Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Κατακόρυφα έπεσαν τα έσοδα από το λάδι, σημαντικό μέρος του προβλήματος οφείλεται στη δακοκτονία

Κατακόρυφη πτώση έχουν σημειώσει τα έσοδα από τις εξαγωγές της ελιάς και του ελαιόλαδου τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εξαγωγές τα τελ
ευταία τρία χρόνια από τζίρο 1 δις € να έχουν μειωθεί κατά 51%.
Το δεδομένο αυτό προκαλεί τεράστια προβλήματα για τους παραγωγούς και το εισόδημά τους, που έχει κατακρημνιστεί. Σημαντικό μέρος του προβλήματος οφείλεται στη δακοκτονία, σύμφωνα με τους αγρότες και με δεδομένο ότι η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει ήδη πολλαπλά προβλήματα.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε σύσκεψη για τα αγροτικά προβλήματα της Κρήτης με επίκεντρο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της δακοκτονίας στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου με πρωτοβουλία της Ομάδας Ελαιουργών και Οινοπαραγωγών Κρήτης.
Στη συνάντηση που συντόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Πρίαμος Ιερωνυμάκης, παραβρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι, αιρετοί Δήμων και της Περιφέρειας, ενώ ήταν παρόντες αρκετοί εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και δήμων από το Ηράκλειο και το Λασίθι.
Ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Κρήτης Κώστας Φωτάκης επεσήμανε πως «η μόνη Περιφέρεια που βάλαμε στο τραπέζι το θέμα της δακοκτονίας ήμασταν εμείς», διευκρινίζοντας όμως πως «αν δεν εμπλακούν όλοι οι συνεταιρισμοί κι όλοι οι φορείς, δεν θα υπάρξει σοβαρό αποτέλεσμα για τη δακοκτονία».
Να σημειωθεί πως ο νέος νόμος θα βγει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τέλος του Φεβρουαρίου. Εκεί θα είναι παρούσα η Περιφέρεια Κρήτης με προτάσεις εμπεριστατωμένες των φορέων και της Περιφέρειας, όπως έχουν διαμορφωθεί συγκροτημένα στο στρατηγικό πλαίσιο. «Για τη δακοκτονία ζητάμε να μη χρειάζονται οι 40 υπογραφές και τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία κάθε φορά για να κάνουμε το έργο. Θέλουμε στην Περιφέρεια Κρήτης να έρχεται όλο το κονδύλι να εμπλακούν μέσα οι δήμοι και οι τοπικές κοινότητες για να μπορούμε να έχουμε και καλύτερη εποπτεία και καλύτερη εργολαβία και το μικροκλίμα, που δημιουργείται σε κάθε τοπική κοινότητα να λαμβάνουμε υπ’ όψη, αν χρειαστούν παραπάνω ψεκασμοί», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ομάδας Μύρων Χιλετζάκης.
Όπως εξηγήθηκε στη σύσκεψη θα κατατεθούν οι προτάσεις με την κάθοδο του υπουργού μέσα του Φλεβάρη στην Κρήτη «για να του τον παραδώσουμε ή αν χρειαστεί θα πάμε στην Αθήνα».
Παράλληλα, τόνισαν πως διεκδικούν χρήματα για αποζημιώσεις των παραγωγών για το 2018, ακόμα κι αν δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Στο πλαίσιο των συμπερασμάτων που προέκυψαν, επισημάνθηκε πως έχουν παγώσει οι εμπορικές πράξεις του ελαιολάδου. Το κρητικό λάδι δεν έχει αυξημένες τιμές, όπως ανέμεναν μετά τις γιορτές οι παραγωγοί. Αντίθετα η Ισπανία έχει μπει πάρα πολύ δυναμικά στο παιχνίδι, διαθέτει καθημερινά στις ευρωπαϊκές αγορές μεγάλες ποσότητες και συλλέγει ημερησίως 20.000 τόνους λάδι. «Για την Ελλάδα μας και για την Κρήτη μας είναι κάτι το πρωτόγνωρο, δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτές τις ποσότητες γι’ αυτό σήμερα όλη η Ελλάδα παράγει από 2 μέχρι 8.000 τόνους λάδι, δεν μπορούμε να παράξουμε παραπάνω. Φανταστείτε ότι στο νησί μας όλο φέτος κυμαίνονται οι ποσότητες από 50 μέχρι 60.000 τόνους. Σε όλο το νησί είναι αυτή η κατάσταση και καταλαβαίνετε ότι είναι μία παραγωγή τριών ημερών της Ισπανίας», τόνισε ο κ. Ιερωνυμάκης.
Από την πλευρά του Λασιθίου ο Γιώργος Τσιφετάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας, επεσήμανε πως στη δακοκτονία τα τελευταία 25 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό από το κράτος και συμφώνησε με την άποψη «πως πρέπει να έρθει η ευθύνη στην Περιφέρεια προκειμένου να δοθούν λύσεις και να υπάρχει από ένα φορέα η πρωτοβουλία για να μπορεί να διαχειριστεί με βάση τα τοπικά χαρακτηριστικά». Εξέφρασε δε την ελπίδα να αλλάξει τα δεδομένα ο νέος νόμος, που έχει προαναγγείλει ο υπουργός.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας