Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Πολιτιστικό έτος Βιτσέντζου Κορνάρου το 2018 για τη Σητεία

http://cdn.cretalive.gr/_largeImage/Sitia-kornaros-100_0660.jpg?mtime=20180119070410Τον τιμά η γενέτειρα του



Έτος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού το 2018 και όλη η Ευρώπη τιμά την ταυτότητα και κληρονομιά της. Δευτέρα 15/1/2017 και η συνεδρίαση του Δημοτικού Οργανισμού  Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ),  αποφασίζει ομόφωνα  να ανακηρυχθεί το  2018 ως Πολιτιστικό έτος Βιτσέντζου Κορνάρου , στο  πλαίσιο του ‘’Ευρωπαϊκού έτους πολιτιστικής κληρονομιάς’’.  

«Η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν συνιστά απλώς ανάμνηση του παρελθόντος μας είναι το κλειδί του μέλλοντός μας.»  Tibor Navracsics, Ευρωπαίος Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού.
#sitia  Έτος Ευρωπαϊκού πολιτισμού το 2018, έτος Βιτζέντζου Κορνάρου για τη γενέτειρα του μεγάλου μας ποιητή.
#Σητεία Λίγα λόγια για τον μεγάλο ποητή του τόπου μας...
Ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές όλων των εποχών, ο ποιητής του ΄΄Ερωτοκρίτου΄΄δηλώνει στον επίλογο του ποιήματος ότι γεννήθηκε και έγραψε στη Σητεία.
Ο Βιτσέντζος ήταν ο μικρότερος γιος του Ιακώβου Κορνάρου. Γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1553, στο χωριό Τραπεζόντα Σητείας, πατρογονικό φέουδο της οικογένειας του και βαφτίστηκε το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου.
Έμεινε στην περιοχή της Σητείας, κυρίως στα χωριά Τραπεζόντα και Πισκοκέφαλο, ως το 1587-1590, δηλαδή ως τα τριανταπέντε του χρόνια περίπου ΄΄ζώντας τη ζωή του φεουδάρχη γαιοκτήμονα, μέσα σ΄ έναν πολυπρόσωπο κόσμο υπηρετών και δουλοπαροίκων, που ήταν όλοι τους Ελληνορθόδοξοι΄΄.
Λίγο πριν το 1590 εγκαταστάθηκε στο Χάνδακα κοντά στον αδελφό του Ανδρέα που ήταν ο ιδρυτής της Ακαδημίας των Stravaganti, ενός συλλόγου λογίων με αξιόλογη φιλολογική και λογοτεχνική δραστηριότητα στα χρόνια της ακμής της Κρητικής Λογοτεχνίας. Εκεί παντρεύεται τη Μαριέττα Zeno, συμμετέχει ενεργά στη δημόσια ζωή του Χάνδακα, ενώ κατά τη διάρκεια της φοβερής πανούκλας των ετών 1591-1593 ανέλαβε καθήκοντα υγειονομικού επόπτη στη πόλη και το διαμέρισμα του Χάνδακα. Έγγραφα οικονομικού χαρακτήρα και διαθήκες, που δημοσίευσε ο καθηγητής Γιάννης Μαυρομάτης, δείχνουν ότι οι Κορνάροι αυτοί ήταν γλωσσικά εξελληνισμένοι.
Ο Βιτσέντζος μετά τη μόνιμη εγκατάστασή του στο Χάνδακα επισκέπτεται τακτικά και ως το θάνατό του την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Σητεία. Μάλιστα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από το τέλος του 1598 ως το τέλος του 1600, βρίσκεται κυρίως στην περιοχή της Σητείας, όπου εξακολουθούσε να διατηρεί σημαντική περιουσία.
Πέθανε στο Χάνδακα μετά τις 12 Αυγούστου 1613 και πριν από τις 24 Απριλίου 1614 και θάφτηκε στο μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου.
Οι γονείς του Ιάκωβος Κορνάρος και Ζαμπέτα (Ελισάβετ) του ποτε Ιωάννη Demezzo του Μάρκου, που το γαμήλιο συμβόλαιό τους συντάχθηκε στη Σφάκα της Σητείας το 1542, έχουν θαφτεί στο μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης της Φράγκικης στο Ξώπορτο (προάστια) της Σητείας.


Πηγή : Creta live

Συνολικες προβολες σελιδας