Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Σε αναμονή η αγορά ελαιολάδου στο Λασίθι. Η πτώση των τιμών έχει σταματήσει τις πωλήσεις

https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2018/02/7.00-%CE%9B-%CE%95%CE%9B%CE%91%CE%99%CE%9F%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%89-OK-696x451.jpgΣτάση αναμονής τηρούν επιχειρηματίες και ελαιοπαραγωγοί μετά την πρόσφατη κατρακύλα των τιμών και έχουν σταματήσει την πώληση ελαιολάδου,  με την προσδοκία ότι η τιμή θα ανακάμψει έστω και λίγο μέσα στο Μάιο.

Μιλήσαμε με τον κ. Μανόλη Βασιλάκη, έναν επιχειρηματία με γνώση, διακρίσεις για το προϊόν που διακινεί και μακρά εμπειρία ως προς τη συμπεριφορά της διεθνούς αγοράς ελαιολάδου. Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, η τιμή του ελαιολάδου στον παραγωγό είχε φτάσει τα 3,60 ευρώ το κιλό. Σήμερα η τιμή έχει πέσει στα 3,10 – 3,20 ευρώ το κιλό, για πολύ καλής ποιότητας ελαιόλαδο.
Από την πληροφόρηση που αντλεί από πηγές του εξωτερικού, ο κ. Βασιλάκης είπε ότι τις τιμές πλέον καθορίζουν Ισπανοί και Ιταλοί ενώ αμελητέα είναι η επιρροή της Ελλάδας, πόσο μάλλον της Κρήτης, στη διαμόρφωση των τιμών. Και εδώ ισχύει απόλυτα ο νόμος αγοράς και ζήτησης, που όπως έχουν διαμορφωθεί οι ισορροπίες και μερίδες στην παγκόσμια αγορά, τον πρώτο και κύριο λόγο έχουν οι ισπανικές εταιρείες που εμμέσως ελέγχουν και την ιταλική αγορά σήμερα.
Υπάρχουν ακόμη αδιάθετες ποσότητες ελαιολάδου στην περιοχή μας, είπε ο κ. Βασιλάκης, αν και ως επιχείρηση τυποποίησης και εμπορίας του προϊόντος υποχρεώθηκε να αγοράσει πρόσθετη ποσότητα κρητικού ελαιολάδου πολύ καλής ποιότητας. «Ο κόσμος, λόγω της πτώσης της τιμής, δεν πουλάει και καλά πράττει, κατά τη γνώμη μου. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ανοδική τάση στην τιμή του ελαιολάδου, αλλά όχι τώρα. Θα αλλάξει από τα μέσα Μαΐου και μετά. Θα εκδηλωθεί μια ζήτηση, όχι όμως πολύ μεγάλη και για πολύ διάστημα. Πιθανότατα όμως την τιμή 3,60 ευρώ ο παραγωγός να μην την πετύχει ξανά», είπε ο κ. Βασιλάκης.

Οι βροχοπτώσεις στην Ισπανία
Απαντώντας στην ερώτηση, πού αποδίδει αυτή τη συμπεριφορά της αγοράς, ο κ. Βασιλάκης εξήγησε ότι οι βροχοπτώσεις στην Ισπανία ήταν πάρα πολύ καλές που είχαν ως αποτέλεσμα μια καλή ανθοφορία άρα και παραγωγή για την επόμενη χρονιά. Φέτος, δε, οι Ισπανοί υπολόγιζαν παραγωγή γύρω στους 1.100.000  – 1.150.000 τόνους, αλλά η παραγωγή ξεπέρασε τους 1.280.000 τόνους και οι 130.000 τόνοι παραπάνω αποτελούν σοβαρό απόθεμα. Όλα αυτά τους ωθούν να κρατούν στάση αναμονής και επιπλέον ανάλογα με την εξέλιξη της διεθνούς κατανάλωσης, θα πράξουν. Γιατί η κατανάλωση παίζει επίσης σημαίνοντα ρόλο στην τιμή. Όσο υποχωρεί η κατανάλωση, μειώνονται και οι τιμές.
Η Ελλάδα έχει πλέον μειωμένη επιρροή στη διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου, διεθνώς. Η Τυνησία έχει βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα του ελαιολάδου που παράγει σε υπολογίσιμες ποσότητες στο διεθνές πεδίο. Ακόμη και η… Αυστραλία παράγει πλέον καλό λάδι. Η Πελοπόννησος φέτος παρήγαγε πολύ αναβαθμισμένης ποιότητας λάδι και είχε χαμηλότερες τιμές από εκείνες στην Κρήτη. Ενώ η κρητική παραγωγή ήταν φέτος πολύ κακή τόσο σε τονάζ αλλά και σε ποιότητα, εξαιτίας την μακράς ανομβρίας αλλά και λόγω εγκατάλειψης φροντίδας του ελαιώνα, κυρίως.
«Αυτή τη στιγμή το κρητικό και ευρύτερα το ελληνικό ελαιόλαδο, αντιμετωπίζει κρίση… Η ξηρασία έχει επηρεάσει την ελαιοπαραγωγή της Κρήτης τα τελευταία χρόνια. Ας ευχηθούμε να μη συνεχιστεί γιατί θα έχουμε πρόβλημα όλοι, ως τοπική οικονομία και όχι απλά η παραγωγοί ελαιολάδου», τόνισε ο κ. Βασιλάκης.
Δυστυχώς, όπως είπε, εκφράζοντας και προσωπικό παράπονο, η επένδυση που έκανε στο Πάνω Μεραμπέλλο δεν στηρίζεται από το Δήμο, όταν δεν μπορεί, λόγω του χαμηλού ύψους της, να περάσει φορτηγό με συρόμενο που φέρει κοντέινερ, από τη γέφυρα, η οποία υπάρχει κάτω από την εθνική οδό, λίγο πριν την είσοδο της Νεάπολης. Σε απόσταση 70 μ. περίπου, υπάρχει δρόμος που συνδέει τον παλαιό εθνικό δρόμο με τον περιφερειακό δρόμο όπου βρίσκεται το εργοστάσιο. Δυστυχώς επί πολλά χρόνια οι δημοτικές αρχές του τόπου κωφεύουν στο αίτημα να φτιαχτεί ο δρόμος αυτός, τόνισε.
Με αγανάκτηση ανέφερε ότι πρόσφατα αναγκάστηκε να μεταφέρει με «κλαρκ» παλέτες με λάδι από το εργοστάσιο έως έξω από τη γέφυρα όπου ήταν σταματημένο το φορτηγό, για να κάνει εξαγωγή του προϊόντος στη Ρωσία.
Απαισιόδοξος και για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο εμφανίστηκε ο κ. Βασιλάκης. «Αν ο Απρίλιος δεν φέρει τουλάχιστον 10 εκατοστά βροχής, θα μας κλαίνε οι… ρέγγες», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι ελιές, κατ’ επέκταση και το ελαιόλαδο που θα παραχθεί, θα είναι χειρότερο από το προηγούμενο.

Ο Γ. Αβραμάκης
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι διαπιστώσεις του Αγιονικολιώτη ελαιουργού κ. Γιώργου Αβραμάκη, ο οποίος είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι «η τιμή του ελαιολάδου έχει πέσει λίγο, αλλά ελπίζουμε ότι θα αυξηθεί…». Όπως είπε, στην αρχή της περιόδου είχε φτάσει 3,40 – 3,50 ευρώ/κιλό, τώρα έχει υποχωρήσει στα 3,10 που αγοράζει η Ένωση Ηρακλείου και 2,25 ευρώ ζητούν οι Ιταλοί (παράδοση Ιταλία), «αλλά όσο κρατάμε στάση αναμονής και δεν πουλάμε, πιστεύω ότι θα ξαναανέβει».
Η Κρήτη διατηρεί απόθεμα ελαιολάδου. Συμφώνησε και ο κ. Αβραμάκης ότι η μεγάλη και καλή ανθοφορία σε Ισπανία και στην Ιταλία, κατά συνέπεια αναμένεται και ανάλογα πολύ καλή παραγωγή για την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο, η τιμή του δικού μας ελαιολάδου δεν αναμένεται να φτάσει τα περυσινά επίπεδα, τόνισε.
Επειδή φέτος τα κρητικά λάδια ήταν σχετικά υποβαθμισμένα, η Κρήτη έφερε από την Καλαμάτα ανώτερης ποιότητας ελαιόλαδο και μάλιστα σε σχετικά υψηλή τιμή (περί τα 3,60 ευρώ) ώστε με ανάμειξη να βελτιώσει  τις δικές της ποσότητες για να τις εξάγει στο εξωτερικό. Δυστυχώς, είπε ο κ. Αβραμάκης τους επιχειρηματίες που προέβησαν σε τέτοιες κινήσεις πρόλαβε η φάση πτώσης της τιμής με αποτέλεσμα να τους μείνουν, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό και να βρίσκονται σε αναμονή μιας αβέβαιης ανάκαμψης της τιμής του προϊόντος ώστε να μειώσουν τις πιθανές οικονομικές ζημιές.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας