Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Έτος Ερωτόκριτου και έτος Βιτσέντζου Κορνάρου

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQzKerhKSIcMoIvTj5zTY564q1EGDNvK1hFfgvv1Asw7aOMbof9   Στο πλαίσιο της ανάδειξης του ιδιαίτερου και  μοναδικού πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής , ο ΔΟΚΑΣ ανακήρυξε το έτος 2018 ως έτος Βιτσέντζου Κορνάρου. Το δημοτικό συμβούλιο Σητείας επικύρωσε και έδωσε μεγαλύτερη διάσταση  στην απόφαση του ΔΟΚΑΣ.

Καταφέραμε να επικοινωνήσουμε την κουλτούρα μας και τον πολιτισμό μας στο πανελλήνιο, μέσα από την πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1.  https://www.youtube.com/watch?v=dQ4Id_GyMGQ
Ξεκινήσαμε την προσπάθεια προβολής της πόλης μας και του δήμου μας μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις με κορυφαία , τις παραστάσεις του Ερωτόκριτου  , για τις οποίες αναφέρθηκαν με διθυράμβους τα ΜΜΕ.  https://www.protothema.gr/culture/article/814680/o-erotokritos-tis-siteias-taxideuei-stin-athina/
Το 2013, οργανώσαμε έκθεση χαρακτικής στον τεχνοχώρο του δήμου Σητείας με δημιουργήματα της καλλιτέχνιδος Πόλυς Σχοινά , για την ιστορία του Ερωτόκριτου.
Τον Μάιο του 2015 οργανώσαμε διεθνές συνέδριο με τίτλο ¨Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου :Ερευνητικές προτάσεις και προοπτικές ¨ https://www.academia.edu/34358164/T._A._Kaplanis_T._M._Markomichelaki_S._Stavrakopoulou_eds._Erotokritos_by_V._Kornaros_Research_Proposals_and_Perspectives._Proceedings_of_an_International_Conference_Dedicated_to_K._A._Pidonia_Dept._of_Medieval_and_Modern_Greek_Studies_A.U.Th._28-29.5.2015_Thess_niki_Grafima._2017_Greek_
Τον Μάιο του 2018 διοργανώσαμε  ημερίδα παρουσία του διακεκριμένου καθηγητή Δρ. Νίκου Λυγερού  με τίτλο ¨Ερωτόκριτος: Από τον εθνικό κατάλογο  στην άυλη κληρονομία ανθρωπότητας ¨.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η προσφορά των εσόδων  της παράστασης  που έλαβε χώρα στην Συκιά , στην δευτεραθλήτρια Ευρώπης στο αγώνισμα των 400μ και συντοπίτισσας μας , Μαρίας  Μπελιμπασάκη.

   Στο παρελθόν ο δήμος Σητείας (2009) είχε διοργανώσει διεθνές συνέδριο για τον Βιτσέντζο Κορνάρο με τίτλο: «Ο κόσμος του Ερωτόκριτου και ο Ερωτόκριτος στον κόσμο» υπό τον συντονισμό της  κυρίας Κατερίνας Ζερβάκη.

Το 2019 , η Περιφέρεια Κρήτης , παρασυρόμενη από την αύρα των ενεργειών του ΔΟΚΑΣ και του Δήμου Σητείας , ανακήρυξε το διανυόμενο έτος ως  έτος Ερωτόκριτου, ενώ ακολούθως το ίδιο έπραξε το Υπουργείο Πολιτισμού για όλη την χώρα .

  Ο δήμος Σητείας  προκειμένου να αναβαθμίσει την προβολή του τίτλου τιμής για την περιοχή μας υπέβαλε πρόταση στο leader για τον εξωραισμό της οικίας, του μύλου του ποιητή στο Πισκοκέφαλο, ύψους 399.000 ευρώ.

   Από τα παραπάνω συνάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως  η Σητεία «ταξιδεύει» στην Κρήτη , σε όλη την χώρα , σε όλο τον κόσμο.

   Η διχαστική και απαξιωτική  λογική για τις  παραπάνω ενεργειών , στον βωμό της πολιτικής αντιπαράθεσης  , δεν τιμά την μνήμη ,το Πολιτιστικό Κεφάλαιο, και την παρακαταθήκη  του Βιτσέντζου Κορνάρου.

    Ο Ερωτόκριτος ενώνει δεν χωρίζει .

 

 

Ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ

 Αντιδήμαρχος Σητείας

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Σητεία Μπροστά»

 

Λεωνίδας Τερζής

 

Συνολικες προβολες σελιδας