Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Η ανακύκλωση στη Σητεία δεν γίνεται όπως πρέπει

Ο Αντιδήμαρχος Σητείας κ. Νίκος Κοζυράκης επισκέφτηκε πρόσφατα το 1ο Γυμνάσιο Σητείας και επισήμανε στα παιδιά την χρησιμότητα, την αξία και την προοπτική της ανακύκλωσης γενικότερα στον πλανήτη και ειδικότερα στο Δήμο Σητείας.

Εκτενής συζήτηση έγινε για τον τρόπο που πρέπει να γίνεται η ανακύκλωση. «Είναι σημαντικό κεφάλαιο, είπε ο κ. Κοζυράκης, γιατί δεν αρκεί να λέμε ότι κάνουμε ανακύκλωση, πρέπει να γίνεται σωστά. Αναφέραμε προβλήματα που δημιουργούνται από την μη ορθή διενέργειά της. Για παράδειγμα, αν δυστυχώς τοποθετηθεί ένα ψόφιο ζώο σε έναν κάδο ανακύκλωσης, όλο το περιεχόμενο, η παρτίδα κατ’ επέκταση των ανακυκλώσιμων χάνονται. Ενδεικτικά αναφέρω ότι αυτή την στιγμή υπάρχει μία επιστροφή περίπου του 1/3 των ανακυκλώσιμων, σαν υλικό πια προς υγειονομική ταφή. Είναι μεγάλο ποσοστό που δείχνει ότι η ανακύκλωση δεν γίνεται με τον τρόπο που πρέπει.
Επειδή πιστεύουμε ότι τα παιδιά είναι εκείνα που θα ωθήσουν και θα επηρεάσουν και τους μεγάλους να δρουν σωστά, διαδίδοντας σωστά τον τρόπο ανακύκλωσης, δίνουμε μεγάλη έμφαση στην ενημέρωση των παιδιών και γι’ αυτό ξεκινήσαμε με αυτό τον τρόπο την σχετική καμπάνια.
Το ενδιαφέρον πράγματι των παιδιών ήταν μεγάλο για το συγκεκριμένο θέμα με παρατηρήσεις για την διαδικασία της ανακύκλωσης, που υστερεί σε αρκετά σημεία σε επίπεδο όχι μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό.
Ήταν μία ουσιαστική συζήτηση με τα παιδιά και τα συμπεράσματα της ήταν ενθαρρυντικά διότι ήταν σαφές το ενδιαφέρον των παιδιών και θεωρούμε ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να λειτουργεί και να λειτουργήσει σωστά η ανακύκλωση στον δήμο μας. Εξάλλου θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στην περιοχή μας έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στο θέμα της ανακύκλωσης. Έχουμε αυξήσει τις ποσότητες ανακυκλώσιμων προϊόντων, φέτος ξεπεράσαμε τους 500 τόνους κι ευελπιστούμε να συνεχίσουμε με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης έχει παρατηρηθεί και μία μείωση των συμβατικών απορριμμάτων, κάτι που σημαίνει ότι στην περιοχή μας ο κόσμος αρχίζει πλέον να συνειδητοποιεί την αξία της ανακύκλωσης. Εμείς θα εντείνουμε τις προσπάθειες στην κατεύθυνση αυτή. Σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε το μαθητικό δυναμικό και τους νέους ανθρώπους αρχικά για το θέμα της ανακύκλωσης, δεδομένου ότι μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν αυτή την ιδέα και στους γονείς και στους μεγαλύτερους τους.
Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε τις δράσεις μας και προγραμματίζουμε για την ερχόμενη εβδομάδα εκδήλωση όπου θα γίνει πλήρης ενημέρωση, στο “Πολύκεντρο” Σητείας. Θα καλέσουμε το μαθητικό δυναμικό των τελευταίων τάξεων όλων των Δημοτικών Σχολείων της πόλης, αλλά και των Τοπικών Κοινοτήτων με σκοπό να ενημερωθούν πληρέστερα για την ανακύκλωση και την χρήση των οικολογικών τσαντών. Σχεδιάζουμε κι άλλες δράσεις ευελπιστώντας ότι θα έχουμε στην πορεία καλύτερα αποτελέσματα για την περιοχή μας», πρόσθεσε ο κ. Κοζυράκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας