Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Eορτή του Αγίου Ισιδώρου 4 Φλεβάρη

0000
Οι  πύλες της ναυτικής βάσης ανοίγουν μόνο κατά την εορτή του Αγίου Ισιδώρου στις 4 του Φλεβάρη. Επισκέπτες από όλη την Κρήτη έρχονται τη μέρα αυτή στο Κάβο Σίδερο,  να προσκυνήσουν .Σήμερα παραμονή οι πύλες θα ανοίξουν 15:30 ενώ ο  εσπερινός θα αρχίσει 16:30.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΣΙΔΩΡΟ

Ο Άγιος Ισίδωρος βρίσκεται στο βορειοανατολικότερο σημείο της Κρήτης, 32 χλμ ανατολικά της Σητείας και 99 χλμ ανατολικά του Αγίου Νικολάου. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του Κάβου Σίδερο, δίπλα στον Ναυτικό Σταθμό στο Κυριαμάδι. Η τριγύρω περιοχή χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς, το οποίο έχει σμιλεύσει η αλμύρα και η θάλασσα.
Η μυστική παραλία του Αγίου Ισιδώρου βρίσκεται δίπλα στην ομώνυμη Εκκλησία, η οποία δίνει και το όνομα της στο Κάβο Σίδερο. Η εκκησία είναι χτισμένη δίπλα στα ερείπια ναού του 14ου αιώνα. Επίσης, μέσα στη θάλασσα εντοπίστηκαν τα ερείπια ναού του 4ου π.Χ. αιώνα. Κοντά στην εκκλησία υψώνεται το επιβλητικό κτήριο του Φάρου, που λειτουργεί και σήμερα και χτίστηκε το 1880. Κατά τον Απολλώνιο τον Ρόδιο στο ακρωτήριο Σαμώνιο (αρχαία ονομασία του Κάβο Σίδερο) αποβιβάστηκαν οι Αργοναύτες επιστρέφοντας από την Κολχίδα και εκεί έχτισαν το ναό της Μινωίδας ή Σαμωνίας Αθηνάς.
Ο Άγιος Ισίδωρος είναι μια μικρή παραλία με άμμο και μερικές πέτρες, η οποία αποτελεί φυσικό λιμανάκι, καθώς έχει νότιο προσανατολισμό και προστατεύεται από μεγάλους βράχους, που δημιουργούν μια στενή λωρίδα θάλασσας. Είναι ιδανική για απομόνωση, αλλά και για ψάρεμα, καθώς η ευρύτερη περιοχή είναι πλούσια σε ψάρια. Μάλιστα, οι ντόπιοι λένε χαρακτηριστικά ότι στο Κάβο Σίδερο ο βυθός θυμίζει «ενυδρείο» με υπέροχο βυθό γεμάτο ξέρες, υφάλους και αρχαία ναυάγια, τον οποίο αξίζει να θαυμάσετε με μάσκα.
Η πρόσβαση από τη στεριά απαγορεύεται, καθώς είναι στρατιωτική ζώνη, αλλά οι πύλες της ναυτικής βάσης ανοίγουν μόνο κατά την εορτή του Αγίου Ισιδώρου (4 Φεβρουαρίου). Εκατοντάδες επισκέπτες προσέρχονται στο πανηγύρι, ωστόσο πολλοί από αυτούς με σκοπό να μαζέψουν τις πεντανόστιμες αγριαγκινάρες που φύονται κατά χιλιάδες στην περιοχή και αποτελούν Κρητική λιχουδιά. Τότε μπορείτε κι εσείς να συνδυάσετε το πανηγύρι στον Άγιο Ισίδωρο με μια ημερήσια εκδρομή στο φοινικόδασος στο Βάι και στην ιστορική Μονή Τοπλού.

Πηγή : Style 100fm

Συνολικες προβολες σελιδας