Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Η κρητική τσικουδιά... εξοντώνεται

Τσικουδιά - Ρακή - ΡακίΜε απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο φόρος ανεβαίνει από τα 0,59 στα 6 ευρώ
Εξοντωτική είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την τσικουδιά και το τσίπουρο, καθώς από τα 0,59 ευρώ ανά λίτρο, ο φόρος θα ανέβει στα 6 ευρώ και άνω, χωρίς να αποκλείεται να φτάσει τα 12 ευρώ το λίτρο, δηλαδή στο 100% του προβλεπόμενου φόρου για τα αλκοολούχα ποτά.

Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση των 6 ευρώ, ο παραγωγός θα βγάζει τσικουδιά ανά 24ωρο, πληρώνοντας αντί για 102 ευρώ... 600 ευρώ, ενώ το ένα καραφάκι τσικουδιάς στα καταστήματα μαζικής εστίασης, από 5 ευρώ που είναι σήμερα, θα ξεπεράσει τα... 15 ευρώ!
Για καταστροφή σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας μέχρι και την κατανάλωση κάνει λόγο προς την εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης, αν εφαρμοστεί στην πράξη η απόφαση των 6 ευρώ (πόσω δε μάλλον των 12 ευρώ το λίτρο)...
Ποιοι όμως κρύβονται πίσω από την εξέλιξη αυτή; «Η χώρα δικάστηκε μετά από προσφυγή που είχαν κάνει πριν από χρόνια οι ποτοποιοί. Και συγκεκριμένα ο σύλλογός τους. Και στην προσφυγή αυτή συμμετείχαν και ξένοι βιομήχανοι αλκοολούχων ποτών, που υποστήριζαν ότι στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τα αλκοολούχα ποτά και υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός. Εκεί λοιπόν οι Έλληνες ποτοποιοί ήταν οι πρώτοι που εισέπραξαν την καταδίκη. Διότι σε αυτούς επιβλήθηκε να μην εξαιρείται ούτε το ούζο και μάλιστα το ούζο να πληρώνει το 100% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών», λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου.
Ο Στάθης Φραγκιαδάκης αναφέρει, επίσης, προς την εφημερίδα μας ότι για τους παραδοσιακούς αποσταγματοποιούς «αναφέρεται ότι από 0,59 ευρώ στο λίτρο, θα πρέπει να εναρμονιστούμε κι εμείς στο 100% του φόρου, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορούμε να μείνουμε στο 50%»...
Όπως εξηγεί ο συνδικαλιστής, είτε το 50% είτε το 100% θα σημάνει την εξόντωση του κλάδου των αποσταγματοποιών τσικουδιάς, των απλών αμπελουργών αλλά και των καζανάρηδων. Ταυτόχρονα, η τιμή στην τσικουδιά θα είναι τέτοια που θα την καθιστά απαγορευτική για τους καταναλωτές.
«Για να βγει μια 24ωρη άδεια παραγωγής από μένα τον διήμερο ή από τον αμπελουργό που θέλει να βγάλει ρακή στο σπίτι του, σήμερα πληρώνουμε γύρω στα 102 ευρώ και θα πρέπει επί 6 να πληρώσει 600 ευρώ το 24ωρο! Εδώ λοιπόν έχουμε αναθέσει σε δικηγόρο να το ψάξει, να μας καθοδηγήσει, να δει τις λεπτομέρειες και τις προϋποθέσεις. Να μαζευτούμε σαν Κρήτη να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τι θα ζητήσουμε από την ελληνική κυβέρνηση. Το σοκ στην αγορά θα είναι μεγάλο, διότι όλοι οι χώροι εστίασης και τα ξενοδοχεία κερνάνε τσικουδιά. Από ’κει και πέρα τώρα, το να βγει επί 6 ο φόρος και να περάσει στο λίτρο η αξία της τσικουδιάς τα 10 ευρώ, πιστεύω ότι σαν κέρασμα πια θα το σκέφτονται πάρα πολύ», λέει χαρακτηριστικά ο Στάθης Φραγκιαδάκης.
«Πλήττονται και τα ουζερί και τα ρακάδικα, που σερβίρουν καλό φτηνό ποτό. Αλλά από 5 ευρώ το καραφάκι, τώρα θα το πληρώνει ο καταναλωτής στα 15 ευρώ, οπότε δε θα παίρνει εύκολα δεύτερο. Οι δε ποτοποιοί που ξεκίνησαν αυτή την υπόθεση θα πληρώνουν πολύ πιο ακριβά την τσικουδιά απ’ ό,τι τα εισαγόμενα ποτά. Γιατί οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν τρόπο να ρίξουν το κόστος. Θα πέσει η κατανάλωση 70%, άρα και η παραγωγή. Και όταν πέσει η παραγωγή στο 70%, αυτό θα πλήξει τον αμπελουργό που είχε την τσικουδιά σαν διέξοδο», τονίζει ο συνδικαλιστής. Και καταλήγει λέγοντας ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί της χώρας μας θα πρέπει να παρέμβουν για να βρουν λύσεις για να μην προχωρήσουν τόσο καταστροφικές πολιτικές.
Αποσταγματοποιοί: Τι προβλέπει η απόφαση του ΔΕΕ
Στην περίπτωση του τσίπουρου και της τσικουδιάς που παράγονται από τους μικρούς, διήμερους αποσταγματοποιούς, οι εφαρμοστέες οδηγίες επιτρέπουν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, μείωση (κατά 50%) σε σχέση με τον κανονικό εθνικό συντελεστή. Η φορολόγηση, ύψους 59 λεπτών του ευρώ ανά χιλιόγραμμο, που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία είναι σημαντικά χαμηλότερη από το επιτρεπόμενο όριο.
Το Δικαστήριο κρίνει ότι το ενδεχόμενο εφαρμογής μειωμένων συντελεστών δεν πρέπει να οδηγεί σε στρέβλωση του ανταγωνισμού εντός της εσωτερικής αγοράς, δεδομένου ότι ο νομοθέτης της Ένωσης δεν είχε την πρόθεση να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να θεσπίζουν, κατά τη διακριτική τους ευχέρεια, καθεστώτα παρέκκλισης.

Πηγή : Νέα Κρήτη


Συνολικες προβολες σελιδας