Τετάρτη 3 Απριλίου 2019

Πράσινο φως 95 εκατ. ευρώ για το «μικρό» καλώδιο της Κρήτης

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2019-04-03/kal.jpgΕγκρίθηκε από τις Βρυξέλλες η χρηματοδότηση - Τι προβλέπει το έργο;
Καλά νέα από τις Βρυξέλλες επεφύλασσε η χθεσινή ημέρα για το νησί μας, αφού η Κομισιόν
ανακοίνωσε την έγκριση χρηματοδότησης ποσού 95 εκατ. ευρώ για τις ανάγκες του «μικρού» καλωδίου της Κρήτης, δηλαδή του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Χανίων-Πελοποννήσου, που δημοπρατήθηκε το φθινόπωρο και έχει σχεδιαστεί να υλοποιηθεί με μικτές χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους...
Η χρηματοδότηση των 95 εκατ. ευρώ για τη μικρή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης εντάσσεται σε ένα μεγάλο «πακέτο» χρηματοδοτήσεων ύψους 4 δισ. ευρώ! Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε., ανακοινώθηκε χθες ότι επενδύονται ενωσιακά κονδύλια ύψους 4 δισ. ευρώ σε 25 μεγάλα έργα υποδομής σε 10 κράτη-μέλη.
Στο επενδυτικό πακέτο περιλαμβάνονται η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία. Τα έργα καλύπτουν ευρύ φάσμα τομέων: την υγεία, τις μεταφορές, την έρευνα, το περιβάλλον και την ενέργεια. Μαζί με την εθνική συγχρηματοδότηση, οι επενδύσεις σε αυτά τα έργα ανέρχονται συνολικά σε 8 δισ. ευρώ.
Τα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος
Σχεδόν 135 εκατ. ευρώ επενδύονται στο τηλεπικοινωνιακό σύστημα «Σύζευξις II», το οποίο στο τελικό του στάδιο θα ενώσει ολόκληρο το ελληνικό δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών. Στο σύστημα θα συνδεθούν επιπλέον 600.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 34.000 εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα σημαντικές οικονομίες κλίμακας και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στο κοινό.
Επιπλέον, με σχεδόν 95 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, η οποία περιλαμβάνει δύο υποβρύχια καλώδια μήκους 135 χλμ.
Το έργο αυτό θα μειώσει το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κρήτη, αντικαθιστώντας τις δαπανηρές πετρελαϊκές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ηλεκτρική ενέργεια από την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κορίνα Κρέτσου δήλωσε: «Τα 25 αυτά έργα αποτελούν ισάριθμα παραδείγματα τρόπων με τους οποίους η Ε.Ε. εργάζεται για να βελτιώσει την καθημερινή ζωή των πολιτών μας, από τη βελτίωση του πόσιμου νερού έως την παροχή ταχύτερων σιδηροδρομικών μεταφορών και τη λειτουργία σύγχρονων νοσοκομείων. Κατά την τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο, έχω εγκρίνει 258 μεγάλα έργα υποδομής, αξίας 32 δισ. ευρώ, από κονδύλια της Ε.Ε. Τα έργα αυτά αποτελούν, κατά κάποιον τρόπο, τους πρέσβεις της πολιτικής συνοχής και είμαι υπερήφανη για κάθε ένα από αυτά».
Τι προβλέπει το έργο: Η «μικρή» διασύνδεση
Το έργο της «μικρής» διασύνδεσης («Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υποβρύχιων και υπόγειων καλωδίων 150 kV XLPE Ε.Ρ. δύο κυκλωμάτων, για τη διασύνδεση της Κρήτης με το ελληνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας») έχει συνολικό κόστος 384 εκατ. ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) και φορέας υλοποίησης είναι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. Το καλώδιο θα ξεκινά από τη Νεάπολη Βοιών και θα καταλήγει στα Νωπήγεια Χανίων.
Το αντικείμενο του τμήματος Β’ περιλαμβάνει ακόμη την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη δεκαετή (10 έτη) εγγύηση καλής λειτουργίας, καθώς και ισόχρονη δεκαετή (10 έτη) τεχνική υποστήριξη για όλα τα εγκατεστημένα καλώδια ενός πλήρους συστήματος DTS (Distributed Temperature Sensing) και DCR (Dynamic Cable Rating).
Το έργο της «μικρής» διασύνδεσης είναι αναμφίβολα στρατηγικής σημασίας, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής στη μεγαλόνησο αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα υψηλό, μιας και οι τοπικοί σταθμοί χρησιμοποιούν πετρέλαιο και μαζούτ, καύσιμα τα οποία επιβαρύνουν τους καταναλωτές όλης της χώρας με περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Το σίγουρο είναι ότι το έργο της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης κεντρίζει παγκοσμίως το ενδιαφέρον και από τεχνικής αμιγώς σκοπιάς. Γιατί αυτό; Στην ηλεκτρική διασύνδεση Χανίων-Πελοποννήσου θα χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο, με μήκος 176 χλμ., «σπάζοντας» το ρεκόρ από το δεύτερο, σε μήκος, αντίστοιχο καλώδιο κατά 33 ολόκληρα χλμ. (143 χλμ.).
Στο πλαίσιο των συμβάσεων προβλέπεται η κατασκευή υπόγειου αγωγού σύνδεσης, από τη μονάδα παραγωγής ενέργειας στη Μεγαλόπολη μέχρι και την περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας. Από εκεί θα ποντιστεί υποβρύχιο καλώδιο μήκους 132 χιλιομέτρων, που θα προσαιγιαλωθεί στην περιοχή Νωπήγεια, στον κόλπο Κισσάμου, για να ακολουθήσει στη συνέχεια υπόγεια διαδρομή μήκους 32 χιλιομέτρων κατά μήκος του Βόρειου Oδικού Άξονα Κρήτης έως τον υποσταθμό της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα Χανίων.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας