Τα μέλη της συζήτησαν την εισήγηση κανονιστικής πράξης «Κανονισμού Λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς Σητείας».
Ο κ. Κοζυράκης εξήγησε ότι «κανονισμός για την λειτουργία της λαϊκής αγοράς προϋπάρχει, όμως επειδή άλλαξε η νομοθεσία, απαιτείται προσαρμογή του κανονισμού στις επιταγές αυτής και για το λόγο αυτό συντάχθηκε νέος, εναρμονισμένος με την νομοθεσία. Μάλιστα, όπως ανέφερε, πριν το θέμα συζητηθεί στην Επιτροπή, ετέθη σε διαβούλευση κατά την οποία όμως δεν υπήρξε καμία παρατήρηση από κανένα πολίτη».
Στο νέο κανονισμό μέσα από σειρά άρθρων προσδιορίζονται το υπαίθριο εμπόριο, η λαϊκή αγορά, ο παραγωγός, ο πωλητής. Επίσης το πλαίσιο και το ωράριο λειτουργίας της λαϊκής αγοράς. Ο αριθμός των παραγωγών και των εμπόρων που μπορούν να δραστηριοποιούνται εντός της λαϊκής αγοράς, αλλά και ποιοί δικαιούνται να δραστηριοποιηθούν, με αναφορά και στην μοριοδότηση (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κλπ.). Ο κανονισμός ακόμα καθορίζει τους όρους βάσει των οποίων αποδίδονται οι θέσεις, που θεσμοθετούνται βάσει κανόνων και μορίων, «κάτι που είναι σημαντικό, όπως αναφέρθηκε, για να αποφεύγονται ενδεχόμενες έριδες μεταξύ των επαγγελματιών», πρόσθεσε.
Μέσω του κανονισμού καθορίζονται επακριβώς τα διατιθέμενα προϊόντα, όπως κηπευτικά, ψάρια κλπ. καθώς και οι συνθήκες που πρέπει να βρίσκονται ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια τους και διασφαλίζεται η υγειονομική επάρκειά τους. Πρόκειται για προβλέψεις που ισχύουν για τα προϊόντα τόσο των παραγωγών, όσο και των εμπόρων. Για παράδειγμα τα είδη ένδυσης θα πρέπει να βρίσκονται πάνω στους πάγκους και όχι κρεμασμένα. Τα αλιεύματα θα πρέπει να είναι μέσα σε τριμμένο πάγο, ενώ τα νερά που δημιουργούνται από το λιώσιμο των πάγων θα πρέπει να συλλέγονται και σε καμία περίπτωση να μην ρίχνονται σε φρεάτια της ΔΕΥΑΣ.
Ακόμα αναφορά γίνεται στους όρους λειτουργίας, την συμπεριφορά των επαγγελματιών από την ώρα έναρξης λειτουργίας της λαϊκής ως την ώρα αποχώρησής τους. Θα πρέπει, πριν αποχωρήσουν, να συλλέγουν τα όποια απορρίμματα σε σακούλες, τις οποίες υποχρεούται το απορριμματοφόρο του Δήμου στην συνέχεια να παραλάβει.
Οι υποχρεώσεις του Δήμου
Εκτός από τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών της λαϊκής αγοράς, ο κανονισμός περιλαμβάνει και τις υποχρεώσεις του Δήμου απέναντί τους.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται η εποπτεία για να βρίσκεται ο καθένας στη θέση του και να μη δημιουργούνται προβλήματα, ο χώρος τοποθέτησης των οχημάτων των παραγωγών και εμπόρων της λαϊκής ώστε να μην προκαλούνται εμπόδια στην κυκλοφορία και την λειτουργία της λαϊκής αγοράς.
Επίσης ο Δήμος υποχρεούται να συλλέγει τις σακούλες με τα απορρίμματα μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς και να καθαρίζει το χώρο της.
Τέλη και έλεγχοι
Στον κανονισμό προβλέπονται και η καταβολή τελών για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά. Βάσει της διαδικασίας καθορίζεται ένα ποσό από το Δήμο ανά ημέρα, 5 € για τους παραγωγούς και 15 για τους εμπόρους, το οποίο όμως ισχύει μέχρι να λάβει σχετική απόφαση η Περιφέρεια.
Ελέγχους στην λαϊκή διεξάγουν η Περιφέρεια, η Αστυνομία, το Λιμενικό και ο Δήμος.
Η Επιτροπή γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για το νέο κανονισμό, που ακολούθως θα τεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συμπεριελήφθη και μία παρατήρηση από το μέλος της Επιτροπής κ. Γιάννη Κατσαράκη για το τί γίνεται στην περίπτωση που η λαϊκή συμπέσει με αργία. Για το ζήτημα, αν θα μετατίθεται ή όχι η λειτουργία της ή αν θα εξετάζεται κατά περίπτωση, απόφαση θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ
Πηγή : Ανατολή