Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Νέα συζήτηση για το θέμα των ΒΑΠΕ, κατά τη συνάντηση των Πολιτιστικών Συλλόγων Σητείας

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. Σητείας συμμετείχαν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Σητείας. Στη διάρκειά της συζητήθηκε και το μείζον για την περιοχή του Δήμου Σητείας, αλλά και για την ύπαρξη του Γεωπάρκου Σητείας, θέμα των ΒΑΠΕ.

Ο κ. Μανόλης Πατελάκης εστίασε στην ανάγκη προστασίας του τόπου και στο ότι η περιοχή της Σητείας είναι ήδη κορεσμένη, άποψη που εξέφρασαν και άλλοι συμμετέχοντες στη συνάντηση.
Ο κ. Πατελάκης ενημέρωσε για την κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο θέμα του Υβριδικού Σταθμού Αμαρίου σε σχέση πάντα και με τον Δήμο Σητείας. Αναφέρθηκε στις αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και επικεντρώθηκε στις συνέπειες μίας τέτοιας δραστηριότητας στην περιοχή της Σητείας και του Γεωπάρκου της.
Επίσης αναφέρθηκε στο κείμενο του καθηγητή κ. Ευθύμιου Τσιώνα εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή του και αντίδραση στην λογική ότι κάποιοι άνθρωποι που δεν έχουν ίσως επισκεφθεί καν την Σητεία «κόπτονται» για το καλό της περιοχής, υποτιμώντας και κατηγορώντας την τοπική κοινωνία αγνοώντας τί θέλει ή τί δεν θέλει η ίδια.
Ζήτησε την συστράτευση όλων των πολιτιστικών συλλόγων και όλων των πολιτών ώστε να μη γίνει η Σητεία μία «μπαταρία» του ευρωπαϊκού νότου και να μην καταστραφεί το μέλλον και η προοπτική ανάπτυξης της περιοχής.
«Το θέμα δεν αφορά μόνο την Σίτανο, το Καρύδι, την Ζάκρο, τους Αδραβάστους, το Κατσιδώνι, αφορά όλη την περιοχή της Σητείας. Είναι κορεσμένη από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Μας έχουν πνίξει», τόνισε ο κ. Πατελάκης.
Μακριά από τους γεώτοπους
 Ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ κ. Λεωνίδας Τερζής μετέφερε την θέση του Γεωπάρκου Σητείας και του ΔΟΚΑΣ, η οποία κατετέθη και στο Υπουργείο Εξωτερικών στην διάρκεια συνάντησης παρουσία και των εκπροσώπων της Unesco για συζήτηση διαφόρων θεμάτων που αφορούν τα ελληνικά Γεωπάρκα, στις 28 Νοεμβρίου του περασμένου έτους.
«Ετέθη το ζήτημα από την πλευρά μας. Ναι μεν στις ΑΠΕ, αλλά η χωροθέτηση πρέπει να είναι συγκεκριμένη και μακριά από τους Γεωτόπους για τους οποίους έχουμε την αναγνώριση ως Γεωπάρκο. Αν χωροθετηθούν ή τοποθετηθούν σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως Γεώτοποι, αυτόματα χάνουν τον χαρακτήρα τους, αυτόματα χάνουμε την σήμανση, αυτόματα βγαίνουμε από το δίκτυο. Άρα η θέση μας είναι: όχι στα όρια του Γεωπάρκου, όχι πάνω σε γεώτοπους, όχι σε σημεία ιδιαίτερου γεωλογικού κάλλους.
Προσπαθήσαμε σε θεσμικό επίπεδο να παρέμβουμε ως Γεωπάρκο διότι πολύ σωστά, όπως ανέφερε ο κ. Παντελάκης, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το Δ.Σ. και την Επιτροπή Περιβάλλοντος είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Με την διαδικασία που ορίζει το υπουργείο, μπορεί ανά πάσα στιγμή να υλοποιήσει χωρίς να λάβει υπ’ όψιν την άποψη των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό το λόγο λοιπόν σε επίπεδο υπουργείο Εξωτερικών και Unesco κάναμε την παρέμβαση μας. Γιατί οι περιοχές των Γεωπάρκων πλέον είναι σημεία αναφοράς για όλη την χώρα», επεσήμανε.
Ο Συντονιστής του Γεωπάρκου Σητείας κ. Βαγγέλης Περάκης αναφέρθηκε στην νομική κάλυψη που έχουν πλέον τα Γεωπάρκα τονίζοντας ότι «ο νόμος για την βιοποικιλότητα είναι ξεκάθαρος και ορίζει ότι οι γεώτοποι προστατεύονται. Ζητούμενο είναι να γίνει και νόμος του κράτους επίσημα με την λογική των περιοχών Natura».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας