Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Περιοδική έκθεση ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ στο Γεωπάρκο της Σητείας από τις 15 Ιουλίου 2019 έως και 3 Αυγούστου 2019

Στα πλαίσια του έργου «ΓΕΩΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΓΕΩΠΑΡΚΑ» με ακρωνύμιο GEO-IN του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTERREG Ελλάδα Κύπρος 2014- 2020, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Τ.Π.Α) και από Εθνικούς πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου, μεταφέρθηκε στην Σητεία  η περιοδική έκθεση «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ».


Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου (το Τρόοδος, η Λέσβος, ο Ψηλορείτης, ο Χελµός-Βουραϊκός, ο Βίκος Αώος και η Σητεία), είναι περιοχές που διαθέτουν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας, βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και αναδεικνύουν όλες τις πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής τους, µε απώτερο στόχο τη βιώσιµη τοπική ανάπτυξη.

Η έκθεση «Μνήμες Γαίας – Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας – Κύπρου» παρουσιάζει τα εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία, που φιλοξενούν µε έμφαση στα τέσσερα Γεωπάρκα του έργου GEO-IN, τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, την ομορφιά των τοπίων, τις διεργασίες που σμίλεψαν τα τοπία σε συνάρτηση µε το χρόνο και διαμόρφωσαν το υπόβαθρο για την ανάπτυξη της ποικιλίας των σύγχρονων φυσικών οικοσυστηµάτων και του πολιτισμού από την προϊστορία μέχρι τις μέρες µας. Στην έκθεση παρουσιάζονται γεωλογικά και φυσικά μνημεία µε διεθνή αναγνώριση, εντυπωσιακά τοπία και γεωµορφές, γεωλογικοί σχηματισμοί, απολιθωμένα δάση, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, αναδυµένες ακτές, κοιλάδες, απολιθώματα σπονδυλωτών και ασπόνδυλων. Οι γεώτοποι αυτοί αποτελούν μοναδικά τεκμήρια της ιστορίας της Γης και της γεωιστορικής εξέλιξης της ανατολικής Μεσογείου.

Πρόκειται για µια έκθεση που είναι σχεδιασμένη ώστε να προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών όλων των ηλικιών. Η περιήγηση στο χώρο πλαισιώνεται από επιστημονική ενημέρωση, προσαρμοσμένη στο ηλικιακό επίπεδο των επισκεπτών της µε στόχο να µας μεταφέρει νοερά σε ανεξερεύνητα μονοπάτια της ιστορίας της γης. Πέρα από την επιστημονική της επάρκεια και τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα αποτελεί παράλληλα και ένα μοναδικό εργαστήρι για μαθητές όλων των βαθµίδων εκπαίδευσης, φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Η έκθεση φιλοξενείται στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στο Πολύκεντρο του Δήμου Σητείας και θα είναι ανοικτή κάθε μέρα από την Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019  έως την Κυριακή 3 Αυγούστου 2019.

Το ωράριο επισκέψεων:

Δευτέρα – Παρασκευή:   10:00 – 14:00 & 18:00 - 21:00

Σάββατο και Κυριακή:    18:00 -  21:00.

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 18 Ιουλίου και ώρα 20:00 από τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου  και πρόεδρο του Παγκόσμιου δικτύου Γεωπάρκων καθηγητή Νικόλαο Ζούρο. 




Συνολικες προβολες σελιδας