Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Ομιλία του π. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Αικατερίνης

Στην πόλη της Σητείας συνεχίστηκαν την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών (της Σταυροπροσκυνήσεως), 31 Mαρτίου, οι ομιλίες που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας στο πλαίσιο των Κατανυκτικών Εσπερινών της περιόδου της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Ο Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός τελέσθηκε στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου και ακολούθησε ομιλία με θέμα: «Όταν στον πόνο συναντάμε τον Θεό».
Ομιλητής ήταν ο γνωστός θεολόγος και συγγραφέας π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος (π. «Λίβυος»), τον οποίο καλωσόρισε και παρουσίασε στο κοινό της Σητείας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος, επισημαίνοντας τον ιδιαίτερο -ανατρεπτικό- τρόπο παρουσίασης της ορθόδοξης διδασκαλίας, που έχει μεγάλη απήχηση στους νέους ανθρώπους.
O ομιλητής, αφού ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο για την πρόσκληση, τους Πατέρες και όλους τους παριστάμενους στο ιστορικό και περικαλλή ναό της Αγίας Αικατερίνης αναφέρθηκε στην αιτία και τις πηγές του πόνου, τονίζοντας ότι δεν είναι δημιούργημα του Θεού, έρχεται όμως να μας θυμίσει ότι είμαστε κτιστοί και δεν αρκεί να πιστεύομε στις δικές μας δυνάμεις καθώς ο μοναδικός τρόπος υπέρβασής του είναι να κοινωνήσουμε και να εγκολπωθούμε την αθανασία. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η ανεύθυνη στάση στη ζωή του ανθρώπου φέρνει πολύ πόνο. Συνήθως αποδίδουμε ευθύνες στον Θεό, στον διάβολο, και στον άλλο, αλλά ποτέ στον εαυτό μας. Όμως πρώτη αιτία πόνου είναι η πιστότητα στον εαυτό μας, το κακό που κάνουμε εμείς στον εαυτό μας, τον οποίο δεν γνωρίζουμε και δεν αγαπάμε, ώστε να αγαπήσομε και «τον πλησίον ως σεαυτόν», αλλά και το κακό που κάνουμε στους άλλους ανθρώπους, το οποίο συνδέεται και με μας, το κακό που μας κάνουν οι άλλοι και βέβαια ο διάβολος που διαβάλει διαρκώς τους ανθρώπους.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε: «Κάθε σπίτι κι ένας καημός, κάθε καρδιά και ένας σταυρός. Αυτός ο πόνος, η δοκιμασία, ο σταυρός πολλές φορές μάς οδηγεί στα όριά μας και αρχίσουμε να εκτιμούμε αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα, μάς οδηγεί σε ένα ευχαριστιακό τρόπο ζωής, κρύβει τη δυνατότητα μια νέας αρχής και δημιουργεί προϋποθέσεις για περισσότερη συμπόνια και ενσυναίσθηση προς τους άλλους, με τους οποίους είμαστε ομοιοπαθείς κατά τον Μεγ. Βασίλειο. Ο πόνος είναι και ευεργετικός γιατί ωριμάζει τον άνθρωπο. Είναι μια εσωτερική αναμέτρηση, που βοηθά να ανακαλύψουμε τα χαρίσματα και τις αδυναμίες μας. Είναι πηγή αγιασμού, εάν τοποθετηθούμε σωστά απέναντι του. Η πραγματικότητα που ζούμε διαμορφώνεται από τους λογισμούς μας, εάν εμείς αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα, μετά όλα θα αλλάξουν γύρω μας, και θα λυτρωθούμε από τα συναισθηματικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα μας».
Επίσης, ο π. Χαράλαμπος τόνισε ότι, σύμφωνα με τον Γέροντα Αιμιλιανό τον Σιμωνοπετρίτη: «Δεν θέλει ο Θεός να είναι σκληρή η ζωή του πιστού αλλά, αντιθέτως, να διάγει αυτός τη ζωή του μέσα σε πληρότητα χαράς. Είναι σκληρές όμως οι καρδιές μας από την αμαρτία, την οποία εμείς ανακαλύψαμε με την υποβολή του δαίμονος… Και επομένως χρειάζεται κάτι σκληρό να χτυπήσει την καρδιά όπως ο πόνος, ο οποίος την σαλεύει και τρικυμίζει. Πόσες φορές θα προτιμούσε ο άνθρωπος να πεθάνει παρά να πονά! Αφήνει όμως ο Θεός τον πόνο αυτόν ως αληθινό ευεργέτημά του λέγοντας: εδώ είμαι εγώ. Ενώ εσύ νομίζεις ότι συνάντησε πόνο, κοίταξε, συναντάς εμένα». Επομένως χρειάζεται κάτι σκληρό να χτυπήσει την καρδιά όπως ο πόνος, ο οποίος την σαλεύει και τρικυμίζει. Ενώπιον του ο άνθρωπος αισθάνεται γυμνός, αδύναμος, ευάλωτος. Όμως και ο Χριστός πάνω στο σταυρό γνώρισε τι σημαίνει πόνος, και σε οριακές στιγμές με ένα αδιόρατο χαριτωμένο τρόπο ξέρει να παρηγορήσει τον πονεμένο άνθρωπο» Και ο π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος κατέληξε «αφήστε ο Θεός να γράψει το σενάριο της ζωής σας, οι αρετές και τα πάθη συνθέτουν εσάς, και να αποδέχεστε την πρόνοια του Θεού στη ζωή μας. Ο Θεός δεν αφήνει απαρηγόρητη τη ζωή μας, αρκεί να καλλιεργήσουμε τη μοναδική και ανεπανάληπτη σχέση με το Θεό, αφού κατά τον Γέροντα Σωφρόνιο του Έσσεξ, ο Θεός είναι Πρόσωπο και συνάπτει μοναδικές και ανεπανάληπτες προσωπικές σχέσεις με τον καθένα μας ξεχωριστά. Ο Θεός αφήνει στον άνθρωπο την ελευθερία και περιμένει να δει την προσωπική διάθεση να συνδεθεί μαζί Του και τότε η χάρη του Θεού θα έρθει στον πόνο ως γλυκύτητα, κατάνυξη, δροσιά στην ψυχή και εσωτερική χαρά, για να παρηγορήσει τον πονεμένο και σιωπηλό άνθρωπο και τον κάνει χαρούμενο μέσα στον πόνο του.
Τέλος, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος ευχαρίστησε από καρδιάς τον π. Χαράλαμπο για τον απλό, μεστό, όμορφο, εύστοχο και ανατρεπτικό λόγο του, στο πλαίσιο πάντοτε της ορθόδοξης διδασκαλίας της Εκκλησίας μας, και του ευχήθηκε υγεία και δύναμη και να έχει πάντοτε τη σοφία της Αγίας Αικατερίνης για να τρέφει πνευματικά και να δροσίζει τις καρδιές του ακροατηρίου του.

Πηγή : Ανατολή
 

Συνολικες προβολες σελιδας