Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Στην Σητεία ο Στέλιος Παρλιάρος

http://www.skai.gr/files/temp//3F9844F210843968AB20003406447CF7.jpg Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 14.40, ο Στέλιος Παρλιάρος και Οι Γλυκές Αλχημείες Ταξιδεύουν στο Λασίθι.

Ο Στέλιος φτάνει στο Ηράκλειο και κατευθύνεται στην Ανατολική Κρήτη και στη Σητεία, έναν τόπο με μεγάλη παράδοση στα γλυκά.
Εκεί, επισκέπτεται ένα σύγχρονο εργαστήριο που φτιάχνει όλα τα αρχοντικά παραδοσιακά κεράσματα, με ντόπιες πρώτες ύλες όπως πετιμέζι, μέλι, κρασί, αμύγδαλα και σταφίδες. Δοκιμάζει ξεροτήγανα, καλιτσούνια ανοιχτά αλλά και ανεβατά, σταφιδάτα και πολλά άλλα. Στο Καβούσι της Ιεράπετρας, θαυμάζει το εντυπωσιακό ελαιόδεντρο του Αζοριά, μια ελιά ηλικίας περίπου 3500 χρόνων. Στο χωριό, συναντά ένα ζευγάρι προκομμένων ντόπιων που καταπιάνονται με την παρασκευή εδεσμάτων με πετιμέζι και άλλα προϊόντα του σταφυλιού και δοκιμάζει μια μουσταλευριά που του μένει αξέχαστη. Νωρίς το επόμενο πρωί, οδηγεί μέχρι το χωριό Ανατολή, που έχει απρόσκοπτη, συγκλονιστική θέα στον κάμπο και στο πέλαγος. Εκεί τον τραβά η μυρωδιά τον κρητικών βοτάνων και έτσι βρίσκεται στο εργαστήριο ενός σύγχρονου "αλχημιστή". Θαυμάζει τα δεκάδες μπουκαλάκια με τα φυσικά εκχυλίσματα των βοτάνων και παρατηρεί ένα ορεινό μελίσσι που ζει μέσα σε σταθερές πήλινες κυψέλες, όπως έφτιαχναν τα μελίσσια στη μινωική εποχή.

 Ο Στέλιος επιστρέφει στο εργαστήριο με δεκάδες βότανα, μέλι και πετιμέζι και φτιάχνει ένα μυρωδάτο κέικ αρωματισμένο με βότανα της κρητικής γης. Ακόμη, ταιριάζει τη σοκολάτα με το πετιμέζι και δημιουργεί μια ολοκαίνουργια συνταγή ενός υγρού κέικ σοκολάτας. Ένα κέικ που δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη, αλλά παίρνει ξεχωριστή ελληνική γεύση και γλυκύτητα από το πετιμέζι.

Παρουσίαση: Στέλιος Παρλιάρος
Επιμέλεια-Οργάνωση: Τίνα Παπαδέλλη
Μουσική τίτλων: Ευανθία Ρεμπούτσικα
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Συνολικες προβολες σελιδας