Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Ο Δήμαρχος Σητείας για τον «Κλεισθένη». Οι αλλαγές στην ανάδειξη των αρχών αυτοδιοίκησης

Στην Αθήνα, στην έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ και στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ συμμετείχε ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης.

Αναφερόμενος στα συνέδρια ο Δήμαρχος στάθηκε στην προοπτική και στις ως τώρα εξελίξεις για το νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά μεταρρυθμίσεις σχετικές με την λειτουργία των Δήμων, των Περιφερειών, αλλά και τον τρόπο επιλογής των Δημάρχων, των Συμβούλων και των εκπροσώπων στις Τοπικές Κοινότητες. «Έχουμε δηλαδή στην ουσία μία αλλαγή του εκλογικού νόμου βάση του οποίου θα εκλέγονται οι εκπρόσωποι στον Α΄ και Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης και κάποιες άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα αλλάξουν ίσως και την λογική λειτουργίας του κράτους. Πρόκειται για το νομοσχέδιο “Κλεισθένης”. Θα ακολουθήσει» -σύμφωνα και με τις δηλώσεις του υπουργού- «μετά και ο “Κλεισθένης 2”. Ο “Κλεισθένης 1” μάλλον θα μείνει στον τρόπο εκλογής των οργάνων του Α΄ και Β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης. Από ό,τι φαίνεται -αν και υπάρχει ισχυρή αντίδραση εκ μέρους της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας- ο τρόπος επιλογής, θα είναι η απλή αναλογική, σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου. Τη μία Κυριακή θα εκλέγονται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Πρόεδροι των Τ.Κ. και την δεύτερη Κυριακή, αν την πρώτη καμία παράταξη δεν έχει λάβει 50% +1, θα επιλέγεται ο Δήμαρχος από τους δύο πλειοψηφίσαντες συνδυασμούς της πρώτης Κυριακής. Επίσης υπάρχει και μία αλλαγή για τις Τ.Κ. κάτω των 500 κατοίκων θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο -δεν θα υπάρχει παραταξιακό- και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. θα είναι ο πλειοψηφίσας Σύμβουλος.
Πρόθεση επίσης της κυβέρνησης είναι να δοθεί παράταση στην σημερινή θητεία των δημοτικών και περιφερειακών αρχών και να διεξαχθούν οι εκλογές την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019», εξήγησε ο κ. Πατεράκης.

Η  άποψη της ΚΕΔΕ
Για τα όσα προβλέπονται, η άποψη της ΚΕΔΕ και των Περιφερειών, όπως κατεγράφη», τόνισε ο Δήμαρχος, «είναι ότι δεν μπορεί να προχωρήσουμε σε μία μεταρρύθμιση του κράτους, που σίγουρα πρέπει να συμπεριλάβει και συνταγματική για να έχουμε και μεταρρύθμιση στην λειτουργία του κράτους και στους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού. Δεν μπορεί να κάνουμε κυρίαρχο θέμα μόνο την επιλογή των Δημάρχων. Θα πρέπει να κατατεθεί ένα συλλογικό νομοσχέδιο που να περιέχει κι άλλες πτυχές πέραν του εκλογικού νόμου και πάνω σε αυτό να δοθεί χρόνος να γίνει συζήτηση και να δούμε αν υπάρχουν σημεία σύγκλισης μεταξύ της ΚΕΔΕ και των Περιφερειών και του Υπουργείου.
Από ό,τι φάνηκε, ο τρόπος τοποθέτησης του Υπουργού δεν αφήνει και πολλά περιθώρια και πολύ σύντομα θα έχουμε εξελίξεις, με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη βουλή και διαδικασία διαβούλευσης και ψήφισης. Συμπερασματικά φαίνεται ότι το Υπουργείο έχει λάβει τις αποφάσεις του.
Από ‘κει και πέρα θεωρώ όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών ότι ο τρόπος επιλογής θα δημιουργήσει μία δυσλειτουργία των Δήμων. Τίθενται διάφορα θέματα, που θα δημιουργήσουν δυσκολίες στη λειτουργία και την κυβερνησιμότητα των Δήμων. Σε όλα αυτά θα υπάρξει επανατοποθέτηση, αφού λάβουμε στα χέρια μας και το νομοσχέδιο. Ίδωμεν λοιπόν».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας