Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

Σημαντικές δράσεις από το Γεωπάρκο Σητείας

Σημαντική δραστηριότητα καταγράφει αυτή την περίοδο το Γεωπάρκο Σητείας διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις, αλλά και πραγματοποιώντας ποικίλες δράσεις, στις οποίες η συμμετοχή του κόσμου και ιδιαίτερα των παιδιών είναι πολύ μεγάλη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το Γεωπάρκο Σητείας συμμετείχε -για πρώτη φορά φέτος- στα φεστιβάλ που έγιναν στην περιοχή. Συγκεκριμένα στο τριήμερο των ενημερωτικών εκδηλώσεων «Διατροφή και Ευεξία», που διοργάνωσε το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας ΤΕΙ Κρήτης με άλλους φορείς, στις εκδηλώσεις «Τα παιδία παίζει» του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας και στο 1ο Παιδικό Φεστιβάλ Σητείας. Η παρουσία του Γεωπάρκου ήταν αισθητή δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να δουν και να γνωρίσουν πετρώματα, αντίγραφα απολιθωμάτων καθώς και τα εκπαιδευτικά προγράμματά του.
«Σκοπός της συμμετοχής στις παραπάνω δράσεις», ανέφερε ο Συντονιστής του Γεωπάρκου Σητείας κ. Βαγγέλης Περάκης, «ήταν μεταξύ άλλων να γίνει περισσότερο γνωστό το Γεωπάρκο στον κόσμο και κυρίως στη νέα γενιά καθώς και να παρουσιαστούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υπάρχουν στο Γεωπάρκο, τα οποία μπορεί να διαχειριστεί πλέον και η εκπαιδευτική κοινότητα.
Στο πλαίσιο εξάλλου της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γεωπάρκων και της συμμετοχής για την ανάδειξη και προστασία του Γεωπάρκου Σητείας πραγματοποιήθηκε τριήμερη δράση σε συνεργασία με την Περιηγητική Περιπατητική Ομάδα του Γυμνασίου Κουτσουρά και Λυκείου Μακρύ Γιαλού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Τοπική Κοινότητα Καρυδίου. Περιλάμβανε μεταξύ άλλων πεζοπορία καθαρισμού και σήμανσης του μονοπατιού από το Καρύδι στην Μαγκασά (γεωδιαδρομή 6), work shop και κατασκευή ξυλόγλυπτων πινακίδων που θα τοποθετηθούν στα μονοπάτια και σήμανση μονοπατιών. Η συμμετοχή των παιδιών ήταν μεγάλη, όπως και των κατοίκων του Καρυδίου. Επίσης πραγματοποιήθηκαν πεζοπορίες με τα παιδιά ενώ οργανώθηκε και καλλιτεχνική βραδιά.
Αυτήν την περίοδο υλοποιείται το διασυνοριακό πρόγραμμα Interring Ελλάδα- Κύπρος, στο οποίο συμμετέχει το Γεωπάρκο Σητείας με διάφορες δραστηριότητες που αποσκοπούν στη βελτίωση των υποδομών του. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ή αναμένεται σύντομα να προκηρυχθούν διαγωνισμοί σχετικά με εξοπλισμό αναρρίχησης σπηλαιολογίας, ενημερωτικού υλικού (φυλλάδιο, χάρτης) και πινακίδες σήμανσης, που θα τοποθετηθούν σε περιοχές, όπου μέχρι τώρα δεν υπάρχει σήμανση και κυρίως στο τμήμα από Σητεία έως Μουλιανά, αλλά και στις Λιθίνες καθώς και σε σημεία, όπως αεροδρόμιο, λιμάνι ώστε να υπάρχει καλύτερη πληροφόρηση για το Γεωπάρκο Σητείας. Η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου».

Οι επόμενες δράσεις
«Στο επόμενο χρονικό διάστημα», συνέχισε, «μετά τις 16 Αυγούστου στον σχεδιασμό του Γεωπάρκου είναι η πραγματοποίηση συνάντησης των Πολιτιστικών Συλλόγων και των φορέων που έχουν αγκαλιάσει το Γεωπάρκο με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τον προγραμματισμό επόμενων δραστηριοτήτων. Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την κ. Καλλιόπη Πεδιαδίτη, η οποία είχε αναλάβει πέρυσι την οργάνωση και την επαφή με τους Συλλόγους.
Το αντικείμενο φέτος της συνάντησης είναι η σύσταση μίας ομάδας επιστημόνων με σκοπό την στήριξη του Γεωπάρκου της Σητείας βάσει αυτών που ζητεί η τοπική κοινωνία. Στη συγκεκριμένη δράση αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει συνεργασία του Γεωπάρκου και του ΤΕΙ Σητείας.
Παράλληλα προγραμματίζεται το ίδιο χρονικό διάστημα και η διοργάνωση μουσικής εκδήλωσης.
Στις αρχές του Σεπτέμβρη θα διεξαχθεί στην Ιταλία το Παγκόσμιο Συνέδριο Γεωπάρκων, στο οποίο θα συμμετάσχει και το Γεωπάρκο της Σητείας.
Στις 30 Σεπτεμβρίου επίσης προγραμματίζεται το 2ο Sitia Geopark Trail, αγώνες ορεινού τρεξίματος ανωμάλου δρόμου και πεζοπορίας, όπου αναμένεται να υπάρχει μεγάλη συμμετοχή.»

Άνοιγμα στην κοινωνία
Ερωτηθείς ο κ. Περάκης για την ενημέρωση και συνειδητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την σπουδαιότητα του αναπτυξιακού εργαλείου που λέγεται Γεωπάρκο Σητείας σημείωσε:
«Υπήρχε αρχικά ένα έλλειμμα πληροφόρησης κι είναι δύσκολο αυτό να καλυφθεί από την μία μέρα στην άλλη. Κατεβλήθη μία μεγάλη προσπάθεια στην κατεύθυνση ενημέρωσης μέσα κι από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται και τα αποτελέσματα είναι θετικά.
Ειδικά στην διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, που για πρώτη φορά όπως προαναφέρθηκε, το Γεωπάρκο Σητείας συμμετείχε σε αρκετές εκδηλώσεις με αποτέλεσμα να το γνωρίσει περισσότερος κόσμος, παιδιά αλλά και ενήλικες. Η προσπάθεια ενημέρωσης θα συνεχιστεί μέσα από διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας