Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

Ο Γ. ΖΕΡΒΑΚΗΣ ΣΤΗΝ “Π”: «Η Σητεία πρέπει να βγει από την αφάνεια»

https://www.patris.gr/wp-content/uploads/2019/03/22299.jpg
«Ο Δήμος Σητείας πρέπει να βγει από την αφάνεια». Αυτό δηλώνει ο υποψήφιος δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης με συνέντευξή του στην «Π», παρουσιάζοντας το όραμά του για την επόμενη ημέρα στον Δήμο Σητείας.

Στη συνέντευξή του ο Γιώργος Ζερβάκης μιλά για τα τεράστια ελλείματα του Δήμου, τα δίκτυα και ειδικότερα τον βόρειο οδικό άξονα, το αεροδρόμιο της Σητείας και τις σκέψεις στο μέλλον.
Ερ.: Η Σητεία έχει μείνει αρκετά πίσω σε επίπεδο τουριστικής τουλάχιστον ανάπτυξης. Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτό; Τι πιστεύετε πως πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί;
Απ.: Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μείνει οι «τελευταίοι των Μοϊκανών». Ξέρετε, το μεγάλο πρόβλημα του Δήμου Σητείας, με εξαίρεση την περιοχή της Ανάληψης, είναι η έλλειψη αξιόλογων τουριστικών υποδομών. Λείπει η τουριστική μονάδα που θα χαρακτηρίσει την περιοχή και θα δώσει τη δυνατότητα να εγγραφεί σαν τουριστικός προορισμός η Σητεία. Η τελευταία σοβαρή προσπάθεια, και για τα δεδομένα της εποχής έγινε πριν σαράντα χρόνια. Από τότε οι όποιες τουριστικές επενδύσεις είναι σε επίπεδο μικρών συγκροτημάτων ή μεμονωμένων παραθεριστικών κατοικιών.
Ερ.: Έχουμε αεροδρόμιο στη Σητεία και κατασκευάζεται νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλλι που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για το ήδη υπάρχον αεροδρόμιο της περιοχής σας. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε μια πιθανή υποβάθμιση του αεροδρομίου; Πώς θα χειριστείτε γενικότερα το θέμα;
Απ.: Το μεγάλο πλεονέκτημα της Σητείας, εκτός της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, είναι η ύπαρξη και λειτουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς αεροδρομίου. Δε θα σταθώ στα προφανή των πλεονεκτημάτων, των συνεργειών και των δυνατοτήτων από τη λειτουργία ενός αεροδρομίου. Θα σας πω μόνο ότι με το υπάρχον οδικό δίκτυο, η προσπελασιμότητα και προσβασιμότητα στην Σητεία είναι μια επίπονη και επικίνδυνη διαδικασία. Γιατί, όπως λέει και ένας αγαπητός φίλος από το Ηράκλειο, η Σητεία έχει καταντήσει ένα νησί στο νησί. Η απρόσκοπτη λοιπόν λειτουργία του αεροδρομίου Σητείας θα είναι καταλυτική και καθοριστική για την ανάπτυξη και αναβάθμιση όλης της περιοχής.
Ερ.: Διαχρονικά η Σητεία αντιμετώπιζε σοβαρά πρόβληματα οδικών συνδέσεων και ο νέος ΒΟΑΚ δεν περιλαμβάνει προς το παρόν μια τέτοια σύμβαση. Εφόσον εκλεγείτε, τι σκοπεύετε να πράξετε για το συγκεκριμένο θέμα; Ποιες οι διεκδικήσεις σας;
Απ.: Ίσως να μην το αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος, αλλά θα επαναλάβω κάτι για το οποίο έχω αναφερθεί πολλές φορές. Ο ΒΟΑΚ στο ανατολικό μέρος της Κρήτης είναι το χειρότερο κομμάτι του εθνικού δικτύου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Δυστυχώς οι όποιες εξαγγελίες ή σχεδιασμοί δεν περιλαμβάνουν ισότιμα την περιοχή μας  και οι επισημάνσεις μου στο Περιφερειακό Συμβούλιο εστιάζουν στο ότι η συγκεκριμένη τακτική όχι μόνο μεγεθύνει τις ανισότητες και το όποιο αναπτυξιακό έλλειμμα, αλλά λειτουργεί κατάφωρα εναντίον του συγκρητισμού, τον οποίο όλοι επικαλούνται, αλλά και εναντίον των ίσων δυνατοτήτων και ευκαιριών, που δικαιούμαστε όλοι σαν πολίτες της Κρήτης.
Ερ.: Ως επιχειρηματίας γνωρίζετε πολύ καλά τον ιδιωτικό τομέα και ως σύμβουλος τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης. Ποιες διάφορες εντοπίζετε; Πόσο εκτιμάται ότι ο τρόπος λειτουργίας του Δημοσίου θα επηρεάσει τις προτεραιότητες και τις πολιτικές σας;
Απ.: Η λειτουργία και οι παθογένειες της δημόσιας διοίκησης νομίζω ότι είναι σε όλους μας γνωστές. Και δυστυχώς πολλές φορές αντί να έχουμε συνεργασία και επικουρική λειτουργία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αντιμετωπίζουμε μια αντιπαλότητα και ανταγωνιστικότητα που δημιουργεί καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες που σε αρκετές περιπτώσεις είναι καθοριστικές για την εξέλιξη και υλοποίηση ζωτικών ζητημάτων. Μια μελλοντική λοιπόν αγαστή συνεργασία προϋποθέτει προσήλωση σε στόχους, σύγκλιση, ευελιξία και προπαντός τη διάθεση για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος δημιουργικότητας και αποτελεσματικότητας.
Ερ.: Ποιο είναι το συνολικό σας όραμα για την αναπτυξιακή προοπτική της Σητείας; Πώς τη βλέπετε τέσσερα χρόνια μετά;
Απ.: Ο Δήμος Σητείας πρέπει σιγά σιγά να βγει από την αφάνεια. Η αισθητική, η εξωστρέφεια και ο πολιτισμός είναι οι στόχοι μας. Η αναβάθμιση και βελτίωση της αισθητικής μας και η ποιότητα στις παρεμβάσεις και τους σχεδιασμούς μας θα βελτιώσει την εικόνα μας. Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και ιδιαίτερων χαρακτηριστικών μας, η προβολή της κουλτούρας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας και ο σεβασμός στον συνδημότη μας προτάσσοντας σαν παράδειγμα την καθημερινή μας συμπεριφορά, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να γίνει το όραμά μας πράξη, και η Σητεία τόπος αναφοράς.

Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας