Πέμπτη 19 Απριλίου 2018

ΜΑΥΡΑ ΚΑΙ ΑΣΠΡΑ ΜΟΥΡΑ

1_1609
O Ιωάννης Σταμέλος είναι γνωστός στο λογοτεχνικό κοινό του νομού Λασιθίου. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο « Μαύρα και άσπρα μούρα» , το δεκατοπέμπτο στη σειρά , εκδ. Οσελότος, Αθήνα 2018, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ο συγγραφέας είναι σεμνός , παραγωγικός, κατηρτισμένος και σύγχρονος διανοούμενος. Λάτρης της λογοτεχνίας, της επιστήμης του, της ιστορίας  αλλά και της λαογραφίας. Αγαπά περισσότερο τον τόπο που ζει και εργάζεται από τον τόπο καταγωγής του. Είναι ενδεικτικό της σεμνότητάς του το γεγονός ότι στο βιογραφικό του σημείωμα δεν αναφέρει τη θητεία του στη  Διεύθυνση  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Λασιθίου. Αν η εκπαίδευση είχε τέτοια στελέχη , ασφαλώς το κέρδος θα ήταν μεγάλο για την Παιδεία μας.
Το μυθιστόρημα αποτελείται από εικοσιεννέα κεφάλαια σε έκταση εκατό πενήντα σελίδων. Τους βασικούς ήρωες του μυθιστορήματος συνδέει βασικά η αγάπη για τη φωτογραφία. Ο θείος Γιώργος , ο Αμερικάνος, επιστρέφει από το Σακραμέντο στην Ελλάδα στο  χωριό της μητέρας του Θανάση για να περάσει το υπόλοιπο του βίου του. Ο Θανάσης , φίλος του Αμερικάνου μετά τις σπουδές του επιλέγει το Μπέρκλεϊ , κοντά στο Σακραμέντο για το διδακτορικό του. Μέσα από την κληρονομιά του Αμερικάνου στο Θανάση ξετυλίγεται η ιστορία του εικοστού  αιώνα. Ενός αιώνα που συγκλόνισε την ανθρωπότητα.
Στον αιώνα της αποθέωσης της εικόνας , τα γεγονότα συνδέονται με τις σπουδές του Θανάση. Η φωτογραφία λειτουργεί ως μία πρώτη οπτική γωνία. Η δεύτερη είναι η προσωπική ματιά και το σχόλιο. Ο τίτλος του μυθιστορήματος είναι ενδεικτικός του περιεχομένου. Εύστοχα ο συγγραφέας σημειώνει: «Στην Τέχνη και στη φωτογραφία , μπορεί να βλέπει κάποιος διαφορετικά πράγματα από έναν άλλον. Πολλές φορές βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής μας, μέσα από τα βιώματα που έχουν διαμορφώσει την προσωπικότητά μας. Μπορεί, ακόμα, σ΄αυτό που βλέπουμε να παίζουν ρόλο και οι ιδεολογικές μας απόψεις. Τα φίλτρα που ενδεχομένως ασυναίσθητα προστέθηκαν σιγά σιγά μπροστά απ΄τα μάτια μας» ( σελ 124).
Η φωτογραφία λειτουργεί, ως σημαίνον αλλά και ως σημαινόμενο θα υποστηρίζαμε στη σύγχρονη επιστημονική γλώσσα. Μέσα από την πρώτη ματιά της εικόνας ξετυλίγεται η παγκόσμια και η ελληνική ιστορία. Η αντισυμβατικότητα είναι προφανής στις σκέψεις των βασικών του ηρώων. «Στον παγκοσμιοποιημένο ψηφιακό πλανήτη μας το ζητούμενο δεν είναι η βιομηχανική επανάληψη, αλλά η καινοτομία. Η ρηξικεύλευθη σκέψη. Η μετάπλαση της ατέρμονης πληροφορίας σε βιωμένη γνώση. Η υπέρβαση της βιωμένης γνώσης με τη δύναμη της φαντασίας. Όμως, οι λεωφόροι της σκέψης και των μεθόδων που αξιοποιούνται μαζικά και ομοιόμορφα , όπως κατά παράδοση γίνεται στα σχολεία, δεν μπορούν να μας οδηγήσουν στο νέο. Δύσκολα μας οδηγούν  στην καινοτομία. Χρειαζόμαστε άλλες προσεγγίσεις. Να προσεγγίσουμε τα ζητούμενα από αντισυμβατικούς δρόμους» ( σελ 58).
Οι προβληματισμοί του συγγραφέα μέσω των βασικών του ηρώων είναι πολύπλευροι και πολυσήμαντοι. Η παγκοσμιοποίηση και ο ρόλος της (σελ. 59), ο ρόλος της επιστήμης και της τεχνολογίας ( σελ. 101), ο ρόλος της ηθικής (σελ.  102), η Πολιτική ( σελ. 103), η προπαγάνδα (σελ. 104-106), θρησκεία (σελ.88-89), η Τέχνη (σελ.51 και 130) και  η ιστορία και ο ρόλος της ( σελ. 123)  είναι θέματα που αντιμετωπίζονται με βαθιά γνώση, προσεγμένη αξιολόγηση και σωστό προβληματισμό. Σημειώνουμε ενδεικτικά: « Η υψηλή αισθητική χωρίς την ηθική είναι ασφαλώς γράμμα κενό» ( σελ. 102). « Οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα είναι πάντα με το εκάστοτε καθεστώς. Ψηφίζουν  την επόμενη μέρα των εκλογών. Συμπλέουν πάντα μ΄αυτόν που βρίσκεται στην εξουσία, χωρίς να συμμερίζονται ηθικές αξίες και χωρίς ιδεολογικά κωλύματα» ( σελ. 135-136).
Όλα τα βιβλία του Ιωάννη  Σταμέλου διαβάζονται με ενδιαφέρον και είναι επίκαιρα. Είναι διαθέσιμα για προβληματισμένους και ιδεολογικά ανεξάρτητους αναγνώστες.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΦΑΣ

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας