Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Αγκάθι η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου, θα πλήξει τους επαγγελματίες της περιοχής της Σητείας

Ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα για την περιοχή της Σητείας, η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου, παραμένει «ανοικτό» στις αρχές της νέας χρονιάς. Πρόκειται για ένα σοβαρότατο θέμα, το οποίο είχε αναδειχθεί στην διάρκεια του προηγούμενου μήνα μέσα και από συνεδριάσεις τοπικών φορέων.
Η κατάργηση Υποθηκοφυλακείων απασχολεί συνολικά το Νομό Λασιθίου, άλλωστε και σε επίπεδο νομού έχουν πραγματοποιηθεί συσκέψεις.

Στην περιοχή της Σητείας το ζήτημα ετέθη σε συνεδρίαση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου αρχικά με την συμμετοχή συμβολαιογράφων, δικηγόρων, δικαστικών επιμελητών, μηχανικών καθώς και του Δημάρχου Σητείας. Ακολούθως σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθολική ήταν απόφαση του Σώματος για την στήριξη της λειτουργίας της υπηρεσίας στην περιοχή.
Σχετικές επιστολές διαμαρτυρίας έχουν σταλεί επίσης από τους επαγγελματίες που προαναφέρθηκαν και τον Δήμο στους αρμοδίους των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Περιβάλλοντος.
Μέσα από αυτές επισημαίνεται η αδικία για άλλη μία φορά για την Σητεία και τους πολίτες της, που αποτελούν θύμα -όπως τονίζεται- ενός νομοσχεδίου, αυτή την φορά του ΥΠΚΑ σχετικά με το κτηματολόγιο. Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο σε δημόσια διαβούλευση στις 13/12/2017, προβλέπει την κατάργηση του άμισθου Υποθηκοφυλακείου Σητείας και την ίδρυση ενός Κτηματολογικού γραφείου στο Ηράκλειο και τη δημιουργία ενός μόνο υποκαταστήματος στον Άγιο Νικόλαο.

Οι συνέπειες
Με όσα προβλέπονται, όπως επισημαίνεται, είναι αυτονόητο ότι πέραν όλων των άλλων, η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου Σητείας, θα προκαλέσει θέμα εξόχως κοινωνικό, δεδομένης της ιδιαιτερότητάς του. Στην πόλη της Σητείας δραστηριοποιείται και εργάζεται μεγάλος αριθμός επαγγελματιών, η εργασία των οποίων είναι συνυφασμένη με το Υποθηκοφυλακείο και των οποίων η επαγγελματική επιβίωση τίθεται πλέον εν αμφιβόλω σε περίπτωση κατάργησης αυτού. Ο λόγος για 28 δικηγόρους, 5 συμβολαιογράφους, 20 μηχανικούς, 3 δικαστικούς επιμελητές.
«Στην Σητεία δηλαδή δεν ισχύει αυτό που ισχύει σε άλλα καταργούμενα με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου υποθηκοφυλακεία, στην έδρα των οποίων δεν κατοικοεδρεύουν επαγγελματίες και συνεπώς, όπως τονίζεται, η κατάργηση αυτών δεν θα επιφέρει ουδεμία δυσλειτουργία ή αναστάτωση στους επαγγελματίες των εν λόγω περιοχών. Αντιθέτως θα διευκολύνει αυτούς, δοθέντος ότι η κατάργηση ενός μικρού Υποθηκοφυλακείου (π.χ. Αμαρίου Ρεθύμνου) και η μεταφορά του στο Ρέθυμνο αφ’ ενός μεν δεν πρόκειται να πλήξει τους επαγγελματίες (συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς, δικαστικούς επιμελητές κλπ.) του Αμαρίου διότι δεν εδρεύουν τέτοιου είδους επαγγελματίες στο Αμάρι, αφ’ ετέρου δε, θα εξυπηρετήσει τους επαγγελματίες του Ρεθύμνου, οι οποίοι ασχολούνται και με υποθέσεις του Αμαρίου, αφού εφ’ εξής δε θα απαιτείται να μεταβαίνουν στο Υποθηκοφυλακείο Αμαρίου για την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους αναφορικά με την εν λόγο περιοχή. Καθώς θα εξυπηρετούνται από το Υποθηκοφυλακείο Ρεθύμνου, στο οποίο θα μεταφερθούν τα αρχεία του Υποθηκοφυλακείου Αμαρίου», επισημαίνεται σε σχετική επιστολή.

Το οδικό δίκτυο
Επίσης γίνεται αναφορά στο κακό οδικό δίκτυο που συνδέει τόσο την Σητεία με την πρωτεύουσα του νομού, τον Άγιο Νικόλαο όσο και τη Νεάπολη.
«Οι μεγάλες αποστάσεις (67 χλμ. μέχρι τον Άγιο Νικόλαο και 80 συνολικά μέχρι τη Νεάπολη), δεν βοηθούν την εξυπηρέτηση ούτε των πολιτών, ούτε των επαγγελματιών, αφού για την λήψη ενός πιστοποιητικού βαρών θα κληθούν να οδηγήσουν δύο ώρες τουλάχιστον από και προς το Υποκατάστημα Νεάπολης. Επίσης θίγει τις επαγγελματικές ομάδες για τις οποίες έγινε μνεία ανωτέρω δεδομένου ότι οι πολίτες θα προτιμήσουν τους επαγγελματίες του Αγίου Νικολάου ή της Νεάπολης, αφού το κόστος γι’ αυτούς θα είναι μικρότερο (οι επαγγελματίες της Σητείας θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο και φυσικά μεγαλύτερο κόστος μετακίνησης κλπ ). Οι επαγγελματίες της Σητείας και ειδικά δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, δικαστικοί επιμελητές, μεσίτες, κινδυνεύουν κυριολεκτικά με αφανισμό και η επαρχία Σητείας κινδυνεύει με ερημοποίηση», αναφέρεται στην επιστολή.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι το Υποθηκοφυλακείο Σητείας ως εδικό άμισθο είναι οικονομικά υγιές και ανεξάρτητο και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς όλα τα έξοδα καλύπτονται από τις εγγεγραμμένες πράξεις.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας