Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Η Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας για το θέμα των αγροτών που επλήγησαν από την κακοκαιρία

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 20-2-18 συζητήθηκε το θέμα της αντιμετώπισης των καταστροφών που έπληξαν το τελευταίο διάστημα τους αγρότες της περιοχής μας.

Η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης  Σταυρούλα Καράμπελα ανέδειξε την δύσκολη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι αγρότες  οι οποίοι είναι απροστάτευτοι απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων  αφού φόρτωσαν στις πλάτες των αγροτών υπέρογκα βάρη με την ληστρική αύξηση της φορολογίας, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους άφησε απροστάτευτους απέναντι στις φυσικές καταστροφές.  Είναι η πολιτική της που εναρμονίζεται με την πολιτική της ΕΕ και οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες στον αφανισμό  ενώ από την άλλη ενισχύει τους μεγαλοαγρότες, τους μεγαλοεξαγωγείς και τους μεγαλέμπορους  που καθορίζουν εξευτελιστικές τιμές για τα αγροτικά προϊόντα.
Η πολιτική της κυβέρνησης είναι που δεν δημιουργεί  μηχανισμό ικανό να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, ειδικά των μικρομεσαίων αγροτών, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να βγουν εκτός παραγωγής. Είναι η ίδια κυβέρνηση που ρίχνει την ευθύνη στους αγρότες που δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ γιατί είναι ανασφάλιστοι και κρύβει ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ούτε και τους ασφαλισμένους εκτός αν είναι «τυχεροί» και η καταστροφή που είχαν  είναι πάνω από το  30% της αγροτικής τους εκμετάλλευσης.
Η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας  ψήφισε θετικά τις προτάσεις της δημοτικής αρχής που άλλωστε από την πρώτη στιγμή είχε διατυπώσει δημόσια το ΚΚΕ στην περιοχή μας και απευθύνθηκαν προς την κυβέρνηση με την επερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ  Μανόλης Συντυχάκης την επόμενη των καταστροφικών ανέμων στη Βουλή για τις φυσικές καταστροφές  στην  περιοχή μας.
Η απάντηση του υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι κοροϊδία για τις αγροτικές οικογένειες που επλήγησαν. Οι αγρότες  πρέπει να τους γυρίσουν την πλάτη και να παλέψουν  τα αιτήματα που είναι βασικά για την επιβίωσή τους.
  • Να κηρυχτούν οι πληγείσες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
  • Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών.
  • Να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν.
  • Να γίνει άτοκη αναστολή των τρεχουσών χρεών των πληγέντων (ΕΝΦΙΑ, τέλη στους δήμους κ.α).
Σαν Λαϊκή Συσπείρωση Σητείας δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι η δημοτική αρχή θα παλέψει μέχρι τέλους το σύνολο των προτάσεων. Στοιχείο που συνηγορεί σε αυτή την άποψη είναι  η προχειρότητα με την οποία  έφερε στο δημοτικό συμβούλιο  ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά την ζωή και την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών . Το έφερε χωρίς εισήγηση,  χωρίς καμιά προσπάθεια να υπάρχουν εκπρόσωποι των μαζικών φορέων των αγροτών και των πολιτών των περιοχών κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ .  Χαρακτηριστικό παράδειγμα που δείχνει μέχρι που θέλει η δημοτική αρχή να το παλέψει, πέρα από λόγια και ψηφίσματα,  είναι  η άρνηση της  στην πρόταση της  Λαϊκής Συσπείρωσης να απαλλάξει ή έστω να μειώσει κατά 90% τα δημοτικά τέλη  στους πληγέντες.
Πιστεύουμε ότι είναι στο χέρι των αγροτών να διεκδικήσουν την αποζημίωσή τους, άμεση και αποτελεσματική λύση των προβλημάτων τους, να μην μπουν στην λογική του ρεαλισμού της υποταγής . Ο αγώνας για την επιβίωση περνάει μέσα από την λαϊκή οργάνωση, από την ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος, από την συμμαχία με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής μας.
ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας