Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Μεγάλο «τσεκούρι» στις επιδοτήσεις των αγροτών

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/2/files/2018-03-20/xrimata.jpgΗ Κομισιόν προτείνει να λάβει η Ελλάδα 3,3 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη επταετία.

Απλοποίηση και εκσυγχρονισμός της ΚΑΠ, στήριξη της ανάπτυξης μιας γεωργίας βασισμένης στη γνώση, υψηλότερες φιλοδοξίες για το περιβάλλον και το κλίμα και δικαιότερη και αποτελεσματικότερη κατανομή της στήριξης στα κράτη-μέλη και τους παραγωγούς είναι οι τέσσερις μεγάλες νέες προτεραιότητες της ΚΑΠ. Αυτές παρουσιάστηκαν επίσημα χθες στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συνολικής πρότασης της Κομισιόν.

Στο μεταξύ, ασκείται έντονη κριτική απ’ όλες τις πλευρές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μείωση των κονδυλίων τόσο σε επίπεδο άμεσων ενισχύσεων, όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Ιδιαίτερα στα προγράμματα, η Επιτροπή προτείνει πολύ μεγάλη περικοπή - για την Ελλάδα αγγίζει το μείον 25% - που σημαίνει ότι το πιο δυναμικό κομμάτι της αγροτικής οικονομίας, οι πιο παραγωγικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα στερηθούν σημαντικό μέρος των διαρθρωτικών ενισχύσεων, που κυρίως πηγαίνουν για τη βιολογική γεωργία και την κτηνοτροφία, για το πριμ πρώτης εγκατάστασης των νέων γεωργών και για τα σχέδια βελτίωσης.

Ουσιαστικά, η κριτική βασίζεται στο επιχείρημα ότι η περικοπή των επιδοτήσεων θα πλήξει κυρίως τους νέους και τους νεοεισερχόμενους αγρότες, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως ένα από τα προαπαιτούμενα για την επιτυχία των εθνικών σχεδίων εφαρμογής της ΚΑΠ ανά χώρα-μέλος την ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού με μείωση του μέσου όρου ηλικίας των επαγγελματιών του κλάδου.
Το μεγάλο “τσεκούρι”
Αναλυτικότερα, η Κομισιόν προτείνει να λάβει η Ελλάδα από το 2021 το ποσό των 16,229 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 3,3 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη επταετία. Ειδικότερα, ο Α' πυλώνας (απευθείας ενισχύσεις) θα υποστεί περικοπή κατά 650 εκατομμύρια ευρώ ή 4,32%, όμως ο μεγάλος ζημιωμένος θα είναι ο β' πυλώνας, δηλαδή το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα δει τα κονδύλιά του να μειώνονται κατά 1,1 δισ. ευρώ ή 23,8%!

Τα υπόλοιπα ποσά των ενισχύσεων ανά τομέα:
- Ειδική ενίσχυση βάμβακος: 180.532.000 ευρώ/έτος ή συνολικά 1.263.724.000 ευρώ.
- Κρασί: 23.030.000 ευρώ συνολικά.
- Μέλι: 6.162.645 ευρώ συνολικά.
- Νέοι γεωργοί: 37.120.578 ευρώ/έτος ή συνολικά 259.844.046 ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, η πρότασή της για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 περιλαμβάνει 365 δισ. ευρώ για την ΚΓΠ σε τρέχουσες τιμές. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μέσο ποσοστό 28,5% του συνολικού προϋπολογισμού της Ε.Ε. για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Από το ποσό αυτό για την ΚΓΠ, 265,2 δισ. ευρώ προορίζονται για άμεσες ενισχύσεις, 20 δισ. για μέτρα στήριξης της αγοράς και 78,8 δισ. για την αγροτική ανάπτυξη.
«Μεγάλη χαμένη η Ελλάδα»
Σε ανακοίνωσή του, ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ.-βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για την περίοδο 2021-2027 περιλαμβάνει μειώσεις άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις άμεσες ενισχύσεις και τα αγροτικά προγράμματα για τη χώρα μας.
Η Ελλάδα εμφανίζεται η μεγάλη χαμένη, αφού όχι μόνο μειώνονται σημαντικά οι χρηματοδοτικοί πόροι, αλλά παράλληλα αυξάνονται οι υποχρεώσεις για τα κράτη-μέλη.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αξιολόγηση αντίκτυπου της ίδιας της Επιτροπής, οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις δύνανται να οδηγήσουν «σε επιπρόσθετη μείωση του εισοδήματος των αγροτών μέχρι και 10% πλέον των αναμενόμενων, που αγγίζουν το 15%, αν δε γίνουν οι σωστές επιλογές από πλευράς κρατών-μελών».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας