Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Προς αποχώρηση ο εργολάβος της γέφυρας στο Χαμέζι – Τι γίνεται με το τμήμα Καλό Χωριό-Φρουζή (Ηχητικό)

http://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/rs_a3-e1523434756335.jpg
Σε ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις φαίνεται πως μπαίνει η ολοκλήρωση της γέφυρας στο Χαμέζι αφού μοιάζει αβέβαιο να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μέσα στις προθεσμίες που έχουν συμφωνηθεί και έτσι ο εργολάβος θα απομακρυνθεί.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα από όσα  ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάζης στο Ράδιο Λασίθι για όσα γίνονται και πρόκειται να γίνουν στο κομμάτι αυτού του έργου αλλά και τα υπόλοιπα οδικά έργα στο Λασίθι και την Κρήτη.
Ο κ. Καζάζης ανέφερε πως υπάρχει μεγάλη πίεση για την ολοκλήρωση της γέφυρας στο Χαμέζι και τις εργασίες του κόμβου στην Σκοπή, τόσο από τους πολίτες όσο και τους τοπικούς φορείς για αυτό και αρχικά έγινε προσπάθεια απομάκρυνσης του εργολάβου που καθυστερούσε, όμως μετά τις υποσχέσεις του και το αίτημά του να συνεχίσει το έργο, τέθηκαν αυστηρές προθεσμίες για ολοκλήρωση των εργασιών με την τελευταία να λήγει στις 31 Μαΐου.
Μια ημερομηνία που ενδεχομένως να μη χρειαστεί να φτάσει για να κριθεί η πορεία του έργου αφού στις 20 Απριλίου θα γίνει έλεγχος της πορείας των εργασιών από τον ΟΑΚ και τότε αν δεν έχουν τηρηθεί τα συμφωνηθέντα αυτομάτως θα ξεκινήσει η διαδικασία να κηρυχθεί έκπτωτος ο εργολάβος.
Σε συνέχεια της επιστολής του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Ζερβάκη προς τον ΟΑΚ στην οποία γινόταν κριτική στην ολοκλήρωση των εργασιών, ο κ. Καζάζης ανέφερε πως και οι δικές του πληροφορίες λένε πως το έργο δεν προχωρά όπως θα έπρεπε από τον εργολάβο.
Αν τελικά στον έλεγχο της 20ης Απριλίου δεν έχουν ολοκληρωθεί μια σειρά εργασιών που αφορά τα πεζοδρόμια πάνω στη γέφυρα, τα δίκτυα απορροής και άλλα, τότε θα ξεκινήσει η διαδικασία απομάκρυνσης του κάτι που θα σημαίνει άλλη μια μεγάλη χρονικά  διαδικασία μέχρι να βρεθεί ο επόμενος, για τον οποίο ο κ. Καζάζης ευχήθηκε να είναι καλύτερος.
Οδικό δίκτυο Καλό Χωριό – γέφυρας Φρουζή
Ο Φώτης Καζάζης αναφέρθηκε και στα επόμενα οδικά έργα της Κρήτης και του Λασιθίου και όπως είπε για το Λασίθι είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια χρηματοδότησης ειδικά για το κομμάτι που ενώνει το Καλό Χωριό με τη γέφυρα Φρουζή. Αυτό, μαζί με το τμήμα παράκαμψης Παχειάς Άμμου προς Ιεράπετρα, και άλλο τμήμα στην Κίσσαμο Χανίων, είναι τα τρια έργα τα οποία προτείνονται για να απορροφηθούν τα χρήματα που πρόκειται να περισσέψουν από την απένταξη του δικτύο Πάνομος-Εξάντης. Πιθανότερο από τα τρια να προχωρήσει είναι αυτό στο Καλό Χωριό που είναι σε πιο ώριμο στάδιο από τα άλλα.
Αυτή είναι η πρόταση του ΟΑΚ προς το Υπουργείο με την οποία συμφωνεί και η Περιφέρεια Κρήτης προκειμένου να μη φύγουν τα χρήματα από το νησί τόνισε ο κ. Καζάζης, και πλέον πρόκειται κυρίως για μια πολιτική απόφαση για το τι πρόκειται να συμβεί, τόνισε.
ΒΟΑΚ και διόδια
Σε ό,τι αφορά τα έργα και τις μελέτες τις οποίες έχουν παρουσιαστεί για την κατασκευή ττων τμημάτων του ΒΟΑΚ από τα Χανιά ως τον Άγιο Νικόλαο, ο κ. Καζάζης ανέφερε πως γίνεται μεγάλη προεργασία μέχρι να βγει η προκήρυξη του διαγωνισμού ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στην πορεία όπως έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αφού πρόκειται για ένα έργο τεράστιου κόστους για το οποίο επίσης πρέπει να εξαφαλιστεί χρηματοδότηση μέσω δανεισμού.
Για το θέμα των διοδίων στο νέο τμήμα, ο κ. Καζάζης ήταν κάθετα αντίθετος αναφέροντας πως η Κρήτη έχει μείνει πίσω στα οδικά έργα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το κράτος οφείλει να δώσει πίσω αυτά που χρωστάει σε μια Περιφέρεια που προσφέρει πολλά,  για αυτό δεν θα πρέπει να μπουν διόδια με τα οποία πρακτικά οι πολίτες θα πληρώνουν για την οδική τους ασφάλεια που θα έπρεπε να είναι δεδομένη.

Ακούστε αναλυτικά:



.


Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας