Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Προετοιμασίες για τη φετινή δακοκτονία στο νομό Λασιθίου

https://cdn.cretalive.gr/_largeImage/dakoktonia.jpg?mtime=20160401153454Αυτή την εβδομάδα οι προσλήψεις των τομεαρχών του προγράμματος

Η σχετικά όψιμη ελαιοκομική χρονιά και η προσπάθεια για πιο έγκαιρο προγραμματισμό παρά τη διατήρηση της γραφειοκρατίας που εξακολουθεί να διέπει συνολικά το πρόγραμμα δακοκτονίας, φαίνεται πως ομαλοποιεί τους ρυθμούς εξέλιξης για την εκτέλεση του φετινού προγράμματος καταπολέμησης του δάκου.
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ η συντονίστρια του προγράμματος δακοκτονίας στο Νομό Λασιθίου, γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αγγελική Καραταράκη, οι εργολάβοι θα αναρτήσουν στα δέντρα τις δακοπαγίδες από την Τρίτη. Υπήρχαν και ορισμένες περιοχές που δεν συμπεριλαμβάνονται στις εν λόγω εργολαβίες και αυτές θα ανατεθούν απ’ ευθείας με στόχο και εκεί να γίνει ανάρτηση δακοπαγίδων την άλλη εβδομάδα.
Αυτή την εβδομάδα εκτιμά η Υπηρεσία ότι είναι το πιθανότερο να γίνουν και οι προσλήψεις των τομεαρχών του προγράμματος ώστε να γίνει σωστή οργάνωση και συντονισμένη παρακολούθηση της εξέλιξης και καταπολέμησης του δάκου στο νομό μας.
Τα φάρμακα
Όσον αφορά τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν στους ψεκασμούς, υπάρχει μεγάλο απόθεμα, αφού ελάχιστη ποσότητα πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν για τον τελευταίο ψεκασμό, μιας και ο διαγωνισμός που έκανε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστέρησε πολύ να ολοκληρωθεί.
Έτσι υπάρχουν αποθηκευμένες αρκετές ποσότητες φαρμάκων που επαρκούν για τους πρώτους ψεκασμούς. Φέτος στόχος είναι να πραγματοποιηθούν δύο επιπλέον ψεκασμοί, σε σύγκριση με πέρυσι, που είχαν γίνει μόλις τέσσερις ψεκασμοί και εκείνοι ξεκίνησαν καθυστερημένα, με όποιες συνέπειες επιφέρει αυτό στην εξέλιξη τόσο του δάκου, όσο και της τύχης της αναρτημένης παραγωγής στα ελαιόδεντρα.
Γενικά, η κ. Καραταράκη σχολίασε ότι φέτος ο σχεδιασμός του προγράμματος και η όλη προετοιμασία προχωρούν καλύτερα, σε σύγκριση με πέρυσι.

Πηγή : Creta live

 

Συνολικες προβολες σελιδας