Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Μέτρα κατά της λειψυδρίας - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/4/files/Image/201412/doc_20141206_1386095_1930704.jpgΠοικίλες είναι οι δράσεις του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) για την αποτροπή κινδύνου λειψυδρίας στην Κρήτη.


Εξαιτίας της ανομβρίας του τρέχοντος υδρολογικού έτους στην Κρήτη και της πιθανής λειψυδρίας κατά τη θερινή περίοδο, το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - Γενική Δ/νση Αγροτικής Έρευνας) και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Υδατικών Πόρων-Αρδεύσεων και Περιβαλλοντικής Γεωπληροφορικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης, έχει προβεί σε ενέργειες για την ορθολογική διαχείριση και αποτελεσματική χρήση του νερού άρδευσης.

Πιο αναλυτικά, με βάση το γεγονός ότι η γεωργία αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή νερού στο νησί (πάνω από 80%) και το ότι η ζήτηση σε νερό άρδευσης κλιμακώνεται σε ανάλογες ξηρές περιόδους, οι παραπάνω φορείς έχουν δημιουργήσει πληροφοριακό υλικό που αφορά την ορθή χρήση του νερού στον πρωτογενή τομέα, με στόχο τη βέλτιστη απόδοση των καλλιεργειών, αλλά και την εξοικονόμηση υδατικών πόρων.

Το πληροφοριακό υλικό αφορά:
Α) Ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο παρέχει πληροφορίες και οδηγίες για τις αρδευτικές ανάγκες στα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης καλλιεργειών, όπως η ελιά, η άμπελος, το αβοκάντο και τα εσπεριδοειδή. Αναφέρονται, επίσης, οι βασικές αρχές ορθής άρδευσης, καθώς και γεωργικές πρακτικές που εξασφαλίζουν την αποδοτικότητα του νερού.

Β) Εβδομαδιαία δελτία άρδευσης, τα οποία περιέχουν πληροφορίες για τον αριθμό των αρδευτικών δόσεων και την ορθή αρδευτική δόση (μ3/στρέμμα) για καθεμία από τις παραπάνω καλλιέργειες, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, την ηλικία των δέντρων/φυτών και τον τύπο του εδάφους.

Τα δελτία άρδευσης, που θα αφορούν γεωργικές περιοχές των τεσσάρων Περιφερικών Ενοτήτων της Κρήτης (Π.Ε. Χανίων, Π.Ε. Ρεθύμνου, Π.Ε. Ηρακλείου και Π.Ε. Λασιθίου) θα διανέμονται κάθε εβδομάδα (ημέρα Πέμπτη) για όλη την αρδευτική περίοδο του έτους 2018 στον έντυπο/ηλεκτρονικό Τύπο της Κρήτης, καθώς και σε ΤΟΕΒ, Δήμους, ΔΑΟΚ Περιφερειακών Ενοτήτων και Οργανώσεις Παραγωγών, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση του κοινού.

Σε ένα από τα ενημερωτικά φυλλάδια που έχουν φτιαχτεί από το ΙΕΛΥΑ, με τίτλο “Προγραμματίζω - Οργανώνω - Ελέγχω”, δίνονται χρήσιμες πληροφορίες προς τον αγροτικό κόσμο για το πότε και πώς πρέπει να ποτίζονται οι καλλιέργειες, αλλά και για το πόσο νερό χρειάζεται η κάθε παραγωγή.
Άρδευση ελιάς και αμπέλου: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί
Τα κρίσιμα στάδια της ελιάς ως προς τις αρδευτικές ανάγκες, όπως τονίζεται στο φυλλάδιο, είναι τα εξής: «α) Λίγο πριν και ως της άνθιση, η άρδευση είναι απαραίτητη προκειμένου να έχουμε καλύτερη ανάπτυξη άνθεων, καλύτερη καρπόδεση και βλάστηση, β) από την καρπόδεση ως τη σκλήρυνση του πυρήνα - περίοδος έντονης ανάπτυξης του καρπού και γ) από την ελαιοποίηση ως τη συγκομιδή του καρπού, με σκοπό την αύξηση της περιεκτικότητας σε λάδι και τη μεγαλύτερη τελική ανάπτυξη της σάρκας του καρπού».

Όμως η υπερβολική άρδευση, όπως τονίζεται, καθυστερεί την ωρίμανση των καρπών και αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από δάκο. Επίσης, όπως σημειώνεται, τα κατώτατα και ανώτατα όρια των αναγκαίων ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση νερού άρδευσης στα αναπτυγμένα δέντρα ελιάς ορίζονται από 240 έως 290 κ.μ./στρέμμα/έτος.

Όπως αναφέρεται στο φυλλάδιο, τα κρίσιμα στάδια της αμπέλου ως προς τις αρδευτικές ανάγκες είναι τα παρακάτω: α) Κατά την έκπτυξη των οφθαλμών της αμπέλου την άνοιξη, β) από την καρπόδεση έως την έναρξη της ωρίμανσης των σταφυλιών, γ) από την ωρίμανση έως τη συγκομιδή: 1) για τα επιτραπέζια σταφύλια μέτριες ή μικρές ποσότητες νερού έχουν ευνοϊκή επίδραση στην ποιότητα, ενώ μεγάλες ποσότητες νερού έχουν σαν αποτέλεσμα να μην ωριμάσουν σωστά και να γίνουν ευαίσθητα στους χειρισμούς. 2) Τα κρασοστάφυλα δε θα πρέπει να ποτίζονται, εκτός εάν επικρατεί μεγάλη ξηρασία, διότι μειώνεται ο σακχαρικός τίτλος και έχουν την τάση να σαπίζουν.

Τέλος, κρίσιμο στάδιο είναι και μετά τη συγκομιδή. Στα αναπτυγμένα φυτά, τα κατώτατα και ανώτατα όρια των αναγκαίων ποσοτήτων για την ορθολογική χρήση νερού άρδευσης, όπως αναφέρεται, ορίζονται για το επιτραπέζιο αμπέλι από 300 έως 350 κ.μ./στρέμμα/έτος, ενώ για το οινοποιήσιμο αμπέλι από 200 έως 250 κ.μ./στρέμμα/έτος.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας