Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

15 χρόνια casa dei mezzo φεστιβάλ κλασσικής μουσικής

Ολοκληρώθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία το μουσικό φεστιβάλ που εδώ και δεκαπέντε χρόνια γίνεται στη βίλα casa dei mezzo, στο Μακρύ Γιαλό Σητείας και είναι μια από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται στη Κρήτη.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε το 2004, από μια ομάδα ανθρώπων που αγαπούν τη  κλασική ,αλλά και τη σύγχρονη μουσική και που μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν πολλές συναυλίες με  σπουδαίους καλλιτέχνες μουσικούς, σολίστ και τραγουδιστές, έχοντας δημιουργήσει  μοναδικές μουσικές εμπειρίες, στιγμές συγκίνησης και απόλαυσης.
Για το 2019 το φεστιβάλ διήρκεσε  4 μέρες από Πέμπτη 20/6 έως και Κυριακή 23/6  και δόθηκαν έξι Κονσέρτα, από τα οποία το ένα πραγματοποιήθηκε (στο σεράι) στην Ετιά, σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης  και την εφορεία αρχαιοτήτων  Λασιθίου.
Στη διάρκεια του φεστιβάλ πήραν μέρος  οι  Anastasia kotsali- mezzo soprano, Guido de Flaviis – saxophone, Spyros Souladakis – piano, Maria Louisa Geladari-Hanicz – violin,  Gerda Guttenberg- piano, Hubert Wild – baritone, Tarek Al-Shubbak –piano, Kostas Makrygiannakis-guitar, David Malusa- piano,  Melisande Sinsoulier-piano , Manos christofakakis – bass-baritone, Eliza Safjan-soprano
και παρουσιάστηκαν έργα των Johann Sebastian Bach, George Frideric Handel, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig Van Beethoven, Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Franz Schubert, Sergei Rachmaninoff, Frederic Chopin και άλλων,   καλύπτοντας ένα μεγάλο κομμάτι του πολύ ενδιαφέροντος κλασικού ρεπερτορίου αλλά και έργα των ελλήνων Argyris Kounadis, Yannis Constantinidis, Giorgos Koumendakis, Kostas Makrygiannakis.
Είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε τρία κονσέρτα. Στη βραδινή  συναυλία του Σαββάτου  ο εξαιρετικός David Melusa, στην πρώτη του εμφάνιση στη Κρήτη ερμήνευσε καταπληκτικά, έργα των Schubert, Beethoven, Chopin, Scriabin δύσκολα τα περισσότερα για μας, με το κομμάτι  του Rachmaninoff, ωστόσο να ξεχωρίζει. Μετά το παρατεταμένο χειροκρότημα  ο David Melusa μας χάρισε ακόμα ένα κομμάτι.
Το ρεσιτάλ πιάνου που έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο Έλληνας με καταγωγή από το νόμο Λασιθίου Spyros Souladakis. Ένας καταπληκτικός νέος πιανίστας που μας εντυπωσίασε με το δυναμικό παίξιμο του. Παρουσίασε το έργο του Modest Mussorgsky -Pictures From An Exhibition εμπνευσμένο από του ζωγραφικού πίνακες του Victor Hartmann, που επίσης καταχειροκροτήθηκε.
Είχαμε την τύχη ακόμα να παρακολουθήσουμε και την συναυλία λήξης, του 15ου φεστιβάλ κλασικής μουσικής casa dei mezzo, που πραγματικά ήταν και πολύ πλούσια και εξαιρετικής καλλιτεχνικής αξίας με τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη από το «Ο Μεγάλος Ερωτικός» και του Παύλου Καρρερ από την όπερα «Μάρκος Μπότσαρης».
Με τον νέο Έλληνα βαρύτονο κρητικής καταγωγής Μάνο Χριστοφακάκη και την Melisande Sinsoulier που τον συνόδευε στο πιάνο. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας παρουσιάστηκαν τραγούδια Mozart, Puccini, Bellini, Massenet, Canteloube, από την αποκάλυψη του φετινού φεστιβάλ σοπράνο Eliza Safjan.
Αν η κλασική μουσική είναι εντυπωσιακή, η καλά ερμηνευμένη όπερα είναι μαγεία, πράγμα που συνέβη την Κυριακή το βράδυ στη βίλα casa dei mezzo όπου το πολυπληθές κοινό αφού παρακολούθησε με κομμένη την ανάσα, για δύο ώρες περίπου, τους θαυμάσιους καλλιτέχνες, ξέσπασε σε παρατεταμένο δυνατό χειροκρότημα, αποθεώνοντας τους .
Δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις του φινάλε, όπως το κομμάτι για οκτώ [8] χέρια που έπαιξαν οι τέσσερις από τους πέντε πιανίστες που συμμετείχαν στο φετινό φεστιβάλ και η απόδοση ενός κομματιού του Mozart με σαξόφωνο και πιάνο.
Το φεστιβάλ έκλεισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής και ψυχή του κ. Gunnar Stromsholm που ευχαρίστησε τους υποστηρικτές, τους χορηγούς, την οργανωτική επιτροπή, τους εθελοντές, τους θεατές και φυσικά περισσότερο από όλους τους καλλιτέχνες [που συμμετέχουν εθελοντικά και χωρίς να αμείβονται, απολαμβάνοντας μόνο την φιλοξενία των οργανωτών].
Ανανέωσε το ραντεβού για του χρόνου και ευχήθηκε να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί σ αυτή την τόσο σημαντική γιορτή της μουσικής, επισημαίνοντας ότι θα επιμένει μέχρι να κάνει τον Μακρύ Γιαλό τόπο της μουσικής, αφού από τα αρχαία χρόνια είναι τόπος όπου ευδοκιμούν οι τέχνες και θα είναι ευχαριστημένος όταν η πολιτεία δώσει στη μουσική όσα χρήματα δίνει για το ποδόσφαιρο.
Τα πολύχρωμα βεγγαλικά στον νυκτερινό ουρανό του Μακρύ Γιαλού σφράγισαν τις ευχές οργανωτών και θεατών.
Το φεστιβάλ casa dei mezzo οργανώνεται πάρα πολύ καλά, τόσο ως προς την πρόσβαση στη βίλα αλλά και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων, το κατατοπιστικό πρόγραμμα από τους Νίκο Τσικαλάκη, Βασίλη Καραμανλή και Μανώλη Καναβάκη που αποτελούν την οργανωτική επιτροπή και του οποίους, ευχαριστούμε θερμά .
Το casa dei mezzo music festival στο Μακρύ Γιαλό Σητείας είναι μια ολοκληρωμένη πρόταση καλοκαιρινής απόδρασης, που συνδυάζει το εξαιρετικού φυσικού κάλους, τοπίο με καλλιτεχνική εμπειρία και απόλαυση πολύ υψηλών προδιαγραφών. Ευχαριστούμε θερμά τον κ G. Stromsholm και την οργανωτικοί επιτροπή, ευχόμαστε να συνεχίσουν με υγεία και δύναμη να προσφέρουν στο τόπο και τους ανθρώπους του.
Μιχάλης Διον. Γιαννακάκης

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας