Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

«Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»: Περιήγηση στην περιοχή των Έξω Μουλιανών και στο φαράγγι του Ρίχτη

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου συμμετέχει και φέτος στην πανελλήνια επετειακή επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»
που διοργανώνει η Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σταθερά από το 2012 στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη. Σκοπός της δράσης, βάσει και των κατευθυντήριων οδηγιών, είναι η προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης με την εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου και του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας, της ιστορικής παράδοσης αλλά και της βιοποικιλότητας.
Στα πλαίσια των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών 2019 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου διοργανώνει την Κυριακή, 12 Μαΐου 2019 σε συνεργασία με διάφορους φορείς (Τοπική Κοινότητα Έξω Μουλιανών, Πολιτιστικός Σύλλογος, Γεωπάρκο Σητείας) και την ευγενή συμμετοχή πολλών άλλων (ενδεικτικά αναφέρουμε: Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου, Πεζοπορική Παρέα Νεάπολης, Ορειβατικός Σύλλογος Ιεράπετρας «Σταυραετός», Φυσιολατρικός Ορειβατικός Σύλλογος Σητείας κ.α) περιήγηση στην ιστορική και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους περιοχή των Έξω Μουλιανών Σητείας. Θα πραγματοποιηθεί αρχικά σύντομη ξενάγηση σε βυζαντινής τεχνοτροπίας εκκλησίες της Βενετοκρατίας στα Έξω Μουλιανά Σητείας όπως στον Άγιο Γεώργιο (15ος αι. με την επιγραφή όπου μνημονεύεται ακόμα ο Βυζαντινός αυτοκράτορας μετά από δύο αιώνες κατοχή της νήσου από την Γαληνοτάτη) με σύντομη ενημέρωση για την ιστορία του οικισμού κατά τη βυζαντινή, βενετική και οθωμανική περίοδο. Θα ακολουθήσει στη συνέχεια περιήγηση στο εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς φαράγγι του Ρίχτη, το οποίο βρίσκεται εντός των ορίων του Γεωπάρκου Σητείας (ενταγμένου στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO) με επίσκεψη στο νεώτερο μνημείο της γέφυρας στον ποταμό Λαχανά (περίοδος Κρητικής Πολιτείας), στους διάσπαρτους νερόμυλους και κατάληξη στην υπέροχη παραλία της περιοχής. H άνοδος των περιηγητών θα πραγματοποιηθεί με οχήματα που θα παρέχουν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, η Τοπική Κοινότητα Έξω Μουλιανών και ενδεχομένως μέλη των Ορειβατικών Συλλόγων.
Οι επίδοξοι περιπατητές θα πρέπει να διαθέτουν απαραίτητα αδιάβροχα ορειβατικά παπούτσια (ή γαλότσες) και να μην έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα παραμείνουν «στεγνοί» σε όλη την διάρκεια της διαδρομής. Παιδιά μπορούν να συμμετέχουν μόνο συνοδευόμενα. Στο τέλος της εκδήλωσης θα διανεμηθούν και κεράσματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. 
Ημερομηνία εκδήλωσης: Κυριακή, 12 Μαΐου 2019.
Ώρα εκδήλωσης: 10:00
Σημείο συνάντησης: Οικισμός Έξω Μουλιανών Σητείας (κεντρική πλατεία).
 Τηλέφωνο/Όνομα επικοινωνίας για το κοινό:
28410 22462 – 28361 – 90511 – εσωτ. 105/Νίκος Πανουτσόπουλος (κιν.: 6937098859).
Υπεύθυνος εκδήλωσης: Νίκος Πανουτσόπουλος
Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Χρυσούλα Σοφιανού
Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας