Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Δίνομε ζωή και ελπίδα σε πάσχοντες. Μεγάλη ανταπόκριση στη Σητεία Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών

Άξια αναφοράς και επιβράβευσης είναι η ανταπόκριση στο κάλεσμα για την αύξηση Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών!
Περισσότεροι από 250 πολίτες προσήλθαν το βράδυ της Κυριακής στο Πολύκεντρο Σητείας στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε και, προσφέροντας λίγο από τον χρόνο τους, έδειξαν την έμπρακτη αγάπη τους προς τον συνάνθρωπο τους, το κάθε παιδί, τον κάθε ενήλικα που δίνει την μάχη ενάντια στην λευχαιμία…
Το αποτέλεσμα της Κυριακής αλλά και της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα όπου επίσης έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 100 δότες στη Σητεία, μετά την δραστηριοποίηση Ομάδας Εθελοντών Δράσης του Οράματος Ελπίδα, οφείλεται στον Κωνσταντίνο Εφραίμ, ένα μωρό που γεννήθηκε και έφυγε πριν περίπου έναν χρόνο από την ζωή, από καρκίνο, σε ηλικία μόλις επτά μηνών. Η μητέρα του Κωνσταντίνου κ. Κατερίνα Σταματελάτου έχοντας, όπως η ίδια ανέφερε, θητεύσει κοντά στο παιδί της, έχοντας μοιραστεί την μάχη που έδωσε στη διάρκεια της ζωής του, των επτά μόλις μηνών, δεν μπορούσε παρά να συνεχίσει να αγωνίζεται και η ίδια,  έχοντας τη σκέψη της και αντλώντας δύναμη πάντα από το μωρό της, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα να σωθούν άλλα παιδιά, άλλοι ενήλικες, όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Έτσι ξεκίνησε μια προσπάθεια για να αυξηθούν οι πιθανότητες να σωθεί ένας άνθρωπος, μέσα από την αύξηση των εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Έτσι δημιούργησε και την ομάδα εθελοντριών δράσης που αγκάλιασε το όραμα της και όλοι μαζί συνεχίζουν την δράση.
Πριν λίγες ημέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που ο μικρός Κωνσταντίνος κοιμήθηκε, όμως στην εκδήλωση της Κυριακής η «παρουσία» του ήταν εμφανής. Στη φωτογραφία που ομόρφυνε τον χώρο, στα λόγια της μητέρας του, στο βλέμμα του πατέρα του, των συγγενών του, αλλά και όλων των παραστάμενων. Περισσότερο όμως ο Κωνσταντίνος ήταν στην καρδιά και την σκέψη όλων, χαμογελαστός να στέλνει μηνύματα ελπίδας και ζωής…
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ), του Δήμου Σητείας, του ΤΕΙ Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας και του Συλλόγου «Όραμα Ελπίδας». Σκοπό είχε την σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου για την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών. Πολύ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση πολιτών που γράφηκαν εθελοντές δότες μυελού των οστών.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Σητείας και Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ κ. Λεωνίδας Τερζής, ο οποίος εστίασε στην αναγκαιότητα αύξησης των εθελοντών δοτών μυελού των οστών και ευχαρίστησε θερμά την ομάδα δράσης και όλους τους εθελοντές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.
Επίσης η Επιστημονική Συνεργάτης του ΤΕΙ Κρήτης κ. Λένα Μπορμπουδάκη δήλωσε την πλήρη στήριξη και βοήθεια του ΤΕΙ σε αυτή την προσπάθεια ενώ από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας ο Αντιπρόεδρος κ. Βασίλης Βοβατζάκης συνεχάρη τις εθελόντριες δράσης του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας για την πρωτοβουλία τους καθώς και όσους στήριξαν και συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση.
Η κ. Κατερίνα Σταματελάτου, αφιέρωσε την ημέρα αυτή σε όλους τους ΗΡΩΕΣ της καρδιάς της καθώς και στις οικογένειες τους, «μα κυρίως στις μαμάδες που κουβαλάω μέσα μου και στις προσευχές μου».
Αναφερόμενη στα ονόματα των παιδιών που νόσησαν αλλά και των μαμάδων τους τόνισε: «Όλες αυτές τις μαμάδες τις γνωρίζω προσωπικά, τις κουβαλάω μέσα μου και όλες ανακαλύψαμε περιοχές μέσα μας που αγνοούσαμε πως υπήρχαν. Εξανθρωπιστήκαμε και το παράδειγμα το παιδιών μας έθρεψε και μας ανέθρεψε και μας έφτασε ως εδώ».
Στη συνέχεια ανέγνωσε το μήνυμα ενός ανθρώπου που νόσησε από λευχαιμία και προχώρησε σε μεταμόσχευση. Ο Αρτέμιος Μ. που αυτήν την ώρα βρίσκεται σε νοσοκομείο της Αθήνας και όλα πάνε κατ’ ευχή: «Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ από εμάς τους μεταμοσχευμένους για τη ζωή που μας δίνετε με το να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας. Να είστε όλοι καλά».
Συγκινητικό ήταν και το μήνυμα ενός παππού, το εγγόνι του οποίου νόσησε από λευχαιμία και τώρα είναι καλά: «Η δωρεά είναι μία απόφαση ανθρωπιάς, αλληλοσεβασμού και καταδεικνύει το μεγαλείο της ψυχής του ανθρώπου», τόνισε.
Επίσης έλαβαν τον λόγο και άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν στους «τυχερούς» που ήταν συμβατοί δότες και χάρισαν ζωή σε συγγενικά τους πρόσωπα αλλά και σε άγνωστα που ζουν στην άλλη άκρη της γης. Η Πόπη, ο Ανδρόνικος και ο Γιώργος μίλησαν για την εμπειρία τους αλλά και για την απλή και ανώδυνη διαδικασία που ακολουθείται στην περίπτωση αυτή, επισημαίνοντας ότι διαρκεί λίγες μόλις ώρες – περίπου 4 – δεν επιφέρει κανένα πρόβλημα στον δότη αλλά σώζει την ζωή του λήπτη, τη ζωή ενός ανθρώπου!
Τον λόγο έλαβε επίσης η κ. Νάντια Πλωμαρίτη, μητέρα που το παιδί της νοσεί με λευχαιμία από τρεισήμισι χρονών και τώρα είναι έξι. Είναι όμως και μαμά των παιδιών, όπως είπε, που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή στις κλινικές, μαμά των παιδιών που έχουν γίνει καλά και είναι στα σπίτια τους και εκείνων που έχουν φύγει και είναι πλέον άγγελοι και αυτή την στιγμή όπως είπε «είμαι σίγουρη πως σας χαμογελάνε και σας ευχαριστούν για αυτό που κάνετε σήμερα».

Πώς γίνεται
Σημαντικό όμως ήταν και το ενημερωτικό κομμάτι της εκδήλωσης με κεντρικό ομιλητή τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Οράματος Ελπίδα, Αντιπρόεδρο της Ηλιαχτίδας, Ορθοπεδικό κ. Θεοφάνη Κανάκη, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς γίνεται η δωρεά και η μεταμόσχευση του μυελού των οστών.
Επίσης ευχαρίστησε την κ. Μαρία Σταματελάτου Ιατρό Παθολόγο στο ΓΝ-ΚΥ Σητείας η οποία ήταν και συντονίστρια της εκδήλωσης. Την ευχαρίστησε από για την προσφορά της στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία – δεδομένου της ύπαρξης της παγκόσμιας τράπεζας εθελοντών δοτών μυελού των οστών. Επίσης ευχαρίστησε όλους όσοι συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια και τον κόσμο για την πολυπληθή παρουσία του και την ενεργό συμμετοχή του στην αύξηση των εθελοντών δοτών.
Η εκδήλωση της Κυριακής – με το εντυπωσιακό αποτέλεσμα εγγραφής περίπου 250 εθελοντών και την ενημέρωση που έγινε – και η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στη Σητεία δείχνει ότι μπορούν να αυξηθούν οι εθελοντές δότες μυελού των οστών, αρκεί όλοι να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντική είναι μία τέτοια προοπτική. Σε τοπικό, πανελλαδικό και παγκόσμιο επίπεδο. Μόνο έτσι, θα υπάρχουν ελπίδες και μάλιστα αρκετές για να σωθεί ένα παιδί, να σωθεί ένας άνθρωπος…
¡ Το επόμενο ραντεβού της ομάδας δράσης με τους ανθρώπους που επιθυμούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών, είναι στην διάρκεια του πρώτου Παιδικού Φεστιβάλ Σητείας και αμέσως μετά στο Μεσογειακό Φεστιβάλ.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας