης, «τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου υπήρξε “κινητικότητα” λόγω της έλευσης Ελλήνων επισκεπτών. Αρκετοί ήταν εκείνοι που επέλεξαν την ευρύτερη περιοχή του Παλαικάστρου, της Ζάκρου και του Ξεροκάμπου για να γιορτάσουν και να κάνουν τις διακοπές τους, κυρίως από άλλες περιοχές της Κρήτης. Η διάρκεια όμως αυτών ήταν συγκεκριμένη, τρεις με τέσσερις ημέρες. Η πληρότητα έφθασε σχεδόν σε όλα τα καταλύματα στο 100%, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι αυξήθηκε κατά πολύ και η κίνηση στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας.
Ναι μεν αυτή είναι θετική εξέλιξη, ωστόσο δεν αρκεί για να ανατρέψει την αρνητική -σε σχέση και με πέρυσι- πορεία της φετινής σαιζόν. Ήδη από χθες Κυριακή, η μείωση επισκεπτών είναι αισθητή».
«Φέτος», συνέχισε, υπάρχει καταγεγραμμένη πτώση και δυστυχώς επαληθεύονται οι προβλέψεις που υπήρχαν από το ξεκίνημα της σαιζόν. Για την συγκεκριμένη περιοχή οι λόγοι στους οποίους αποδίδεται αυτή η εξέλιξη αφορούν την μεγάλη μείωση Ιταλών, αλλά κι άλλων Ευρωπαίων επισκεπτών που χρησιμοποιούσαν αεροπορική εταιρία χαμηλού κόστους, η οποία πραγματοποιούσε πάρα πολλές πτήσεις στην Κρήτη (αεροδρόμιο Χανίων), που τώρα έχουν σταματήσει. Επίσης το γεγονός ότι σταμάτησαν οι πτήσεις από Γερμανία στο αεροδρόμιο της Σητείας.
Φυσικά το άνοιγμα των αγορών της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Τυνησίας κλπ. είναι σημαντικότατος λόγος για την μείωση της τουριστικής κίνησης γενικότερα στην Ελλάδα, στην Κρήτη και ασφαλώς και στην περιοχή του Παλαικάστρου.
Στα θετικά στοιχεία, είναι η επισκεψιμότητα “σταθερών” πελατών, ανθρώπων που χρόνια τώρα κάνουν τις διακοπές τους στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που γίνεται και φέτος καθώς και η κίνηση που δημιουργείται λόγω της ενασχόλησης πολλών τουριστών με το windsurfing, το οποίο έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα στην περιοχή του Κουρεμένου, η οποία είναι από τις πλέον κατάλληλες και το συγκεκριμένο σπορ. Το windsurfing είναι εξάλλου αυτό το οποίο στηρίζει κατά πολύ και τα παραλιακά καταλύματα, τα οποία καταγράφουν πληρότητα της τάξης του 90%».

Στο Μακρύ Γιαλό
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η περιοχή του Μακρύ Γιαλού.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Δωματίων Μακρύ Γιαλού κ. Νίκος Τζιρβελάκης, ο Δεκαπενταύγουστος, όπως ήταν αναμενόμενο, πήγε καλά. Μακάρι το ίδιο να ήταν όλη η σαιζόν».
Κάθε χρόνο εξάλλου αυτήν την περίοδο η περιοχή του Μακρύ Γιαλού «ασφυκτιά». Η κατακόρυφη αύξηση των επισκεπτών αποδεικνύεται και από την κίνηση στους κεντρικούς δρόμους, στο παραλιακό μέτωπο και φυσικά στα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας.
Όπως τόνισε ο κ. Τζιρβελάκης, «τις προηγούμενες ημέρες- παραμονές κι επόμενες του Δεκαπενταύγουστου η ροή του κόσμου, ειδικά από Έλληνες ήταν πολύ μεγάλη. Για μία ακόμη φορά πολλοί ήταν οι επισκέπτες από το Ηράκλειο, αλλά και από την Αθήνα. Η πληρότητα έφθασε σε πολλά καταλύματα στο 100%, ενώ σχεδόν σε όλα ξεπέρασε το 95%.
Δυστυχώς και στην περιοχή του Μακρύ Γιαλού αναμένεται σταδιακά να αλλάξει η εικόνα με την κίνηση να μειώνεται».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας