Τρίτη 2 Απριλίου 2019

Συμμετοχή του Γεωπάρκου Σητείας στην 43η Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO στο Άαλεν της Γερμανίας

εκπρώσοποι των ελληνικών και Κυπριακών Γεωπάρκων

To Γεωπάρκο της Σητείας συμμετείχε η43η Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων  UNESCO  (43rd Coordination Committee meeting) που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπάρκο Swabian Alp UNESCO Global Geopark, το Άαλεν   στη  Γερμανία από την Δευτέρα 25 έως και 29 Μαρτίου 2019.

 Εποικοδομητικές συζητήσεις, συνεργασία με φίλους και συνεργάτες, παρουσιάσεις διακρατικών προγραμμάτων, όπως και το INTERREG Ελλάδα Κύπρος, GEO IN στο οποίο συμμετέχει και ο Δήμος Σητείας, θεματικά εργαστήρια, Δικτύωση, επισκέψεις σε Γεώτοπους, πολύ καλή οργάνωση και φιλοξενία από τους οικοδεσπότες, συνέθεσαν ένα πολύ επιτυχημένο συνέδριο.


Παράλληλα λειτούργησε και η έκθεση των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων η οποία πραγματοποιήθηκε στην μεγάλη αίθουσα εκθέσεων του Δημαρχείου του Άαλεν, μαζί με τους συναδέλφους από τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της  Ελλάδας και της Κύπρου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε φέτος από εμάς στην προβολή του Τοπικού Σύμφωνου Ποιότητας του Γεωπάρκου που ξεκίνησε να  υλοποιείται  πριν από λίγους μήνες και μέχρι σήμερα έχει αγκαλιαστεί  από πολλούς φορείς και κυρίως από τους  επαγγελματίες τόσο από τον τουρισμό και την εστίαση όσο και από παραγωγή τοπικών προϊόντων και προσφερόμενων υπηρεσιών. Στο Ελληνικό περίπτερο υπήρχαν παραδοσιακά γλυκά, προσφορά του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας, από τον Γυναικείο συνεταιρισμό Ζάκρου και αρωματικά βότανα της Σητείας προσφορά του Κωστή Παπαδάκη. Επίσης λειτούργησε ξανά η  έκθεση για την Άυλη κληρονομιά   από πέτρινα αντικείμενα στην οποία συμμετέχουμε με ένα πιστό αντίγραφο Μινωικού  μαγειρικού  σκεύους.

έκθεση των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων είναι ένα από τα πιο ενεργά, δημιουργικά και παραγωγικά δίκτυα. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλοι μαζί για την περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου, εμβαθύνοντας την ανοικτή και διαφανή λειτουργία του. Είμαστε υπερήφανοι για την κληρονομιά μας, την καινοτόμο προσέγγισή μας για τη διατήρηση της φύσης και τη διαχείριση της κληρονομιάς, τα επιτεύγματά μας και τα συγκεκριμένα αποτελέσματα στην πράξη της πραγματικής μας ευρωπαϊκής συνεργασίας.


Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO στην Ευρώπη θα συναντηθούν ξανά το Σεπτέμβριο στη Σεβίλλη και στο Sierra Norte Global Geopark της Ισπανίας


Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον ΟΟΣ για την προσφορά των κερασμάτων της έκθεσης καθώς και τον κ. Παπαδάκη από  τα αρωματικά βότανα Ερωτόκριτος.
Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Σητείας


Συνολικες προβολες σελιδας