Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

O Aγιασμός των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στη Σητεία

Με την ακολουθία του Αγιασμού, που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος το βράδυ της Δευτέρας 1 Οκτωβρίου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου ξεκίνησε η νέα διδακτική περίοδος 2018-2019 για την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» και τη Σχολή Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας στην πόλη της Σητείας.

Στο τέλος της ακολουθίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος απευθυνόμενος στους καθηγητές και τους μαθητές ευχήθηκε εγκάρδια καλή χρονιά με τη χάρη του Θεού. Στον υπεύθυνο καθηγητή και Έφορο της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στην πόλη της Σητείας πρωτ. π. Νικόλαο Αλεξάκη ευχήθηκε δύναμη από τον Θεό, ώστε μαζί με τα ιερατικά του καθήκοντα και τη διακονία των ποικίλων αναγκών του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου, να συνεχίσει με το ίδιο μεράκι να μεταλαμπαδεύει από τις πολύ μικρές ηλικίες έως τους μεγαλύτερους την ψαλτική τέχνη, εξέφρασε δε τις ευχαριστίες, την ευαρέσκεια και την ευγνωμοσύνη της Τοπικής Εκκλησίας προς τον π. Νικόλαο και τους συνεργάτες του, για το επιτελούμενο έργο.
 
Αφού ανέφερε ότι με τη Βυζαντινή Μουσική δοξάζεται ο Θεός και ο άνθρωπος επικοινωνεί με τον Θεό, γι᾿ αυτό και ο ψαλμωδός αναφέρει «ψαλώ τω Θεώ μου έως υπάρχω», σημείωσε ότι η έναρξη της νέας εκπαιδευτικής περιόδου γίνεται την ημέρα εορτής των Αγίων Ρωμανού του Μελωδού, Ιωάννου του Κουκουζέλους και  Γρηγορίου του Δομεστίκου, και μαζί με αυτούς τιμούμε και τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό, ως προεξάρχοντα στο χορό των μεγάλων αγίων της εκκλησιαστικής μουσικής, για να έχουμε τους αγίους μας οδοδείκτες στην πορεία της ζωής μας και να διαφυλάττουμε την πατρώα μουσική μας ανόθευτη.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον διδάσκοντα της Σχολής Αγιογραφίας κ. Νικόλαο Λελεκάκη την εξ ύψους δύναμη και καλή επιτυχία στο έργο του, προκειμένου να μεταλαμπαδεύει την ιερά τέχνη της Αγιογραφίας και να μεταδώσει το χάρισμα που του έδωσε ο Θεός προς τους πολυάριθμους μαθητές και τις μαθήτριες της σχολής στην πόλη της Σητείας.
Στη συνέχεια ο π. Νικόλαος Αλεξάκης ευχαρίστησε από καρδιάς τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο, που με την παρουσία του ευλόγησε το ξεκίνημα της νέας διδακτικής χρονιάς και τον παρακάλεσε να εύχεται για την ευόδωση του έργου τους.
Τα μαθήματα της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, που είναι αναγνωρισμένη από το Κράτος και χορηγεί πτυχία και διπλώματα, θα παραδίδονται κάθε Δευτέρα από τις 7:00 μ.μ. μέχρι τις 9:00 μ.μ και κάθε Πέμπτη από τις 6:00 μ.μ. έως τις 9:00 μ.μ., ενώ τα μαθήματα Αγιογραφίας κάθε Σάββατο από τις 10:00 π.μ. μέχρι τις 1:00 μ.μ. στις αίθουσες διδασκαλίας του ναού.

Στον Αγιασμό παρευρέθηκαν, εκτός από τους Εφημερίους της Ενορίας, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Γ΄ Αρχιερ. Περιφερείας Αιδεσιμολ. Πρωτ. Φιλοκτήμων Αυγουστινάκης και άλλοι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, οι διδάσκοντες, που απέδωσαν τους ύμνους της Ακολουθίας του Αγιασμού, και οι μαθητές και μαθήτριες των δύο Σχολών.
Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα για όλους τους παρισταμένους στην αίθουσα του ναού.
Στην Ιεράπετρα ο Aγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, της Σχολής Αγιογραφίας και του Τμήματος εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων θα τελεσθεί από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Κύριλλο την προσεχή Δευτέρα 8 Οκτωβρίου και ώρα 7:00΄ μ.μ. στο Κέντρο Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Μητροπόλεως.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας