Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Τέσσερις στο σκαμνί για τον μινωικό κούρο - Η αξία του ανέρχεται στο 1,3 εκ. ευρώ

Κούρος Μινωικής Εποχής - αρχαιοκαπηλία Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εκδίκαση της υπόθεσης αρχαιοκαπηλίας ενός μινωικού κούρου, η χρηματική αξία του οποίου ανέρχεται στο 1,3 εκατομμύριο ευρώ

Σε μερικές ημέρες από σήμερα αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο για να δικαστούν τέσσερις Κρητικοί, οι οποίοι φέρονται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση που αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2015.
Πρόκειται για τέσσερις Λασιθιώτες, οι οποίοι θα καθίσουν την ερχόμενη Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Και οι τέσσερις κατάγονται από την ευρύτερη περιοχή της Σητείας.
Οι τρεις εξ αυτών κατηγορούνται για υπεξαίρεση αρχαίου μνημείου από δράστες που ενήργησαν κατ’ επάγγελμα από κοινού, καθώς και για απόπειρα διάθεσης αρχαίου μνημείου. Ο τέταρτος των κατηγορουμένων βαρύνεται με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας στην απόπειρα διάθεσης του μινωικού κούρου.
Οι τέσσερις άνδρες που εμπλέκονται στην υπόθεση έπεσαν στα “χέρια” των διωκτικών Αρχών στα τέλη Μαΐου του 2015. Το προηγούμενο διάστημα είχε φτάσει στην Αστυνομία η πληροφορία ότι ντόπιοι είχαν στην κατοχή τους ένα αρχαίο αγαλματίδιο, η τιμή του οποίου εκτιμάται περίπου στο 1 εκατομμύριο ευρώ. Όπως φαίνεται, οι κατηγορούμενοι προσπαθούσαν επί μήνες να πουλήσουν τον κούρο, τον οποίο είχαν στην κατοχή τους.
Λίγες εβδομάδες πριν τελικά πέσουν στο “δόκανο” των Αρχών, οι κατηγορούμενοι είχαν μπει σε στενό κλοιό από την Αστυνομία, η οποία παρακολουθούσε προσεκτικά τις κινήσεις τους και την κατάλληλη στιγμή έδρασε: Οι τέσσερις Κρητικοί συνελήφθησαν στις 28 Μαΐου του 2015.
Λίγη ώρα πριν καταλήξουν με χειροπέδες, δύο από τους κατηγορούμενους φέρονται να είχαν δείξει σε δύο υποψήφιους αγοραστές το αγαλματίδιο. Πρόκειται για έναν 41χρονο κι έναν 35χρονο. Την ίδια ώρα, δύο ακόμη άνδρες, επίσης 41 και 35 ετών, είχαν τον ρόλο του παρατηρητή-τσιλιαδόρου. Τελικά, οι αστυνομικοί που τους είχαν στήσει καρτέρι ενήργησαν αστραπιαία και συνέλαβαν και τους τέσσερις άνδρες, οι οποίοι δεν προέβαλαν καμία αντίσταση.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΙΝΩΙΚΟ ΧΑΛΚΙΝΟ...
Το πολύτιμο και σπάνιο αγαλματίδιο
Το αρχαίο ειδώλιο απεικονίζει έναν κούρο σε στάση λατρείας. Το χάλκινο αγαλματίδιο έχει ύψος 30 εκατοστά και φέρει φύλλα χρυσού στα κάτω άκρα και το αριστερό γόνατο. Όπως είχε γίνει γνωστό, ο κούρος ανήκει στη Νεοανακτορική Περίοδο (1700-1450 π.Χ.). Πρόκειται για το μεγαλύτερο μινωικό χάλκινο ειδώλιο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Εξάλλου, σημειώνεται ότι το 2016 η αρμόδια επιτροπή που είχε συσταθεί εκτίμησε τη χρηματική αξία του αγαλματιδίου στο 1.300.000 ευρώ!

«Μεγάλη επιτυχία» για την ΕΛ.ΑΣ.
Υπενθυμίζεται ότι για την επίμαχη υπόθεση είχε γίνει επίσημη παρουσίαση στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου, στον Άγιο Νικόλαο. Όπως είχε αναφέρει ο - τότε - γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης Μιχάλης Καραμαλάκης, το συγκεκριμένο αρχαίο αντικείμενο είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και η εμπορική του αξία είναι ανυπολόγιστη.
Ο κ. Καραμαλάκης είχε συγχαρεί κι ευχαριστήσει τότε τον διοικητή και το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγίου Νικολάου, την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και την Ομάδα Ειδικών Αποστόλων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης. «Πρόσθεσαν άλλη μια μεγάλη επιτυχία στο ενεργητικό τους και συνέβαλαν αποτελεσματικά στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων στο νησί μας», είχε επισημάνει τότε ο κ. Καραμαλάκης. Όπως είχε, εξάλλου, δηλώσει κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο τότε διευθυντής Αστυνομίας Λασιθίου Κωνσταντίνος Περράκης, «στη θέση “Τρυπητός” Σητείας πραγματοποιήθηκε οργανωμένη επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθηκαν τέσσερις κάτοικοι Σητείας για παραβάσεις του νόμου περί αρχαιοτήτων. Βρέθηκε στο αυτοκίνητο 35χρονου ορειχάλκινο επιχρυσωμένο αγαλματίδιο, που νωρίτερα μαζί με 41χρονο έδειξαν σε άγνωστα άτομα που είχαν προσφερθεί να το αγοράσουν. Οι δύο συλληφθέντες έτεροι δράστες επιτελούσαν ρόλο επιτηρητή-παρατηρητή του δρομολογίου».
Με τη σειρά του, ο κ. Περράκης ευχαρίστησε τότε όλους τους αστυνομικούς, που με επαγγελματισμό εργάστηκαν πέραν του καθιερωμένου ωραρίου τους στη συγκεκριμένη επιχείρηση, με αποτέλεσμα τη θετική έκβασή της.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας