Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Η παιδαγωγική Freinet στο ελληνικό σχολείο, διήμερο εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στη Σητεία

Διήμερο εκδηλώσεων για την παιδαγωγική Freinet πραγματοποιήθηκε στη Σητεία, στον χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Η δράση διοργανώθηκε από το Δίκτυο Συνεργασίας Εκπαιδευτικών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας σε συνεργασία με την Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο
– Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο στην Κοινότητα. Το διήμερο πραγματοποιήθηκε με την συνδιοργάνωση του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας.
Προσκεκλημένοι ήταν οι εκπαιδευτικοί μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας Σκασιαρχείο Στέλλα Μπαδικιάν και Φωτεινή Παπαρήγα. Στο πλαίσιο του διημέρου, το Σάββατο προβλήθηκε η ταινία «Η μάθηση είναι ιερή!: στα πρώτα βήματα μίας τάξης Freinet (2014)» κι ακολούθησε συζήτηση. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια «Τι νέα» και «Συμβούλιο τάξης». Την επομένη έλαβαν χώρα εργαστήρια «Ομάδες στην συνεργαστική τάξη» και «Ελεύθερο κείμενο» με εμψυχώτριες και τις δύο ημέρες τις κυρίες Μπαδικιάν και Παπαρήγα.

Προσπάθεια ενημέρωσης
Για μία προσπάθεια που στόχο είχε την ενημέρωση αναφορικά με την παιδαγωγική Freinet έκανε λόγο η κ. Δήμητρα Γαβριηλίου Ψυχολόγος του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας «να δούμε αυτόν τον τρόπο δουλειάς και τα αποτέλεσμα αυτών των τεχνικών στους μαθητές και στο σχολείο».
Η κ. Ελευθερία Κούτρα, Εκπαιδευτικός στο ΕΠΑΛ Σητείας και μέλος του Δικτύου Συνεργασίας Εκπαιδευτικών, αναφέρθηκε στο Δίκτυο σκοπός του οποίου, όπως είπε, είναι «η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων για θέματα που αφορούν την παιδαγωγική κοινότητα και η αλληλοϋποστήριξη σε προβλήματα και θέματα που ουσιαστικά απασχολούν όλους μας έτσι ώστε να γίνουμε ακόμη πιο χρήσιμοι και για τους μαθητές μας και τις οικογένειες τους».
Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε το διήμερο εκδηλώσεων με προβολή ταινίας και βιωματικά εργαστήρια το οποίο «πήγε αρκετά καλά κι ευελπιστούμε στο μέλλον να κάνουμε κι άλλες τέτοιες δράσεις».
Αναφερόμενη στην παιδαγωγική Freinet και την εφαρμογή της στο ελληνικό σχολείο η κ. Μπαδικιάν Εκπαιδευτικός, μέλος της Παιδαγωγικής ομάδας Σκασιαρχείο, σημείωσε «γενικότερα η παιδαγωγική Freinet μιλάει για την αναβίωση των κοινοτικών αξιών μέσα στο σχολείο, της συντροφικότητας, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της ισοτιμίας. Δουλεύει με πολλές τεχνικές εκ των οποίων είδαμε δύο το Σάββατο και δύο την Κυριακή και δουλέψαμε βιωματικά σε εργαστήρια με τους επιμορφούμενους».
Η Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο έχει εκπονήσει μέχρι τώρα αρκετές δουλειές με επιμορφώσεις σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας. «Είμαστε πολύ ευτυχείς για αυτή την συνεργασία. Η ομάδα της Σητείας είναι πολύ δυναμική, έχει εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς κι ελπίζουμε ότι όλα αυτά θα βρουν χώρο και χρόνο ώστε να συνεχίσουμε και στο μέλλον», τόνισε.
Επιπρόσθετα ανέφερε ότι η Παιδαγωγική Ομάδα Σκασιαρχείο συγκεντρώνει εκπαιδευτικούς και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και ασχολείται με την παιδαγωγική Freinet και την θεσμική παιδαγωγική. Ιδρύθηκε το 2016, το 2017 ξεκίνησε να λειτουργεί το δίκτυο της ομάδας. «Συγκεντρωνόμαστε εκπαιδευτικοί μία φορά το μήνα στην Αθήνα και κάνουμε επιμορφώσεις, ανταλλάσσουμε απόψεις και ανατροφοδοτούμαστε. Το 2018 ξεκίνησε η λειτουργία του πιλοτικού προγράμματος στην Αθήνα και στην Κόρινθο όπου σε συνεργασία με το ΙΕΠ γίνεται επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Έχουμε συνεργασίες σε όλη σχεδόν την Ελλάδα και δουλεύουμε τεχνικές που βασίζονται στις αρχές της παιδαγωγικής Freinet και είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε καινούρια πρόταση».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας