
Από παράταση σε... παράταση πηγαίνουν οι καταληκτικές προθεσμίες υποβολής προσφορών στο πλαίσιο των δύο διεθνών διαγωνισμών για το «μεγάλο» καλώδιο της Κρήτης, που έχει προκηρύξει η ειδική θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, η «Αριάδνη Interconnection». Παρατάσεις επί παρατάσεων που βεβαίως είναι μονόδρομος στην παρούσα φάση, μέχρι να αποφανθεί η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών επί της προσφυγής που έχει καταθέσει κατά των ελληνικών χειρισμών η κυπριακών συμφερόντων κοινοπραξία “EuroΑsia Interconnector”.
Προ ημερών, μέσω πάντως ενημερωτικού σημειώματος και όχι επίσημης ανακοίνωσης, κύκλοι της θυγατρικής εταιρείας του ΑΔΜΗΕ είχαν περάσει επικοινωνιακά το μήνυμα ότι δε συντρέχει λόγος ανησυχίας από τις παρατάσεις, πως δε θα μπλοκάρουν οι διαγωνισμοί και πως δεν έχει τύχη η προσφυγή της “EuroAsia Interconnector”.
Ωστόσο, όσο δε βγαίνει η απόφαση επί της προσφυγής και πηγαίνει πιο πίσω χρονικά, τρενάροντας αναπόφευκτα και τους δύο διαγωνισμούς, σίγουρα κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται απόλυτα ήσυχος για το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης. Έργο που έχει ήδη αργήσει και το χρειάζεται τόσο πολύ το νησί για να λύσει μια και καλή το ενεργειακό πρόβλημά του...
Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί της 15ης Ιουλίου που είχε θέσει αρχικά ως ημέρα συζήτησης και λήψης απόφασης επί της προσφυγής, η ΑΕΠΠ ενημέρωσε ότι μεταθέτει την ημερομηνία για τις 22 Ιουλίου.
Ωστόσο, την ίδια αυτή ημερομηνία είχε θέσει η «Αριάδνη» ως ημερομηνία κατάθεσης προσφορών από τους ενδιαφερόμενους για τους δύο διαγωνισμούς: Εκείνον για την προμήθεια καλωδίων που αρχικά έληγε στις 8 του μηνός και παρατάθηκε για τις 22, και εκείνον για τους μετασχηματιστές που έληγε ούτως ή άλλως στις 22 Ιουλίου.
Με δεδομένο ότι, μέχρι να αποφασίσει η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, οι διαγωνισμοί είναι «παγωμένοι», η χορήγηση νέας παράτασης στις ενδιαφερόμενες εταιρείες αποτελεί μονόδρομο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι φορείς (ΑΔΜΗΕ, ΡΑΕ κ.λπ.) κατέθεσαν μέσω νομικών υποστηρικτών τις απόψεις τους στην ΑΕΠΠ και η Αρχή θα αξιολογήσει τις απόψεις αυτές, καθώς και όσα περιλαμβάνονται στην ένσταση της “EuroAsia Interconnector”, σε συνεδρίαση αρμόδιας επιτροπής της, στις 22 του μηνός.
Οι πιθανότητες να έχει αποτέλεσμα η προσφυγή της κυπριακής εταιρείας θεωρούνται ισχνές, αν όχι μηδενικές. Παρ’ όλα αυτά, επέρχεται ήδη καθυστέρηση σε ένα έργο που πρέπει να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα για να επιτύχει την έγκαιρη ολοκλήρωσή του. Όπως παραδέχτηκε σε πρόσφατη ενημέρωσή του ο ΑΔΜΗΕ, «ακόμα και αυτή η ολιγοήμερη παράταση καθυστερεί εκ νέου ένα έργο μεγάλης σημασίας για τη χώρα και κομβικό για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης».
Περιμένουν τη στάση της νέας κυβέρνησης
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η προσφυγή της “EuroAsia Interconnector”, παρότι είναι απίθανο να δικαιωθεί, κατατέθηκε και για έναν άλλο λόγο: Δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στη χώρα μας, η κυπριακή εταιρεία θέλει να κερδίσει χρόνο, προσδοκώντας μια θετικότερη στάση της νέας κυβέρνησης. Είναι, δε, γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε ξεκαθαρίσει όσο ήταν στην αντιπολίτευση εάν συμφωνεί με τις κινήσεις του ΑΔΜΗΕ, της ΡΑΕ και του κ. Σταθάκη ή όχι.
Τη στάση της νέας ηγεσίας του ΥΠ.ΕΝ. περιμένει, άλλωστε, και η ΡΑΕ (μαζί βεβαίως με την απόφαση της ΑΕΠΠ), προκειμένου να δώσει «πράσινο φως» και για τον επόμενο διαγωνισμό που αφορά την είσοδο μετόχων μειοψηφίας στην «Αριάδνη». Για τη ΡΑΕ, όπως αναφέρουν πληροφορίες, έχει καθοριστική σημασία, ιδίως σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους θα εισέλθουν νέοι partners στην «Αριάδνη», το αν το έργο «Αττική-Κρήτη» θα κατασκευαστεί ως εθνικό ή ως μέρος του PCI Αττική- Κρήτη- Κύπρος- Ισραήλ. Υπό αυτή την έννοια, στην Αρχή εκτιμούν ότι είναι λογικό να περιμένουν κάποιο διάστημα ώστε να καταστεί σαφές από τη νέα κυβέρνηση ποια στάση θα κρατήσει: Θα συνεχίσει τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε δηλώσει στην Ε.Ε. ότι στηρίζει το PCI μόνον για τα τμήματα από την Κρήτη έως το Ισραήλ (και ότι το «Αττική-Κρήτη» θα κατασκευαστεί ως εθνικό) ή θα αλλάξει στάση και θα εντάξει και τη διασύνδεση της Κρήτης στο συνολικό PCI;
Πηγή : Νέα Κρήτη